Рішення
від 26.06.2020 по справі 319/384/20
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/384/20

Провадження №2/319/230/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2020 року смт Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області

у складі головуючого судді Валігурського Г.Ю.,

при секретарі Костенко А.В.,

за відсутності учасників справи,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду у смт Більмак цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 (позивачка) звернулася до суду з позовною заявою до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області (відповідач) в якій просила визначити їй додатковий строк тривалістю в три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Позовні вимоги обґрунтовані тими обставинами, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла прабаба позивачки ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина за заповітом на все належне їй майно, яке вона заповіла позивачці. Постановою приватного нотаріуса Більмацького нотаріального округу у Запорізькій області від 30.12.2019 року позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Поважність причин пропуску вказаного строку полягає в тому, що позивачка не знала про складений заповіт і нотаріус не повідомив її про його наявність. Таким чином, позивачка вважає, що вищезазначений строк нею пропущено з поважних причин.

Ухвалою суду від 19.05.2020 року відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 09.06.2020 рік.

Ухвалою суду від 09.06.2020 року підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду на 26.06.2020 рік.

Позивачка та її представниця повідомлені належним чином про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується розписками про отримання повісток про виклик в суд з датою отримання 10.06.2020 рік, проте до суду не з`явились, причини неявки суду не повідомили.

Відповідач явку уповноваженої особи в судове засідання не забезпечив, в заяві поданій до суду просить розглянути справу без їх участі, позовну заяву підтримує.

У зв`язку з цим справа відповідно до ст. 223 ЦПК України розглядається без участі сторін.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази судом встановлені наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 21.07.2016 року Каховським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За життя померлою складено заповіт, яким все належне їй майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_1 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією заповіту складеного 21.01.2010 року, посвідченого секретарем Комиш - Зорянської селищної ради Куйбишевського району Запорізької області Олишко С.О. та зареєстрованого в реєстрі за № 16.

На звернення позивачки до приватного нотаріуса Більмацького районного нотаріального округу Запорізької області Дашевської А.О. з приводу отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ОСОБА_2 13.12.2019 року винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з пропуском шестимісячного строку з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ст.ст. 1268 , 1269 , 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її і протягом шести місяців з часу відкриття спадщини спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України у разі, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Частиною 3 зазначеної статті передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про продовження строку, для прийняття спадщини суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Вказану правову позицію висловив Верховний суд в своїй постанові від 26.06.2019 року №565/1145/17.

Судом встановлено, що позивачка не подала своєчасно нотаріусу заяву про прийняття спадщини через те, що їй не було відомо про наявність заповіту, оскільки позивачка на момент смерті із ОСОБА_2 не проживала, інші спадкоємці після смерті спадкодавиці до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини не звертались, що підтверджується копією спадкової справи № 154/2019, заведеної після смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, необізнаність позивачки про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В ст. 5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законом.

Проаналізувавши встановлені обставини справи, оцінивши надані в силу положень ст. 80 ЦПК України докази в їх сукупності, приймаючи до уваги, що позивачка пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця, суд вважає за необхідне задовольнити позов в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного ст.ст. 1222, 1268- 1270 , 1272 Цивільного кодексу України , керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 80, 258, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити в повному обсязі.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк тривалістю в три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційну скаргу може бути подано до Запорізького апеляційного суду через Куйбишевський районний суд Запорізької області.

Позивачка: ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідач : Комиш - Зорянська селищна рада Більмацького району Запорізької області (місце знаходження: 71030, вул. Вокзальна, буд. 5, смт Комиш - Зоря Більмацького району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи 25223155).

Суддя Г. Ю. Валігурський

Дата ухвалення рішення26.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90095705
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —319/384/20

Рішення від 26.06.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 19.05.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні