Ухвала
від 30.06.2020 по справі 1-25/11
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 1-в/631/31/20

справа № 1-25/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року селище міського типу Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 2 приміщення Нововодолазького районного суду Харківської області матеріали подання начальника Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про встановлення адміністративного наглядувідносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Караван, Нововодолазького району Харківської області, громадянина України, освіта середня, офіційного працевлаштування не має, не одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

11 грудня 2009 року Нововодолазьким районним судом Харківської області за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі, із застосування положень статті 75 Кримінального кодексу України щодо звільнення від відбуття покарання строком на 3 роки;

21 жовтня 2011 року Нововодолазьким районним судом Харківської області за частиною 3 статті 185, із застосуванням положень статті 71 Кримінального кодексу України до 5 років 6 місяців позбавлення волі. Звільнився 16 грудня 2015 року по відбуттю строку покарання,

ВСТАНОВИВ:

11 червня 2020 року до Нововодолазького районного суду Харківської області звернувся начальник Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_3 з поданням про встановлення адміністративного наглядувідносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтуваннявказаного поданнявказав,що ОСОБА_4 був засуджений 11 грудня 2009 року Нововодолазьким районним судом Харківської області за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України до 5 років позбавлення волі, на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнений від відбуття покарання із встановленням іспитового строк на 3 роки; 21 жовтня 2011 року Нововодолазьким районним судом Харківської області за частиною 3 статті 185, із застосуванням статті 71 Кримінального кодексу України до 5 років 6 місяців позбавлення волі. 16грудня 2015року ОСОБА_4 звільнився змісць позбавленняволі,але на шлях виправлення не став, почав зловживати спиртними напоями та порушувати громадський порядок.

Відповідно до постанови по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА №760568 від 17 жовтня 2019 року ОСОБА_4 було притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 3 статті 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладанням стягнення у виді попередження та винесене офіційне застереження про те, що стосовно нього може бути встановлений адміністративний нагляд.

Окрім цього, згідно постанови по справі про адміністративне правопорушення серії АПО №139190 від 17 жовтня 2019 року ОСОБА_4 було притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладанням стягнення у виді попередження. У зв`язку з чим винесено офіційне застереження про те, що стосовно нього може бути встановлений адміністративний нагляд.

Крім того, постановою по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА №760685 від 14 листопада 2019 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої він був притягнутий до адміністративної відповідальності у виді попередження та йому знову було винесено офіційне застереження про те, що стосовно нього може бути встановлений адміністративний нагляд.

Також, 14 листопада 2019 року стосовно ОСОБА_4 була винесена постанова по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА № 760675 про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої останній був притягнутий до адміністративної відповідальності у виді штрафу у розмірі 51 гривня 00 копійок та йому було знову винесено офіційне застереження про те, що стосовно нього може бути встановлений адміністративний нагляд.

В подальшому, 05 червня 2020 року стосовно ОСОБА_4 була винесена постанова по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА № 181354 про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладання адміністративного стягнення у виді попередження та знову було винесене офіційне застереження про те, що стосовно нього може бути встановлений адміністративний нагляд.

Посилаючись на положення Закону України «Про адміністративнийнагляд заособами,звільненими змісць позбавленняволі» та те, що судимість у ОСОБА_4 на теперішній час у встановленому законом порядку не знята та не погашена, та він продовжує зловживати спиртними напоями і порушує громадський порядок, а також права інших громадян, начальник відділення поліції просив встановити відносно ОСОБА_4 адміністративний нагляд строком на один рік.

Уповноважений представник Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце судового засідання повідомлялись завчасно та належним чином.

Дільничний офіцер поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_5 , що діє на підставі доручення, виданого начальником Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковником поліції ОСОБА_3 , через канцелярію суду надав заяву, яка була зареєстрована під вхідним № 3625/20-вх від 23 червня 2020 року, в якій зазначив, що підтримує подання у повному обсязі, просить його задовольнити та розглянути за відсутності представника органу поліції.

Уповноважений представник Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області у судове засідання також не з`явився, хоча про дату, час та місце судового розгляду подання були повідомлені своєчасно та належним чином.

Прокурор Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_6 направила на електронну адресу суду заяву, яка була зареєстрована за вхідним № ЕП-1332/20 вх. від 24 червня 2020 року, в якій просить подання про встановлення адміністративного нагляду відносно ОСОБА_4 підтримала у повному обсязі, просила його задовольнити та розглянути без участь прокурора.

ОСОБА_4 в судове засідання теж не з`явився, через канцелярію суду надав заяву, що була зареєстрована за вхідним № 3622/20-вх від 23 червня 2020 року, відповідно до якої зазначив, що не заперечує проти задоволення подання органу поліції про встановлення відносно нього адміністративного нагляду. Розгляд вищевказаного подання просив провести за його відсутності.

Таким чином суд вважає за можливе провести розгляд справи у відсутність представника Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області, прокурора Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури та засудженого ОСОБА_4

Враховуючи неявку у судове засідання учасників справи, фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів, відповідно до вимог частини 4статті 107 Кримінального процесуального кодексу України, не здійснювалось.

Суд, вивчивши доводи подання начальника Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області про встановлення адміністративного нагляду по відношенню до громадянина ОСОБА_4 та додані до нього документи, виходить з наступного.

Відповідно до положень статті 1 Закону України «Про адміністративнийнагляд заособами,звільненими змісць позбавленняволі» адміністративний нагляд це система тимчасових примусових профілактичних заходів спостереження і контролю за поведінкою окремих осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що здійснюється органами внутрішніх справ.

Адміністративний нагляд встановлюється з метою запобігання вчиненню злочинів окремими особами, звільненими з місць позбавлення волі, і здійснення виховного впливу на них (стаття 2 Закону «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі»).

Згідно матеріалів подання встановлено, що відповідно до вироку Нововодолазького районного суду Харківської області від 11 грудня 2009 року ОСОБА_4 був засуджений за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України до 5 років позбавлення волі, із застосування положень статті 75 Кримінального кодексу України, звільнений від відбуття покарання з іспитовим строком на 3 роки (а. с. 15 19).

Також вироком Нововодолазького районного суду Харківської області від 21 жовтня 2011 року ОСОБА_4 був засуджений за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, із застосуванням статті 71 Кримінального кодексу України, до 5 років 6 місяців позбавлення волі (а. с. 9 14).

Відповідно до довідки про звільнення серії ХАР 07611, виданою начальником установи арештованого дому Диканівської виправної колонії Харківської області (№ 12) встановлено, що ОСОБА_4 16грудня 2015року звільнився з Диканівської виправної колонії Харківської області (№12) по відбуттю строку покарання і прямує до місця проживання: АДРЕСА_3 (а. с. 7).

З матеріалів, що надані до подання встановлено, що 17 жовтня 2019 року стосовно ОСОБА_4 було складено постанову по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА №760568 за частиною 3 статті 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності з накладанням стягнення у виді попередження.

Цього ж дня, дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_5 , ОСОБА_4 винесено офіційне попередження про те, що якщо він не припинить порушувати громадський порядок та права інших громадян, за ним буде встановлено адміністративний нагляд із застосуванням встановлених Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» обмежень (а. с. 32).

Окрім цього, згідно постанови по справі про адміністративне правопорушення серії АПО №139190 від 17 жовтня 2019 року ОСОБА_4 було притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладанням стягнення у виді попередження (а. с. 29) та дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_5 , ОСОБА_4 винесено офіційне попередження від 17 жовтня 2019 року про те, що якщо він не припинить порушувати громадський порядок та права інших громадян, за ним буде встановлено адміністративний нагляд із застосуванням встановлених Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» обмежень (а. с. 30).

Постановою по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА №760685 від 14 листопада 2019 року ОСОБА_4 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої він був притягнутий до адміністративної відповідальності у виді попередження (а. с. 27).

Цього ж дня, дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_5 , ОСОБА_4 винесено офіційне попередження про те, що якщо він не припинить порушувати громадський порядок та права інших громадян, за ним буде встановлено адміністративний нагляд із застосуванням встановлених Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» обмежень (а. с. 28).

Також, постановою по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА № 760675 від 14 листопада 2019 року ОСОБА_4 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, з накладанням адміністративного стягнення у виді штрафу у розмірі 51 гривні 00 копійок (а. с. 25) та дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_5 , ОСОБА_4 винесено офіційне попередження від 17 жовтня 2019 року про те, що якщо він не припинить порушувати громадський порядок та права інших громадян, за ним буде встановлено адміністративний нагляд із застосуванням встановлених Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» обмежень (а. с. 26).

Постановою по справі про адміністративне правопорушення серії ГАА № 181354 від 05 червня 2020 року ОСОБА_4 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 175? Кодексу України про адміністративні правопорушення, із застосуванням адміністративного стягнення у виді попередження (а. с. 23).

Цього ж дня, дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_5 , ОСОБА_4 винесено офіційне попередження про те, що якщо він не припинить порушувати громадський порядок та права інших громадян, за ним буде встановлено адміністративний нагляд із застосуванням встановлених Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» обмежень (а. с. 24).

З інформаційної довідки, складеної дільничним офіцером поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_7 вбачається, що за період обслуговування ним території Караванського старостинського округу Старовірівської об`єднаної територіальної громади Харківської області відносно ОСОБА_4 неодноразово надходили усні скарги та повідомлення від сусідів та місцевих мешканців щодо поведінки останнього. Зі слів сусідів ОСОБА_4 характеризується посередньо, зловживає спиртними напоями. Крім того, ОСОБА_4 неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності та перебуває на обліку в Нововодолазькому відділенні поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області як особа, раніше засуджена та формально підпадаюча під адміністративний нагляд (а. с. 22).

У пункті 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1986 № 3 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про порушення правил адміністративного нагляду» роз`яснено, що судам необхідно мати на увазі, що адміністративний нагляд щодо осіб, названих у пунктах «а», «б» і «г» статті 3 Закону, встановлюється при звільненні їх з виправно-трудової установи строком від одного до двох років, а щодо осіб, вказаних у пункті «в» статті 3 Закону, - на той же строк після того як вони звільнились з виправно-трудової установи.

Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 04 листопада 2003 року № 1303/203, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 січня 2004 року за № 46/8645 затверджено «Інструкцію про організацію здійснення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі», підпунктом 4.1 якої передбачено, що відносно раніше судимих осіб, які підпадають під дію пункту «в» статті 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», які, незважаючи на попередження органів внутрішніх справ, систематично порушують громадський порядок і права інших громадян, учиняють інші правопорушення, міськ-, райвідділом готуються матеріали про необхідність встановлення щодо них адміністративного нагляду (далі Інструкція).

Пунктом 4.3 Інструкції визначено, що у разі встановлення факту порушення громадського порядку або прав інших громадян, вчинення інших правопорушень особою, яка підпадає під дію Закону, дільничний інспектор міліції виносить їй письмове попередження.

Судом встановлено, що не реагуючи на офіційні застереження про недопустимість антигромадської поведінки, винесені Нововодолазьким відділенням поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_4 систематично продовжував чинити правопорушення, які посягають на громадський порядок, порушував права інших громадян, що підтверджується постановами про притягнення до адміністративної відповідальності, тобто його поведінка вказувала, на те, що він не бажає ставати на шлях виправлення.

Відповідно до пункту «в» статті 3 Закону «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» адміністративний нагляд встановлюється щодо повнолітніх осіб, засуджених до позбавлення волі за тяжкі, особливо тяжкі злочини або засуджених два і більше разів до позбавлення волі за умисні злочини, якщо вони після відбування покарання або умовно дострокового звільнення від відбування покарання, незважаючи на попередження органів внутрішніх справ, систематично порушують громадський порядок і права інших громадян, вчиняють інші правопорушення.

Згідно частини 1 статті 6 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», адміністративний нагляд встановлюється у визначеному статтею 5 цього Закону порядку терміном від одного року до двох років і не може перевищувати термінів, передбачених законом для погашення або зняття судимості. Для осіб, зазначених у пункті «ґ» статті 3 цього Закону, адміністративний нагляд встановлюється на строк до погашення судимості.

При вирішенні подання судом враховуються дані про особу, щодо якої внесене подання, а також те, що ОСОБА_4 схильний до скоєння різних правопорушень і неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності.

Враховуючи вчинення ОСОБА_4 адміністративних правопорушень, відсутність позитивної характеристики з місця проживання, з метою запобігання скоєння останнім кримінальних та адміністративних правопорушень, суд вважає за необхідне встановити у відношенні останнього адміністративний нагляд строком на 12 місяців із встановленням обмежень, передбачених Закону України «Про адміністративний нагляд за особами звільненими з місць позбавлення волі».

На підставі викладеного, керуючисьстаттями 1, 2, пунктом «в» статті 3, статтями 5, 6 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», суд

УХВАЛИВ:

Подання начальника Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про встановлення адміністративного нагляду відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Встановити відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , адміністративний нагляд терміном на 12 (дванадцять) місяців і встановити наступні обмеження:

- заборонити виїжджати за межі місця проживання на постійне чи тимчасове місце перебування без письмового дозволу керівництва органу внутрішніх справ. В випадках необхідності виїжджати за територію місця проживання піднаглядний зобов`язаний письмово повідомити керівництво Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області про мету, строк, термін і точну адресу перебування, отримати дозвіл, маршрутний лист, в якому зробити реєстраційну відмітку;

- зобов`язати прибувати до Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області для реєстрації в період нагляду кожну 1 та 3 суботу місяця на протязі строку нагляду;

- заборонити залишати місце свого мешкання після 22 години 00 хвилин і до 05 годин 00 хвилин без дозволу керівництва Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області. При необхідності порушувати це обмеження з поважної причини піднаглядний зобов`язаний попередити керівництво Нововодолазького відділення поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області;

- заборонити відвідувати бари, кафе, магазини чи інші громадські місця, де алкогольні напої реалізуються на розлив.

Копію ухвали надати учасникам процесу, що н були присутніми в судовому засіданні та направити до Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області для виконання.

Ухвала може бути оскаржена протягом семі днів з дні її постановлення до Харківського апеляційного суду через Нововодолазький районний суд Харківської області.

Суддя: ОСОБА_1

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90144610
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —1-25/11

Постанова від 02.02.2011

Кримінальне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Сосновська Л. І.

Ухвала від 30.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

Ухвала від 30.04.2021

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні