Ухвала
від 13.05.2020 по справі 607/7803/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.05.2020 Справа №607/7803/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_5 , про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_6 за погодженням із прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 120192100000000262 від 9 липня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, із клопотанням про надання дозволу проведення обшуку житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення документації, а саме: договорів між ФОП ОСОБА_7 та TOB «Седер-Україна» ( Код ЄДРПОУ 40995141) м. Луцьк, вул. Кременецька 36 корпус В, по наданню послуг автомобіля-маніпулятора під час проведення робіт по лісозаготівлі, видаленню дерев на території Тернопільської області; актів приймання-передачі виконаних робіт на об`єктах автомобільних доріг місцевого значення на території Тернопільської області.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, просив задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Всупереч вимогам вказаної норми КПК України у клопотанні належним чином не обґрунтовано, а також у судовому засіданні слідчим не доведено та не підтверджено доданими до клопотання доказами, що речі, які планує відшукати сторона кримінального провадження в ході проведення обшуку, знаходяться у вказаному в клопотанні житловому будинку з надвірними побудовами та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 .

Також слідчим не надано доказів того, що вказані у клопотанні речі та документи, які слідчий має на меті відшукати та вилучити під час обшуку, а саме: договори між ФОП ОСОБА_7 та TOB «Седер-Україна» (Код ЄДРПОУ 40995141) м. Луцьк, вул. Кременецька 36 корпус В, по наданню послуг автомобіля-маніпулятора під час проведення робіт по лісозаготівлі, видаленню дерев на території Тернопільської області; акти приймання-передачі виконаних робіт на об`єктах автомобільних доріг місцевого значення на території Тернопільської області не можуть бути отримані у добровільному порядку відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, а в подальшому у випадку вичерпання можливостей отримати необхідні документи у добровільному порядку шляхом звернення слідчим до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів в порядку ст. 163 КПК України.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

З врахуваннямнаведеної нормизакону,приходжу довисновку,що ніслідчий тапрокурор уклопотанні,ні слідчийв судовомузасіданні недовели,що речі та документи, які планує відшукати орган досудового розслідування, знаходяться у вказаному у клопотанні приміщенні житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , а також те, що доступ до зазначених речей та документів неможливо отримати у порядку, передбаченому ч. 2 ст. 93 КПК України, а у випадку вичерпання такої можливості, у порядку, передбаченому ст. 163 КПК України шляхом звернення із клопотанням до слідчого судді про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії документів, враховуючи вищенаведене, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_5 , про проведення обшуку відмовити.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.05.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90140953
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —607/7803/20

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні