Ухвала
від 30.06.2020 по справі 757/45291/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/45291/19-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року Печерський районний суд м. Києва в складі :

головуючої судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві клопотання у кримінальному провадженні, про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ковель Волинської обл., громадянина України, з повною загальною середньою освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України, на підставі п. 2 ч.1 ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 звернувся до суду із клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, просив суд кримінальне провадження закрити.

Судом ОСОБА_4 роз`яснено наслідки закриття кримінальної провадження з нереабілітуючих підстав, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України.

Підозрюваний ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку прокурора та підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Органом досудового розслідування ОСОБА_4 повідомлено про підозру в тому, що на початку серпня 2014 року ОСОБА_4 , реалізовуючи злочинний намір, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, зустрівся в місті Києві біля ст. метро «Печерська» із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 » та надав їй засоби для вчинення злочину, зокрема паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Ковельським MB УМВС України в Волинській обл. 02.08.2011 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 . На підставі цих документів невстановлені досудовим розслідуванням особи виготовили статут ТОВ «Дагос Груп» (код 39335387) затверджений протоколом №1 від 04 серпня 2014 року.

У подальшому ОСОБА_4 04.08.2014 року разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 » прибули до приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_2 , де ОСОБА_4 засвідчив своїм підписом виготовлені при невідомих обставинах та надані невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 » наступні документи:

- статут ТОВ «Дагос Груп» затверджений протоколом №1 від 04 серпня 2014 року;

- протокол №1 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Дагос Груп» від 04.08.2014 року, що підтверджується висновком експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ ОСОБА_8 №140/1.

Підписані документи ОСОБА_4 передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 » для здійснення подальшої реєстрації підприємства за що отримав від останньої одноразову грошову винагороду в розмірі 500 грн.

У цей же день ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний намір, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи неправдивих відомостей, на пропозицію невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 », знаходячись в приміщенні за адресою: АДРЕСА_2 , у присутності приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , з метою подальшого використання невстановленими особами підписаних ним документів на реєстрацію ТОВ «Дагос Груп» як засобу створення суб`єкта господарської діяльності у формі Товариства з обмеженою відповідальністю, підписав довіреність на представництво його інтересів з питань реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю, громадянам ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Приватний нотаріус ОСОБА_7 не будучи обізнана про незаконність дій ОСОБА_4 посвідчила справжність його підпису в цій довіреності.

Нотаріально посвідчену довіреність ОСОБА_4 там же передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 ».

У подальшому, 05.08.2014 року на підставі виданої нотаріально посвідченої довіреності від ОСОБА_4 , невстановленими досудовим розслідуванням особами подано до Дніпровського відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дніпровського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, за адресою: м. Київ, вул. Пожарського, 15, форму 1 реєстраційної картки про проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «Дагос Груп», відомості про яке містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, про що 05 серпня 2014 року внесено запис до Єдиного державного реєстру про проведення державної реєстрації юридичної особи за №1067102000020665. Так, відповідно до відомостей зазначених у формі 1 реєстраційної картки проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «Дагос Груп», 05 серпня 2014 року ОСОБА_4 , став співзасновником ТОВ «Дагос Груп».

Після реєстрації ТОВ «Дагос Груп» ОСОБА_4 виконавши свій злочинний намір з корисливих мотивів, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не складав, печатками підприємств не користувався, а реєстраційні і установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленій досудовим слідством особі, що надало змогу невстановленим особам вести незаконну господарську діяльність, а саме: складати від імені ОСОБА_4 як директора ТОВ «Дагос Груп» необхідні документи фінансово-господарської діяльності (договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт та інші документи), звітні документи даного підприємства по сплаті податків, які зовні складені вірно, але фактично не відповідали дійсності та надало змогу перераховувати кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто в подальшому, невстановлена слідством особа використала печатку, статутні документи та реквізити ТОВ «Дагос Груп» для здійснення незаконної діяльності та незаконного одержання доходів.

Таким чином, ОСОБА_4 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 », будучи зацікавленим в отримані грошової винагороди, та фактично підписавши статут ТОВ «Дагос Груп» (код 39335387) затверджений протоколом №1 від 04.08.2014 року, досягнув своєї злочинної мети у вигляді пособництва у вчиненні підроблення документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб підприємців..

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 , які виразились у пособництві вчинення підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи, зокрема внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Згідно з ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст.284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули строки, визначені цією статтею, зокрема, три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України, який є злочином невеликої тяжкості, яке станом на серпень 2014 року передбачає покарання у вигляді штрафу від п`яти тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в клопотанні, кримінальне правопорушення вчинене ОСОБА_4 в серпні 2014 року, відтак на даний час сплинув строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, передбачений ч. 1 ст. 49 КК України, у зв`язку з чим, суд, за наявності згоди ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строку давності та закриття кримінального провадження.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Судові витрати та речові докази відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 314, 285 КПК України, п. 2 ч.1 ст. 49 КК України, суд,

У Х В А Л И В :

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності передбаченої ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України на підставі ч. 1 ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду, через районний суд, протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90106517
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ковель Волинської обл., громадянина України, з повною загальною середньою освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України, на підставі п. 2 ч.1 ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —757/45291/19-к

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні