Вирок
від 30.06.2020 по справі 522/10145/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

30.06.2020

Справа № 522/10145/20

Провадження № 1-кп/522/1755/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт, який надійшов з угодою про визнання винуватості, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019140000000093 від 28.12.2019, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Київ, громадянина України, одруженого, з вищою освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 будучи директором та засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «Софт Крейг», діючи умисно, вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості та подав документи, що містили завідомо неправдиві відомості державному реєстратору при проведенні державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Софт Крейг» (код ЄДРПОУ 41164481).

Відповідно до ст.56Господарського кодексуУкраїни,суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб`єкта господарювання з додержанням вимог законодавства.

Згідно ст. 57 Господарського кодексу України, установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання.

Відповідно до ст. 58 Господарського кодексу України, суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Статтею 81Цивільного кодексуУкраїни передбачено, що юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів.

Відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України, 1) для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження; 2) установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 89 Цивільного кодексу України, 1) юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом.

Статтею 8Закону України«Про державнуреєстрацію юридичнихосіб тафізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань» визначено,щоустановчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи, які подаються державному реєстратору, повинні містити відомості, передбачені законом.

Відповідно доположень ст.24Закону України«Про державнуреєстрацію юридичнихосіб тафізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань»для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору два примірники установчих документів.

Згідно ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору.

В Єдиному державному реєстрі містяться відомості, зокрема щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству; особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом

У порушення вищевказаних норм та інших нормативних документів, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність, ОСОБА_3 вчинив умисні протиправні дії, які виразились в наступному.

Так, ОСОБА_3 , у травні 2018 року, точної дати та місце слідством не встановлено, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з метою укриття відомостей щодо реального місцезнаходження

ТОВ «Софт Крейг» склав статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Софт Крейг» (нова редакція) у якому в пункті 2.4 розділу 2 вніс відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Софт Крейг» за адресою: 79000, м. Львів, вул. Городоцька, 179, що не відповідало дійсності.

З метою подальшої реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_3

22 травня 2018 року перебуваючи у кабінеті приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , що у м. Києві підписав Статут ТОВ «Софт Крейг» який містив завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження підприємства за адресою: 79000, м. Львів, вул. Городоцька, 179, після чого нотаріусом ОСОБА_6 засвідчено справжність підпису ОСОБА_3

23.05.2018, ОСОБА_3 надав довіреність, зокрема ОСОБА_7 , бути представником Товариства в усіх установах, підприємствах, державних органах, організаціях будь-якої підпорядкованості та форми власності, перед усіма фізичними та юридичними особами, зокрема у Відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-якого району у м. Одесі та/або Одеській області.

В подальшому, 25.05.2018, ОСОБА_7 представляючи інтереси ОСОБА_8 відповідно до довіреності, подала до управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, яке розташоване за адресою: 65009, м. Одеса, вул. Черняховського, буд. 6 документи, які необхідні для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Софт Крейг» (код ЄДРПОУ 41164481)», які в подальшому останньою були направленні до управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, а саме:

реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

рішення про внесення змін до установчих документів (Примірник оригіналу);

нова редакція установчих документів (статут);

договір про перехід чи передачі частки учасника у статутному капіталі Товариства (Примірник оригіналу);

документи, що засвідчує повноваження уповноваженої особи.

З метою проведення реєстраційної дії: «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Софт Крейг» (код ЄДРПОУ 41164481)», ОСОБА_7 представляючи інтереси ОСОБА_3 відповідно до довіреності, внесла на підставі Протоколу № 21/05 від 22.05.2018 та Статуту до «Заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців то громадських формувань» (Форма 3) відомості щодо місце знаходження ТОВ «Софт Крейг» а саме, в графі «зміна місцезнаходження юридичної особи» зазначила адресу 79000, Львівська область, м. Львів, вул. Городоцька, 179 та подала державному реєстратору ОСОБА_9 .

На підставі поданих ОСОБА_7 документів, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, державним реєстратором ОСОБА_9 25.05.2018 зроблено запис під

№ 15561050006061496 про реєстрацію ТОВ «Софт Крейг» за адресою: 79000, Львівська область, м. Львів, вул. Городоцька, 179.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_3 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 205-1 КК України, а саме внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Суд вважає, що дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковано вірно.

Згідно угоди про визнання винуватості від 23.06.2020, укладеної між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Одеської області ОСОБА_10 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні за № 32019140000000093 від 28.12.2019 з одного боку та між підозрюваним у цьому кримінальному провадженні ОСОБА_3 , останній повністю та беззастережно визнав свою провину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст. 205-1 КК України, в обсязі пред`явленої йому підозри та обвинувального акту.

Враховуючи беззастережне визнання своєї вини під час досудового та судового розслідування вищевказаного кримінального правопорушення, щирого каяття, сторони прийшли до згоди призначити покарання ОСОБА_3 за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, який складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.205-1 ККУкраїни, визнав повністю та підтвердив, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Крім того, обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягав на її затвердженні.

Прокурор в судовому засіданні просив суд затвердити угоду про визнання винуватості від 23.06.2020, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Одеської області ОСОБА_10 , та підозрюваним ОСОБА_3 .

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні також просив суд затвердити угоду про визнання винуватості від 23.06.2020, укладену між прокурором та підозрюваним.

Суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши думку прокурора, обвинуваченого та його захисника приходить до наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, яке згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє права, визначені п. п. 1 - 4 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , згідно ст. 66 КК України є визнання вини, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 відсутні.

За таких обставин суд вважає, що ОСОБА_3 можливо призначити покарання у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, який складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

Виходячи із вищевикладеного, дослідивши угоду про визнання винуватості та переконавшись, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, з`ясувавши у обвинуваченого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, роз`яснивши обвинуваченому його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим змісту та наслідків затвердження угоди, а також перевіривши її відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства, заслухавши доводи учасників підготовчого судового засідання та роз`яснивши їм обмеження права щодо оскарження вироку, передбачені ст. 473 КПК України, суд вважає, що угода про визнання винуватості від 23.06.2020, укладена між підозрюваним ОСОБА_3 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Одеської області ОСОБА_10 , відповідають вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

Питання про речові докази вирішуються судом відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 100, 124, 314, 373, 374, 394, 468, 473, 474, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 23.06.2020, укладену між підозрюваним ОСОБА_3 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Одеської області ОСОБА_10 - затвердити.

ОСОБА_3 визнати винниму вчиненнікримінального правопорушення,передбаченогоч.1 ст. 205-1 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, який складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

Запобіжний захід ОСОБА_3 не обирався.

Речові докази зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України шляхом подачі через Приморський районний суд м. Одеси в апеляційний суд Одеської області, апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, прокурору, захиснику.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90141782
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/10145/20

Ухвала від 24.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Вирок від 30.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні