Рішення
від 01.07.2020 по справі 138/1428/20
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/1428/20

Провадження №:2-о/138/54/20

РІШЕННЯ

Іменем України

01 липня 2020 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Коняги В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Могилів-Подільської місцевої прокуратури, яка діє в інтересах держави в особі Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, заінтересована особа Головне Управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання спадщини відумерлою, -

ВСТАНОВИВ:

27.05.2020 Могилів-Подільська місцева прокуратура, яка діє в інтересах держави в особі Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, звернулась до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з заявою про визнання спадщини відумерлою. Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 , яка до своєї смерті проживала в с. Сказинці Могилів-Подільського району Вінницької області. Померлій на праві приватної власності належала земельна ділянка, площею 2,99 га, що розташована на території Сказинецької сільської ради. Після смерті ОСОБА_1 минуло більше п`ятнадцяти років, протягом цих років ніхто спадщину не прийняв, відомості про коло спадкоємців в сільській раді відсутні. За таких підстав заявник просить визнати відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_1 та передати майнові права на неї територіальній громаді Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду від 28.05.2020 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 01.07.2020.

01.07.2020 у судове засідання прокурор Могилів-Подільської місцевої прокуратури Коцулим Б.В., голова Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області Власик С.М. не з`явились, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, заяву підтримали повністю та просили її задовольнити.

Заінтересована особа Головне Управління Держгеокадастру у Вінницькій області, належним чином повідомлена про дату, час та місце судового засідання, явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечила, що не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про визнання спадщини відумерлою.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 , місце смерті с. Сказинці Могилів-Подільського району Вінницької області, що підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00025840206 (а. с. 11).

Судом встановлено, що померлій за життя на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 2,99 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю від 03.12.1999 (а. с. 10).

Згідно довідки Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 247 від 20.05.2020 ОСОБА_1 проживала та була зареєстрована в с. Сказинці Могилів-Подільського району Вінницької області (а. с. 15). На момент смерті з нею ніхто не проживав та не був зареєстрований, що підтверджується випискою з погосподарської книги по Сказинецькій сільській раді за 2001-2005 роки (а. с. 14).

Відповідно до листа Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 72 від 20.05.2020 поховання померлої здійснювала сільська рада, для складання та посвідчення заповіту ОСОБА_1 до сільської ради не зверталась, відомості про коло спадкоємців в сільській раді відсутні (а. с. 13).

Згідно інформаційних довідок Могилів-Подільської державної нотаріальної контори в Спадковому реєстрі відсутня інформація про реєстрацію спадкової справи щодо майна ОСОБА_1 ( а. с. 7-9).

Вказане свідчить про наявність підстав вважати, що після смерті ОСОБА_1 відсутні спадкоємці за законом чи заповітом.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Беручи до уваги викладене вище, а також те, що з часу відкриття спадщини після смерті ОСОБА_1 минуло більше п`ятнадцяти років та за цей час ніхто зі спадкоємців спадщину не прийняв, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст. 10, 60 , 209 ч. 1, 2, 212-214, 277, 278, 293 ч. 2 ЦПК України, ст. 1277 ЦК України суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву Могилів-Подільської місцевої прокуратури, яка діє в інтересах держави в особі Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, заінтересована особа Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання спадщини відумерлою задовольнити повністю.

Визнати відумерлою спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Сказинці Могилів-Подільського району Вінницької області, а саме право на земельну ділянку площею 2,99 га, яка на підставі Державного акта на право приватної власності на землю від 03.12.1999 належала ОСОБА_1 .

Передати земельну ділянку площею 2,99 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала на праві приватної власності померлій 26.08.2004 ОСОБА_1 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю від 03.12.1999 у власність територіальної громади Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Згідно з п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 354 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Заявник: Могилів-Подільська місцева прокуратура, місцезнаходження: вул. Покровська, 5, м. Могилів-Подільський Вінницької області в інтересах Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Миру, 15, с. Сказинці, Могилів-Подільський район, Вінницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04326784.

Заінтересована особа: Головне Управління Держгеокадастру у Вінницькій області, місцезнаходження: вул. Келецька, 63, м. Вінниця, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 39767547.

Суддя: Т.Ю.Холодова

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.07.2020
Оприлюднено02.07.2020
Номер документу90139710
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —138/1428/20

Рішення від 01.07.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні