Постанова
від 15.12.2009 по справі 5/230/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2009 р. № 5/230/09

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Панової І.Ю. - головуючого

Коваленка В.М.,

Короткевича О.Є.,

розглянувши касаційну ск аргу ДПІ у Заводському район і міста Миколаєва

на ухвалу господарського суду Микол аївської області від 30.09.2009

у справі № 5/230/09 господарського суду М иколаївської області

за заявою ПП "АРСБУД"

про визнання банкрутом ПП "АРС БУД"

за участю представників с торін: представники сторі н не з'явились

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 30.09.2009 у справі № 5/230/09 (суддя Міщ енко В.І.) затверджено звіт лік відатора та ліквідаційний ба ланс, ліквідовано юридичну о собу ПП "АРСБУД"; провадження у справі, на підставі статей 32, 40 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том", припинено.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою, ДПІ у Заводському р айоні міста Миколаєва зверну лась до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в якій просила скасув ати ухвалу господарського су ду Миколаївської області від 30.09.2009, а справу передати на розг ляд до господарського суду М иколаївської області.

Касаційна скарга мотивова на тим, що судом першої інстан ції не прийнято до уваги норм и Закону України "Про державн у податкову службу в Україні ", оскільки у порушення зазнач еного Закону заявник касацій ної скарги не був повідомлен ий про ліквідацію підприємст ва, у зв'язку з чим, ДПІ у Заводс ькому районі міста Миколаєва позбавлена можливості прове дення перевірки платника по датків, тобто не може виконат и функції в межах своєї компе тенції. Окрім того, оскаржува ч вказував на порушення судо м першої інстанції статей 105, 111 ЦК України та статті 51 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України , пер еглянувши в касаційному поря дку ухвалу місцевого господа рського суду на підставі вст ановлених фактичних обстави н справи, перевіривши застос ування судом першої інстанці ї норм матеріального і проце суального права, Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" вважає, щ о касаційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на наст упне.

Як вбачається з матеріалів справи, заяви про порушення справи про банкрутство вбача ється, що рішення про ліквіда цію ПП "АРСБУД" прийнято власн иком 23.07.2009

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області від 06.08.2009 порушено провадження у сп раві про банкрутство ПП "АРСБ УД" за заявою власника ПП "АРСБ УД" ОСОБА_1., на підставі ста тті 51 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Відповідно до вимог частин и 1 статі 51 Закону якщо вартост і майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рі шення про ліквідацію, недост атньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична ос оба ліквідується в порядку, п ередбаченому цим Законом. У р азі виявлення зазначених обс тавин ліквідатор (ліквідацій на комісія) зобов'язані зверн утися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юриди чної особи.

Постанова господарськог о суду Миколаївської області від 11.08.2009 про визнання боржника банкрутом, в порядку статті 51 , Закону мотивована тим, що над аний баланс підприємства сві дчить про недостатність варт ості майна боржника для пога шення кредиторської заборго ваності.

Оскаржуваною ухвалою госп одарського суду Миколаївськ ої області від 30.09.2009 у справі № 5/2 30/09 затверджено звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс; ліквідовано юридичну особу ПП "АРСБУД"; провадження у спра ві припинено.

Відповідно до вимог частин и 4, статті 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не мож е становити менше двох місяц ів з дня публікації повідомл ення про припинення юридично ї особи.

Згідно частини 1 статті 110 ЦК України юридична особа лікві дується за рішенням її учасн иків або органу юридичної ос оби, уповноваженого на це уст ановчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінчення м строку, на який було створен о юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а т акож в інших випадках, передб ачених установчими документ ами.

Частиною 3 статті 110 ЦК Україн и встановлено, що якщо вартіс ть майна юридичної особи є не достатньою для задоволення в имог кредиторів, юридична ос оба ліквідується в порядку, в становленому законом про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом.

Відповідно до вимог частин и 1 статті 111 ЦК України ліквіда ційна комісія після закінчен ня строку для пред'явлення ви мог кредиторами складає пром іжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про с клад майна юридичної особи, щ о ліквідується перелік пред' явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розг ляду. Проміжний ліквідаційни й баланс затверджується учас никами юридичної особи або о рганом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної ос оби.

Відповідно до вимог частин и 5 статті 60 Господарського ко дексу України, яка регулює за гальний порядок ліквідації с уб'єкта господарювання, лікв ідаційна комісія оцінює наяв не майно суб'єкта господарюв ання, який ліквідується і роз раховується з кредиторами, с кладає ліквідаційний баланс та подає його власнику або ор гану, який призначив ліквіда ційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного б алансу повинні бути перевіре ні у встановленому законодав ством порядку.

Враховуючи викладен е, колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що тільки після оцінки ва ртості наявного майна боржни ка, в порядку статті 60 Господа рського кодексу України, пуб лікації оголошення в порядку статті 105 ЦК України для виявл ення кредиторів, повідомленн я органу державної податково ї служби про ліквідацію підп риємства та складання проміж ного ліквідаційного балансу можливе з'ясувати питання пр о недостатність вартості ма йна боржника для задоволення вимог кредиторів та можливе звернення до господарського суду, після закінчення строк у, який передбачений статтею 105 ЦК України, з заявою про пору шення провадження у справі п ро банкрутство боржника в по рядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом", яка передба чає спрощену процедуру банкр утства.

Як вбачається з матеріалі в справи, до заяви ПП "АРСБУД" п ро порушення справи про банк рутство в порядку ст. 51 спеціа льного Закону, не доданий про міжний ліквідаційний баланс , складений відповідно до вим ог частини 1 статті 111 ЦК Україн и, відсутні посилання на факт и: здійснення оцінки наявног о майна боржника, повідомлен ня органу державної податков ої служби про ліквідацію під приємства у встановленому за конодавством порядку, а тако ж не додані докази попереднь ої публікації оголошення в п орядку ч. 4 ст. 104 ЦК України. Досл ідження вказаних обставин не обхідно для з'ясування наявн ості чи відсутності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство за пр авилами статті 51 спеціальног о Закону, вказані обставини, в иходячи з вимог Закону, повин ні бути в наявності та з'ясова ні на момент порушення справ и про банкрутство за спрощен ою процедурою, що судом першо ї інстанції зроблено не було .

Крім того, звернення з заяво ю про порушення справи про ба нкрутство та порушення прова дження за спрощеною процедур ою, що врегульована статтею 51 Закону, можливе лише після за кінчення строку двохмісячно го строку , який передбачений частиною 4 статті 105 ЦК України .

Отже, з огляду на все вищеза значене колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и дійшла висновку про те, що сп рава про банкрутство ПП "АРСБ УД" порушена неправомірно, бе з належного з'ясування кола к редиторів боржника, оцінки м айна боржника, без дотриманн я строків, які передбачені ча стиною 4 статті 105 ЦК України, в зв"язку з чим, господарський с уд незаконно продовжив проце дуру банкрутства боржника, в изнав його банкрутом за спро щеною процедурою, в наслідок чого безпідставно оскаржува ною ухвалою ліквідував юриди чну особу - ПП " АРСБУД" та неп равомірно припинив провадж ення у справі про банкрутств о, керуючись п.6 ч.1 ст. 40 Закону Ук раїни " Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом".

Відповідно до вимог ст. 11113 ГП К України, у випадках скасува ння касаційною інстанцією ух вали про припинення провадже ння у справі, справа передаєт ься на розгляд суду першої ін станції.

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ :

Касаційну скаргу ДПІ у Заводському районі міста М иколаєва задовольнити.

Ухвалу господарського суд у Миколаївської області від 30.09.2009 у справі № 5/230/09 скасувати.

Справу передати на розгляд до господарського суду Мико лаївської області.

Головуючий І.Ю. Панова

Судді В .М. Коваленко

О.Є. Короткевич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.12.2009
Оприлюднено07.05.2010
Номер документу9015926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/230/09

Постанова від 15.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 30.09.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні