Рішення
від 26.06.2020 по справі 605/136/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/136/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"26" червня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м.Підгайці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулась в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вказуючи, що вона постійно з грудня 2006 року проживала разом із своїм дідом аж до дня його смерті та прийняла спадщину у вигляді Ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель та земельної ділянки, що належали йому, оскільки це їй необхідно для звернення до нотаріуса із питанням спадкування вказаного майна.

В судовому засіданні заявник заявлені вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що вона з грудня 2006 року постійно проживала разом із своїм дідом в с. Яблунівка Підгаєцького району, до його смерті, при цьому доглядала за ним та похоронила його. Встановлення даного факту їй необхідно для того, щоб прийняти спадщину, що залишилась після смерті її діда.

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним вимог заявника та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснили, що вони проживали по сусідству із спадкодавцем в с. Яблунівка Підгаєцького району Тернопільської області, а тому їм достовірно відомо, що ОСОБА_1 з грудня 2006 року постійно проживала разом із своїм дідом, до його смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 , при цьому вона доглядала за ним та похоронила його.

Суд, заслухавши пояснення заявника, свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень викладених у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що заявник ІНФОРМАЦІЯ_2 одружилась із ОСОБА_4 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_5 на прізвище чоловіка ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 02 червня 2006 року виданим Угринівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Діду заявниці - ОСОБА_7 належала Ѕ частка житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 та земельна ділянка площею 1,2559 га., яка розташована на території Угринівської сільської ради Підгаєцького району, що стверджується довідкою виданою виконкомом Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№190 від 24 лютого 2020 року та витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 24 лютого 2020 року.

Дідо заявниці 26 серпня 1999 року в Угринівській сільській раді склав заповіт розпорядженням якого належне йому майно заповів ОСОБА_1 .

Баба заявниці ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 11 березня 2020 року.

Дідо заявниці ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 01 лютого 2007 року виданого Угринівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Заявник зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті діда, однак їй в цьому було відмовлено у зв`язку із пропуском строку для прийняття спадщини та відсутністю правовстановлюючих документів, що видно із письмової відмови завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№187/01-16 від 11 березня 2020 року.

Той факт, що заявник з грудня 2006 року постійно проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_7 на час відкриття спадщини, тобто до 01 лютого 2007 року, крім вищезазначеного, підтверджується також актами підтвердження факту проживання за вих.№№79, 386 відповідно від 18 лютого та від 03 червня 2020 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , постійно з грудня 2006 року проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 , аж до дня його смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Угринівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Угринів вул. Центральна, 63 Підгаєцького району Тернопільської області, ЄДРПОУ 04395171.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення26.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90103563
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —605/136/20

Рішення від 26.06.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Рішення від 01.06.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні