Ухвала
від 22.06.2020 по справі 766/20475/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/20475/17

н/п 2-п/766/11/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2020року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого-судді Прохоренко В.В.,

секретар Кравченко А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за заявою представника відповідача Приватного підприємства Банс про перегляд заочного рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства Банс про стягнення коштів за договором поворотної фінансової допомоги,

встановив:

Заочним рішенням Херсонського міського суду Херсонської області від 22.05.2018 року позов ОСОБА_1 , задоволено повністю, а саме: Стягнути з Приватного підприємства Банс (ЄДРПОУ 32617959) на користь ОСОБА_2 суму позики в розмірі 1 400 000 грн. та 3 % річних в розмірі 9 550,68 грн. та судовий збір в сумі 8000,00 грн., (відповідно до ухвали від 20.06.2018 року про виправлення описки).

Від представника відповідача за дорученням Кізима І.В., надійшла заява про перегляд заочного рішення, яку обґрунтував тим, що представник відповідача ПП Банс не був повідомлений у встановленому законом порядку про час та місце судового засідання, тому не мав можливості з`явитися на розгляд справи та надати свої заперечення, докази та міркування з приводу вирішення справи по суті. Крім того зазначив, що з вищевказаним судовим рішенням не згодний, вважає що при ухваленні судом не було з`ясовано обставин справи, що мають значення для справи, неправильно застосовано норми матеріального права та порушено норми процесуального права. Тому просив суд визнати поважною причину пропуску строку звернення до суду з заявою на перегляд заочного рішення від 22.05.2018 року, скасувати заочне рішення та призначити до розгляду за правилами загального позовного провадження.

В судове засідання учасники судового процесу на неодноразові виклики до суду не заявлялися, про причину неявки суд не сповістили, про день та час слухання справи повідомлені у встановленому законом порядку.

Ч.1 ст. 287 ЦПК України передбачено, що заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

За змістом ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Про наявність заочного рішення відповідач дізнався 21.06.2018 року, після ознайомлення з матеріалами справи. Доказів протилежного суду не надано.

Таким чином строк звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення слід поновити заявнику.

У відповідності до ч.3 ст.287 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: 1) залишити заяву без задоволення; 2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Враховуючи викладене вище, та той факт, що заявником не надано доказів, які мають істотне значення для правильного вирішення справи, а скасування заочного рішення, можливе у випадку встановлення судом двох обставин в сукупності: відповідач не з`явився в судове засідання, в якому ухвалено заочне рішення, та не повідомив про причини неявки з поважних причин; докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи, у зв`язку з чим суд приходить до висновку, що заяву про перегляд заочного рішення необхідно залишити без задоволення.

Що стосується поновлення заявнику строку звернення до суду з заявою про скасування заочного рішення, то суд вважає його таким, що пропущено з поважних причин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 287, 288 ЦПК України, суд,

ухвалив :

Поновити Прватному підприємству Банс строк звернення до суду з заявою про переглад заочного рішення.

Заяву Приватного підприємства Банс про перегляд заочного рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства Банс про стягнення коштів за договором поворотної фінансової допомоги залишити без задоволення.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 4 ст. 287 ЦПК України заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В.В.Прохоренко

Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено02.07.2020
Номер документу90122419
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів за договором поворотної фінансової допомоги

Судовий реєстр по справі —766/20475/17

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 20.06.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Постанова від 27.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Кутурланова О. В.

Постанова від 27.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Кутурланова О. В.

Ухвала від 22.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Кутурланова О. В.

Ухвала від 12.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Кутурланова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні