Ухвала
від 30.06.2020 по справі 584/724/20
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/724/20

Провадження №1-кп/584/117/20

УХВАЛА

30.06.2020 Путивльський районний суд Сумської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

з участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

представника потерпілого ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Путивль кримінальне провадження №12020200230000174 від 28 травня 2020 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с.Линове Путивльського району Сумської області, проживає по АДРЕСА_1 , не одруженої, не працюючої, освіта неповна загальна середня,раніше не судимої,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, за таких обставин.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у ОСОБА_4 народилася дитина ОСОБА_6 , батьком якої є ОСОБА_7 .

Відповідно до абзацу 4 ст.18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» та п.33 «Порядку призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року №1751, жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.

В подальшому, проживаючи разом з ОСОБА_7 однією сім`єю без реєстрації шлюбу та виховуючи спільну дитину, ОСОБА_4 16 грудня 2019 року шляхом обману, умисно, з корисливою метою, зазначила у заяві «Про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг» №231 від 16 грудня 2019 року, форма якої затверджена наказом Міністерства соціальної політики України №441 від 21 квітня 2015 року, завідомо неправдиві відомості про те, що вона не проживає з батьком дитини, хоча тривалий час та на час подання заяви проживала з біологічним батьком своєї дочки ОСОБА_7 , з яким не перебувала в зареєстрованому шлюбі, однак спільно проживала, пов`язана спільним побутом, мала взаємні права та обов`язки, вела з останнім спільне господарство і виховувала дитину ОСОБА_6 .

Вказану заяву ОСОБА_4 подала до Управління соціального захисту населення Путивльської районної державної адміністрації.

Дана заява стала підставою для призначення та виплати їй допомоги як одинокій матері у грудні 2019 року у розмірі 1394 грн. 78 коп.

В подальшому ОСОБА_4 , не маючи ніякого права на отримання нарахованих коштів, отримала вказані кошти, знявши їх з банківської картки та розпорядилась ними на власний розсуд, тим самим спричинивши державному бюджету України в особі управління соціального захисту населення Путивльської районної державної адміністрації матеріальні збитки на суму 1394 грн. 78 коп.

В судовому засіданні обвинувачена заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставістатті 45 КК України, оскільки на час розгляду кримінального провадження вона щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала заподіяну шкоду в сумі 1394 грн. 78 коп.

Прокурор та представник потерпілого проти звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності з указаних підстав не заперечували.

Заслухавши прокурора, обвинувачену та представника потерпілого, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно зістаттею 45 КК Україниособа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.3Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості. Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Щире розкаяння характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася. Активним сприянням розкриттю злочину слід вважати надання особою органам дізнання або досудового слідства будь-якої допомоги в установленні невідомих їм обставин справи. Повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди полягає в добровільному задоволенні винним або іншими особами, зокрема батьками чи близькими родичами, обґрунтованих претензій потерпілого щодо відшкодування заподіяної злочином матеріальної та моральної шкоди, загладжуванні її в інший спосіб, наприклад, шляхом прилюдного вибачення за завдану образу.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_4 раніше не судима, уперше притягується до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1ст.190 КК України, який є злочином невеликої тяжкості, повністю відшкодувала шкоду заподіяну Управлінню соціального захисту населення Путивльської районної державної адміністрації.

Згідно з положеннями п.1 ч.2ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За вказаних обставин суд дійшов висновку про наявність підстав, передбаченихст.45 КК України, для звільнення обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

Керуючисьст.45 КК України, ст.ст.284,288,370,371,372 КПК України, суд

ухвалив:

Звільнити обвинувачену ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, на підставі ст.45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям. Кримінальне провадження №12020200230000174 від 28 травня 2020 року за її обвинуваченням закрити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду через Путивльський районний суд протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудПутивльський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90170323
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —584/724/20

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 05.06.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні