Рішення
від 25.06.2020 по справі 944/1460/20
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/1460/20

Провадження №2/944/1158/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.06.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кондратьєвої Н.А.

з участю секретаря судового засідання Юрчишина В.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Яворові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом. Покликається на те, що її матері - ОСОБА_2 належав житловий будинок АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 склала заповіт, в якому заповіла усе своє майно доньці - ОСОБА_1 . Відповідно, вона є єдиним спадкоємцем за заповітом спадкодавця. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Позивач звернулася до приватного нотаріуса Яворівського районного нотаріального округу Львівської області, на підставі її заяви було зареєстровано спадкову справу щодо майна померлої, проте приватним нотаріусом було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на будинок. Тому просить у судовому порядку визнати за нею право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явилася, представник позивача адвокат Дзидз А.В. подав заяву про розгляд справи у відсутності сторони позивача та задоволення позову.

Відповідач - представник Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області у підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позов визнає.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Відповідно до ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 склала заповіт, в якому заповіла усе майно доньці - ОСОБА_1 . Даний заповіт посвідчено секретарем Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області Карпою О.Є. та зареєстровано за № 4.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 ОСОБА_1 після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_1 .

Відповідно до довідки № 701 від 28.10.2019 року, яка видана Мужиловицькою сільською радою Яворівського району Львівської області житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , числиться за ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки № 700 від 28.10.2019 року, яка видана Мужиловицькою сільською радою Яворівського району Львівської області Мудра О.Д. разом з матір`ю ОСОБА_2 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала разом з нею без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим 23.02.2015 року Мужиловицькою сільською радою Яворівського району Львівської області, актовий запис № 3.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 10.12.2019 року.

Ознайомившись з матеріалами спадкової справи суд встановив, що спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні - немає.

Відповідно до ст. 16 ЦК України визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів, що підлягають захисту судом.

Згідно з ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. За положеннями ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частиною 3 ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України встановлено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Позивач звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , однак у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем на житловий будинок за заповітом матері ОСОБА_2 від 06.02.2013 року зареєстрованим у реєстрі за № 4, фактично прийняла спадщину після смерті матері, оскільки проживає у спадковому будинку, відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює належне оформлення спадкових прав, тому суд вважає, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами у справі, а тому підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1218, 1220, 1223, 1268-1270 ЦК України, ст.ст. 2, 81, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд-

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду або через місцевий суд до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Мужиловицька сільська рада Яворівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 20856453, місцезнаходження: Львівська область, Яворівський район, с. Мужиловичі, вул. С. Бандери, 15.

Суддя Н.А. Кондратьєва

Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено03.07.2020
Номер документу90166188
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —944/1460/20

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні