Рішення
від 25.06.2020 по справі 641/9465/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/519/2020 Справа № 641/9465/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2020 року

Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді - Курганникової О.А.,

за участю секретаря судового засідання - Щеглової Г.О.

позивача: ОСОБА_1

представник відповідача: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського торговельно- економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету про стягнення заробітної плати та інших виплат невиплачених при звільненні.,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до Комінтернівського районного суду м. Харкова з позовом до Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського торговельно- економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету про стягнення заробітної плати та інших виплат невиплачених при звільненні, в якому з урахуванням уточнень просить суд стягнути з відповідачів на її користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день фактичного погашення заборгованості в розмірі 20456,04 грн.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначила, що вона у період з 15.11.1999 р. по 31.08.2019 року знаходилась у трудових відносинах з Харківським інститутом фінансів Київського національного торгівельно-економічного університету. 31 серпня 2019 року вона була звільнена у зв`язку із закінченням терміну дії контракту, однак остаточний розрахунок із нею не було проведено. Частину належних їй виплат у розмірі 8000 грн. вона отримала 06.09.2019р., що підтверджується випискою з її карткового рахунку. Так, 19.11.2019 року відповідач перерахував ОСОБА_1 залишок заборгованості по заробітній платі у розмірі 18970,27 грн., у зв`язку з тим, що відповідачем було погашено заборгованість із заробітної плати із затримкою позивач просить суд стягнути з відповідачів на її користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку тобто з 31.08.2019 р. по 19.11.2019 року у розмірі 20456,04 грн

Ухвалою суду від 19.11.2019 року провадження у справі відкрито.

Позивачка в судовому засіданні підтримала позовні вимоги, просила суд їх задовольнити.

Від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву в якому він зазначив, що з 05.09.2019 року до 05.11.2019 року діяла комісія з реорганізації ХІФ КНТЕУ. Єдино можливим шляхом виплати заборгованості із заробітної плати було здійснення комісією з реорганізації відповідного графіку погашення та визначення відповідних джерел. До завершення роботи комісії з реорганізації виплата заробітної плати не могла бути реалізована.

Відповідно до довідки про надходження коштів поворотної фінансової допомоги Харківському торговельно-економічному інституту КНТЕУ, отриманої від Київського національного торговельно-економічного університету для погашення боргів із заробітної плати працівника Харківського інституту фінансів КНТЕУ визначено, що відбувалось об`єднання рахунків та кошторисів Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ з Харківським інститутом фінансів КНТЕУ, яке завершилось 15.11.2019 року, тому боргу погашався 19.11.2019 року.

У зв`язку із наведеним, представник відповідача вказує про відсутність вини відповідача у затримці розрахунку із заробітної плати.

У відповіді на відзив позивачка вказує, що в день її звільнення 31.08.2019 року відповідач письмово не повідомив її про нараховані суми належних їй при звільненні та не здійснив виплату цих сум, що є порушенням її прав

В судовому засіданні представник відповідача заперечував проти задоволення позовних вимог, посилався на те, що у відповідача відсутня вина у затримці із заробітної плати у зв`язку із реорганізацією.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази в їх сукупності, суд прийшов до наступного.

З трудової книжки АК №201798 вбачається, що ОСОБА_1 з 15.11.1999 р. знаходилась у трудових відносинах з Харківським інститутом фінансів Київського національного торгівельно-економічного університету та була звільнена 31.08.2019 року у зв`язку із закінченням терміну дії контракту.

05 вересня 2019 року було прийнято постанову вченої ради Київського національного торговельно-економічного університету відповідно до якої було вирішено провести реорганізацію Харківського інституту фінансів КНТЕУ шляхом приєднання до Харківського торговельно-економічного інституту. На виконання постанови вченої ради КНТЕУ Про удосконалення організаційної структури КНТЕУ від 05 вересня 2019 року було винесено наказ № 2734. Відповідно до вказаного наказу було вирішено провести реорганізацію Харківського інституту фінансів КНТЕУ шляхом приєднання до Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ, код ЄДРПОУ 33297907, та створено комісію з реорганізації відокремленого структурного підрозділу ХІФ КНТЕУ.

05 листопада 2019 року було прийнято Наказ № 1392 Міністерства освіти і науки України відповідно до якого було прийнято рішення про реорганізацію Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету.

Згідно із Наказом № 2734 від 05.09.2019 року визначено, що після припинення ХІФ КНТЕУ всі права та обов`язки щодо його діяльності переходять до ХТЕІ КНТЕУ.

ХТЕІ КНТЕУ є відокремленим підрозділом (Код ЄДРПОУ ВП: 33297907) Київського національного торговельно - економічного університету.

Відповідно до Положення про ХТЕІ КНТЕУ визначено, що інститут самостійно ухвалює рішення в межах наданих повноважень, має самостійний баланс, рахунки у відділеннях Державної казначейської служби України і установах банків, печатку із зображенням Державного герба України і своїм найменуванням (п. 1.8.). Згідно із п. 3.1. Інститут має право, зокрема, здійснювати фінансово-господарську діяльність, самостійно розпоряджатися усіма видами асигнувань в інтересах розвитку Інституту, забезпечення нормального його функціонування. Відповідно до п. 3.5. Інститут зобов`язаний, зокрема, дотримуватися штатно-кошторисної дисципліни. Розділ 7 Положення передбачає порядок оплати праці ХТЕІ КНТЕУ. Здійснення оплати праці працівниками та пов`язаними з цим виплати здійснюється ХТЕІ КНТЕУ.

Згідно наказу № 2734 створено комісію з реорганізації відокремленого структурного підрозділу ХІФ КНТЕУ. Серед інших завдань комісія має визначити розміри та можливість погашення дебіторської та кредиторської заборгованості. Погашення заборгованості щодо виплати заробітної плати звільненим працівникам могло бути здійснено тільки після визначення джерела її погашення та розроблення відповідного графіку. Права та обов`язки щодо діяльності ХІФ КНТЕУ переходять до ХТЕІ КНТЕУ лише після припинення діяльності ХІФ КНТЕУ.

Відповідно до реєстру перерахунків № 94 та платіжного доручення № 331 від 19.11.2019 року, ОСОБА_1 була перерахована заборгованість по заробітній платі у розмірі 18970,77 грн.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, та своєчасне її отримання.

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗпП України).

Власник або уповноважений ним орган зобов`язаний вдень звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП України (ч. 1 ст. 47 КЗпП України).

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір належних працівникові сум при звільненні, власник або уповноважений ним орган в такому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Отже наявна затримка в розрахунку при звільненні з 31.08.2019 року по 18.11.2019 року включно.

Статтею 233 КЗпП України встановлено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Відповідно до п. 21 постанови Пленуму ВСУ Про практику застосування судами законодавства про оплату праці №13 від 24.12.1999 р. при визначенні середньої заробітної плати слід виходити з того, що в усіх випадках, коли за чинним законодавством вона зберігається за працівником, це слід робити відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ №100 від 08.02.1995 р.

Відповідно до абзацу 3 пункту 2 Порядку №100, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують події, з якої пов`язана відповідна виплата.

Згідно п. 8 Порядку, нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

Згідно довідки Харківського торгівельно-економічного інституту зазначено, що середньоденна заробітна плата ОСОБА_1 яка розрахована згідно Постанови КМУ від 08.02.1995 р. № 100 із змінами та доповненнями за останні 2 календарні місяці роботи, що передують звільненню складає 309,94 грн.

Відповідно до вимог Порядку обчислення середньої заробітної плати , суд виходить з наступного розрахунку середнього заробітку за час затримки:

309,94 грн. середньоденний дохід позивача;

66 робочих днів за період затримки розрахунку.

Таким чином середній заробіток за час затримки розрахунку складає 20456,04 грн. з розрахунку: 66 робочих днів х 309,94 грн. середньоденна заробітна плата позивача.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі п.1.ч.1ст.5 ЗУ Про судовий збір позивача звільнено від сплати судового збору, а тому суд вважає необхідним в порядку, передбаченому ст. 141 ЦПК України, стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 768,40 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 4, 76-81, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, ст.ст. 116, 117 КЗпП України, суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день фактичного погашення заборгованості в розмірі 20456,04 грн (двадцять тисяч чотириста п`ятдесят шість гривень чотири копійки).

Стягнути з Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету на користь держави судовий збір у розмірі 768,40 грн.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення, апеляційної скарги до Апеляційного суду Харківської області.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 „ РНОКПП НОМЕР_1 адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Харківський інститут фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, адреса: 61003, м. Харків, пров. Плетнівський, 5 Код ЄДРПОУ: 40397478.

Відповідач: Київський національний торговельно-економічний університет адреса: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, код ЄДРПОУ 01566117.

Відповідач: Харківський торговельно економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету , м. Харків, пров. О. Яроша, 8 Код ЄДРПОУ: 33297907

Суддя: О. А. Курганникова

Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90112880
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —641/9465/19

Постанова від 02.10.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні