Ухвала
від 16.06.2020 по справі 569/9280/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/9280/20

1-кс/569/3261/20

УХВАЛА

16 червня 2020 року м. Рівне Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участюсекретаря судовихзасідань ОСОБА_2 ,слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 , яке погоджене із прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 , звернувся в суд із клопотанням, яке погоджене із прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання вказано, що Слідчим управліннямфінансових розслідуваньГоловного управлінняДФС уРівненській областіздійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженні№42020180000000061від 06.05.2020за фактомумисного ухиленнявід сплатиподатків увеликих розмірахслужбовими особамиОК «ЖБК«Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055, податкова адреса - Рівненський район, с. Великий Олексин, вул. Залізнична, буд. 8) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 212 КК України.

Із матеріалів досудового розслідування вбачається, що службові особи ОК «ЖБК «Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055), здійснивши перше постачання (реалізацію) об`єктів нерухомості (квартир та нежитлових приміщень у багатоповерховому житловому будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Є. Коновальця, буд. 2), яке відповідно до норм Податкового кодексу України оподатковується ПДВ, не відобразили цього в податковому та бухгалтерському обліках, а також не нарахували та не сплатили ПДВ при реалізації даних об`єктів нерухомості на суму 7097 тис. грн., що є великим розміром.

Викладені факти підтверджуються висновком аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності ОК «ЖБК «Престиж» від 26.03.2020 №6/17-00-16-16/40023055, проведеного сектором боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління ДПС у Рівненській області.

Таким чином,в діянніслужбових осібОК «ЖБК«Престиж» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що замовником будівництва багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Є. Коновальця, буд. 2 було ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» (код ЄДРПОУ 33192954), генеральним підрядником ТОВ «Смарт Бау» (код ЄДРПОУ 38895465). В свою чергу, ОК «ЖБК «Престиж» виступив інвестором будівництва, який безпосередньо передавав квартири кінцевим набувачам (фізичним особам) на підставі договорів про асоційоване членство в кооперативі. Вказані юридичні особи пов`язані між собою та фактично належать до однієї групи компаній.

Проведеними слідчими(розшуковими)діями (протоколдопиту старшогооперуповноваженого зОВС відділуОВЕЗ оперативногоуправління ГУДФС уРівненській області)встановлено,що документифінансово-господарськоїдіяльності таустановчі документиОК «ЖБК«Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055), зокрема документи щодо проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» (код ЄДРПОУ 33192954), ТОВ «Смарт Бау» (код ЄДРПОУ 38895465) протягом 2017-2020 років, проектно-кошторисна документація багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Євгена Коновальця, буд. 2, документи щодо набуття, здачі в експлуатацію, оцінки та відчуження ОК «ЖБК «Престиж» об`єктів житлової (квартир) і нежитлової нерухомості та майнових прав на них у вказаному вище будинку, документи, що підтверджують понесені витрати на будівництво даної будівлі, документи щодо набуття фізичними особами асоційованого членства в ОК «ЖБК «Престиж», оплати ними паю та отримання у власність квартир у будинку за адресою: м. Рівне, вул. Євгена Коновальця, буд. 2, документи, у яких визначено посадові обов`язки службових осіб ОК «ЖБК«Престиж»,інші документибухгалтерського таподаткового облікуОК «ЖБК«Престиж»,а такожпечатки,факсиміле,чорнові записи,що містятьсяу блокнотах,записниках,зошитах тощо,чорнова бухгалтерія,засоби електронногота мобільногозв`язку,засоби доступудо банківськихрахунків,технічні засобиіз програмнимзабезпеченням,що використовуютьсядля веденнябухгалтерського обліку,податкового обліку,формування іподання податковоїта іншоїзвітності,інші технічнізасоби (утому числімобільні телефони,смартфони,комп`ютерна техніка,жорсткі диски,USB-накопичувачі,флеш картки,носії зелектронними цифровимипідписами тапечатками,картки-ключідо банківськихрахунків,оптичні носіїінформації),а такождокументи фінансово-господарськоїдіяльності ТОВ«Офісний центр«Висока Вежа»(кодЄДРПОУ 33192954),ТОВ «СмартБау» (кодЄДРПОУ 38895465),зокрема щодопроведення нимифінансово-господарськихоперацій ізОК «ЖБК«Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055) протягом 2017-2020 років, які свідчать про умисне ухилення від сплати податків при постачанні житла (квартир) у багатоповерховому житловомубудинку звбудовано-прибудованимиприміщеннями громадськогопризначення повул.Євгена Коновальця,2в м.Рівному,інші предметиі речі,що свідчатьпро вчиненнязлочину службовимиособами ОК«ЖБК «Престиж» та іншими пов`язаними особами, знаходяться в офісних та інших нежитлових приміщеннях за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, буд. 41/1.

У зв`язку з тим, що службові особи ОК «ЖБК «Престиж», а також інші пов`язані з ними особи, надалі продовжують ухилятись від сплати податків шляхом приховування об`єкту оподаткування, у слідства є достатні підстави вважати, що існує ризик знищенняними документів,комп`ютерних файлівта чорновихзаписів щодопроведення такихоперацій,а такожінших документів,предметів таречей, які мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №210265797 від 26.05.2020 право власності на нерухомемайно заадресою: м.Рівне,вул.Відінська,буд.41/1 зареєстрованеза ТОВ«Група Смарт» (код ЄДРПОУ 41141967) та ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ).

З урахуванням викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, та враховуючи, що у слідства є достатні підстави вважати, що вказані вище речі та документи, які свідчать про злочинну діяльність службових осіб та інших пов`язаних осіб, а саме умисне ухилення від сплати податків, знаходяться в офісних та інших нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали кримінального провадження судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №210265797 від 26.05.2020 право власності на нерухомемайно заадресою: м.Рівне,вул.Відінська,буд.41/1 зареєстрованеза ТОВ«Група Смарт» (код ЄДРПОУ 41141967) та ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ).

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження.

З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів. Слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Незалежно від стадії цієї слідчої дії слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов`язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування можуть знаходиться в в адміністративних, офісних, господарських, складських, підсобних та інших нежитлових приміщеннях за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, буд. 41/1, де зареєстроване ТОВ "Група Смарт", та мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,

У Х В А Л И В:

Надати дозвіл на проведення обшуку в адміністративних, офісних, господарських, складських, підсобних та інших нежитлових приміщеннях за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, буд. 41/1, яке зареєстроване заТОВ «ГрупаСмарт» (код ЄДРПОУ 41141967) та ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ), з метою відшукання документів, предметів, речей, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а саме:

-документів фінансово-господарськоїдіяльності ОК«ЖБК «Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055) за період з 01.01.2017 по 01.06.2020, установчих документів та документів (наказів, рішень, контрактів та ін.) про призначення (покладення відповідних обов`язків) і звільнення (за наявності) з посад службових осіб ОК «ЖБК «Престиж», які займали свої посади (виконували обов`язки) протягом 2017 2020 років, документів (контрактів, трудових договорів, посадових інструкцій, положення, статуту, рішення тощо), у яких визначено їх службові обов`язки; документів, у яких містяться відомості про усіх працівників (штатний розпис тощо), які працювали на ОК «ЖБК «Престиж» протягом 2017-2020 років, документів, у яких містяться відомості про осіб, які є (були) членами даного кооперативу, в тому числі асоційованими, а також чорнових записів, що містяться у блокнотах, записниках, зошитах тощо, чорнової бухгалтерії, засобів електронного та мобільного зв`язку (мобільні телефони, смартфони, планшети), засобів доступу до банківських рахунків, технічних засобів та комп`ютерної техніки із програмним забезпеченням, що використовується для ведення бухгалтерського обліку, податкового обліку, формування і подання податкової та іншої звітності, інших технічних засобів (комп`ютерна та оргтехніка, цифрові носії інформації, жорсткі диски, USB накопичувачі, флеш картки, носії з електронними цифровими підписами та печатками, картки-ключі до банківських рахунків, оптичні носії інформації) та інших предметів і речей, що свідчать про вчинення злочину службовими особами ОК «ЖБК «Престиж» та іншими пов`язаними особами, які мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні;

- проектно-кошторисної документації багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Євгена Коновальця, буд. 2, декларацій про початок будівництва та про готовність об`єкта до експлуатації, актів готовності об`єкта до експлуатації, документів, що підтверджують понесені витрати на будівництво даної будівлі, актів виконаних робіт, довідок про вартість виконаних робіт, документів щодо набуття, здачі в експлуатацію, оцінки, передачі, відчуження об`єктів житлової (квартир) і нежитлової нерухомості та майнових прав на них у вказаному вище будинку кінцевим набувачам, документів щодо набуття фізичними особами асоційованого членства в ОК «ЖБК «Престиж», оплати ними паю та отримання у власність квартир у будинку за адресою: м. Рівне, вул. Євгена Коновальця, буд. 2, в т.ч. заяв, договорів про асоційоване членство з додатками та додатковими угодами, протоколів загальних зборів учасників ОК «ЖБК «Престиж» та виписок із них, довідок про здійснення повної оплати паю, актів приймання-передачі приміщень, технічних паспортів, розписок, довіреностей, звітів про оцінку, договорів про відступлення права вимоги та інших документів;

- документів щодо проведених ОК «ЖБК«Престиж» усіх фінансово-господарських операцій, інших правовідносин із ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» (код ЄДРПОУ 33192954) та ТОВ «Смарт Бау» (код ЄДРПОУ 38895465) за період з 01.01.2017 по 01.06.2020, в тому числі, але не виключно, договорів з додатками та додатковими угодами, прибуткових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів наданих послуг, актів виконаних робіт, актів приймання-передачі, рахунків, рахунків-фактур, документів складського обліку, банківських та касових документів (платіжних доручень, касових ордерів та квитанцій до них, банківських виписок про списання та надходження коштів по рахунках та ін.), фіскальних та товарних чеків, розписок, довіреностей, звітів, листування тощо;

- документів, відомостей, реєстрів по рахунках бухгалтерського обліку ОК «ЖБК «Престиж», ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» та ТОВ «Смарт Бау» у яких відображено інформацію про об`єкти нерухомості, що перебувають (перебували) на балансі даних юридичних осіб за період з 01.01.2017 по 01.06.2020, а також інформацію про їх рух, надходження та вибуття за вказаний період(із зазначенням дати, назви об`єкту нерухомості, вартості);

- документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» (код ЄДРПОУ 33192954), ТОВ «Смарт Бау» (код ЄДРПОУ 38895465) за період з 01.01.2017 по 01.06.2020, в тому числі, але не виключно, які стосуються виготовлення проектно-кошторисної документації, технічної документації, отримання необхідних дозвільних документів, будівництва, здачі в експлуатацію багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Є. Коновальця, буд. 2, оцінки, оформлення права власності на об`єкти нерухомості у даному будинку, їх постачання тощо, документів, що підтверджують наявність у ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» та ТОВ «Смарт Бау» (код ЄДРПОУ 38895465) основних засобів та інших ресурсів (техніки, кваліфікованих працівників) для виконання будівельних робіт на даному об`єкті, документів щодо проведених фінансово-господарських операцій із підрядниками, які були залучені до будівництва вказаного вище будинку, а також документів щодо проведених фінансово-господарських операцій та інших правовідносин із ОК «ЖБК «Престиж» (код ЄДРПОУ 40023055) за період з 01.01.2017 по 01.06.2020;

- документів на паперових носіях, електронних документів (файлів) на цифрових та оптичних носіях, предметів, печаток та штампів, які можуть свідчити про вчинення злочину;

- незаповнених документів із відтисками печаток та штампів, у тому числі довідок, свідоцтв, інших дозвільних документів;

- необлікованих грошових коштів та грошових коштів, здобутих внаслідок злочинної діяльності (в тому числі одержаних внаслідок продажу об`єктів нерухомості без відображення або з частковим відображенням у бухгалтерському та податковому обліку), платіжних карток;

- документів (договорів, заяв про приєднання) щодо визнання електронних документів ОК «ЖБК «Престиж», ТОВ «Офісний центр «Висока Вежа» та ТОВ «Смарт Бау» фіскальними та податковими органами, які діяли протягом 2017-2020 років/

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90098060
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/9280/20

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні