Ухвала
від 28.05.2020 по справі 752/4525/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/4525/20

Провадження №: 1-кп/752/1407/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2020 року м. Київ

Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

провівши вприміщенні судув м.Києві підготовчесудове засіданняпо розглядуклопотання прозвільнення відкримінальної відповідальностіза кримінальнимпровадженням №32020100000000061,відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Діброва, Каховського району, Херсонської області, громадянки України, не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , такої, що немає судимості,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України,

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в :

Прокурор прокуратури м. Києва звернувся до суду з клопотанням, про звільнення ОСОБА_5 , яка підозрюється за ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

В клопотанні зазначено, що згідно формулювання підозри, ОСОБА_5 в кінці квітня 2015 року в денний час доби, біля станції метро «Деміївська» на території Голосіївського району |м. Києва зустрілася з невстановленою досудовим розслідуванням особою, яка запропонувала за грошову винагороду стати учасником та директором підприємства, а саме ТОВ «Ельсатра», без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих їй невстановленою досудовим розслідуванням особою, ОСОБА_5 , розуміючи, що вона згідно пропозиції стає учасником та призначає себе на посаду директора ТОВ «Ельсатра» (код 38836860), не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів погодилася на таку пропозицію.

ОСОБА_5 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надала невстановленій досудовим розслідуванням особі копії власного паспорту громадянина України серія НОМЕР_1 виданий Міським відділом №1 Білоцерківського МУГУ МВС України у Київській області від 09.04.1999 та реєстраційного номеру облікової картки платника податків № НОМЕР_2 , який на підставі цих документів у невстановленому досудовим розслідуванням місці та час виготовив статут затверджений протоколом загальних зборів учасників ТОВ «Ельсатра», від 05.05.2015 та інші установчі, реєстраційні документи підприємства, в яких ОСОБА_5 була зазначена як учасник товариства та призначена на посаду директора.

На початку травня 2015 p., ОСОБА_5 зустрілася з невстановленою досудовим розслідуванням особою у денний час доби, біля виходу зі станції метро «Деміївська» в Голосіївському районі м. Києва, де підписала наказ №02 ТОВ «Ельсатра», від 06.05.2015, статут ТОВ «Ельсатра», затверджений протоколом №05/05 від 05.05.2015, та інші документи реєстраційної справи ТОВ «Ельсатра». Підписуючи зазначені документи, ОСОБА_5 розуміла, що вона вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Ельсатра», в яких внесені неправдиві відомості, а саме:

в п.1.2. статуту зазначено, що вона є учасником товариства, проте фактично наміру ставати учасником товариства ОСОБА_5 не мала, в подальшому правами учасника товариства не користувалася та обов`язки учасника товариства не виконувала;

в п. 2 статуту зазначені мета та предмет діяльності товариства, які фактично ОСОБА_6 виконувати наміру не мала;

в п.3.2 статуту зазначено, що статутний капітал товариства сформовано в розмірі 26000 грн. за рахунок внесків учасників, однак ОСОБА_5 внесків до статутного капіталу в порядку, розмірі та засобами, що передбачені установчими документами, не робила.

в графіприсутні особив протоколіN905/05загальних зборівучасників ТОВ«Ельсатра» вказано про те що ОСОБА_5 була присутня на даних зборах в м.Дніпропетровськ, але ОСОБА_5 фактично була відсутньою на даних зборах, м. Дніпропетровськ не відвідувала.

в п. 5 договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Ельсатра» вказано про те, що ОСОБА_5 придбала частку у статутному капіталі, але вона не здійснювала купівлю її.

На час підписання наказу №02 ТОВ «Ельсатра», від 06.05.2015, статуту ТОВ «Ельсатра» (код 38836860), затверджений протоколом №05/05 від 05.05.2015 року, та інші документи реєстраційної справи ТОВ «Ельсатра» , ОСОБА_5 розуміла, що вона вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Ельсатра», оскільки ОСОБА_5 та невстановлена розслідуванням особа домовились про те, що учасником та директором вищевказаного підприємства буде формально значитися вона, проте до діяльності ТОВ «Ельсатра» в подальшому не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю з використанням вказаних вище підприємств будуть займатись інші особи.

Того ж дня, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_5 передала їх за грошову винагороду у розмірі 500 гривень невстановленій досудовим розслідуванням особі.

В подальшому, невстановленою досудовим розслідуванням особою вказані документи були подані для проведення реєстраційних дій ТОВ «Ельсатра», на підставі яких, 21.05.2015 Державним реєстратором проведено державну реєстрацію установчих документів юридичної особи ТОВ «Ельсатра», про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Тобто, як зазначено у клопотанні, ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні.

Доказами, які підтверджують вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, як зазначено в клопотанні, є показання підозрюваної ОСОБА_5 та речові докази.

Враховуючи, як зазначено у клопотанні, що з моменту вчинення ОСОБА_5 злочину передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, який відноситься до злочинів невеликої тяжкості та який закінчено 05.05.2015 року, пройшли строки притягнення до кримінальної відповідальності, вона підлягає звільненню від відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

В додаток до клопотання надано письмову згоду підозрюваної ОСОБА_5 , на звільнення від кримінальної відповідальності за строками давності.

В підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, відмічаючи наявність підстав для звільнення ОСОБА_5 від відповідальності за строками давності.

Підозрювана підтримала клопотання та дала згоду на звільнення від кримінальної відповідальності за строками давності.

Ознайомившись з клопотанням, яке відповідає вимогам ст. 287 КПК України, вислухавши сторони, суд надійшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Як встановлено, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, який закінчено 05.05.2015 року.

Вищезазначений злочини відносяться до категорії невеликої тяжкості, згідно вимог ст. 12 КК України, оскільки за його вчинення передбачено покарання у виді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі до двох років.

Згідно ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

2) три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі.

Клопотання містить перелік доказів, які підтверджують факт вчинення особою злочинів, які підозрюваною не оспорюються.

Ураховуючи, що з моменту вчинення підозрюваною вищезазначеного злочину минуло понад 3 роки, ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження закриттю.

Керуючись ст. 44,49 КК України, ч. 2 ст. 284, ст. 289, ст. 314 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 , - задовольнити.

ОСОБА_7 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, а кримінальне провадження, згідно ст. 49 КК України, закрити у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом семи діб з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90164222
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/4525/20

Ухвала від 28.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні