Рішення
від 02.07.2020 по справі 143/547/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/547/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.07.2020 року м. Погребище

Погребищенський айонний суд Вінницької області в складі:

головуючого - судді Бойка А. В.,

з участю секретаря Мельніченко Т.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Погребищенського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

Встановив:

27 травня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з цим позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть, серії НОМЕР_1 , актовий запис №8, постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Внаслідок його смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку, що розташована на території Спичинецької сільської ради, Погребищенського району, Вінницької області, площею 2.6365 га, яка належала спадкодавцю ОСОБА_2 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ВН №215921, виданого, Погребищенською районною державною адміністрацією Вінницької області.

Він являється спадкоємцем першої черги на успадкування майна померлого за законом земельної ділянки площа 2.6365га. Крім нього є інші спадкоємці: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , які згідно заяв, відмовилися від належної частки спадщини, що залишилася після смерті батька та в суд за продовженням строку прийняття спадщини звертатися не будуть.

Так як при житті був втрачений оригінал Державного акта права власності на вище зазначену земельну ділянку, то йому було відмовлено нотаріальною конторою у видачі свідоцтва на спадщину на земельну ділянку.

Ним проводились пошукові заходи з метою віднайти загублений Державний акт на право власності на землю, підтвердженням чого є оголошення в газеті Колос про втрату акту, однак це не дало ніяких результатів.

Дані обставини перешкоджають йому здійснити своє право на спадщину за законом, хоч згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Враховуючи викладене, він в даний час не має змоги оформити спадщину в нотаріальному органі в зв`язку з відсутності оригіналу державного акта на землю.

Просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за законом, право власності на земельну ділянку площею 2.6365 га, кадастровий номер 0523486400:01:000:0010, яка розташована на території Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що належала спадкодавцю ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ВН № 215921, виданого Погребищенською районною державною адміністрацією 26 червня 2009 року.

Зазначив в позовній заяві, що вимоги до відповідача щодо відшкодування судових витрат ним заявлятися не будуть.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю. (а.с. 28)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, проте голова Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області -Ремарчук О. Д. телефонограмою повідомив суд про неможливість з`явитись в судове засідання, просив розглянути справу у підготовчому судовому засіданні в його відсутності, не заперечував проти задоволення позовних вимог. (а.с. 29)

В силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст. 328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст. 1218 ЦК України, відповідно до якої до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки в судовому засіданні беззаперечно доведено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7), відкрилась спадщина у виді земельної ділянки, площею 2.6365 га, кадастровий номер 0523486400:01:000:0010, яка розташована на території Спичинецької сільської ради, Погребищенского району, Вінницької області, що належала спадкодавцю на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, серії ВН №215921, виданого Погребищенською районною державною адміністрацією 26 червня 2009 року. (а.с. 12) Позивач, ОСОБА_1 , як єдиний спадкоємиць за законом, оскільки інші спадкоємці: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , відмовилися від належних їм часток спадщини, шляхом подачі заяв до нотаріального органу (а.с. 5, 8-11), звернувся до Погребищенської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на майно, проте йому було відмовлено, через відсутність правовстановлюючих документів про належність спадкодавцю вищезазначеної земельної ділянки (а.с. 14), оригінал державного акта на право власності на земельну ділянку спадкодавцем за життя був втрачений, про його втрату було зроблено оголошення в газеті Колос (а.с. 15), тому з метою захисту майнових прав позивача, необхідно визнати за ним право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Оскільки позивачем в позовній заяві не заявляється вимога щодо відшкодування Спичинецькою сільською радою Погребищенського району Вінницької області судових витрат, тому з відповідача судовий збір стягненню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 82, 200, 206, 247, 258, 259, 263, 265, 354 ЦПК України, п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України , суд,-

Вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати право власності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 в порядку спадкування за законом на земельну ділянку, площею 2.6365 га, кадастровий номер 0523486400:01:000:0010, яка розташована на території Спичинецької сільської ради, Погребищенского району, Вінницької області, що належала спадкодавцю ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, серії ВН №215921, виданого Погребищенською районною державною адміністрацією 26 червня 2009 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки щодо апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Головуючий суддя

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено03.07.2020
Номер документу90155467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —143/547/20

Рішення від 02.07.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 05.06.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні