Ухвала
від 02.07.2020 по справі 904/5490/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

02.07.2020м. ДніпроСправа № 904/5490/19

За позовом Акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до відповідача-1: Wadless Holding Limited/Ведлесс Холдінг Лімітед, Нікосія, Кіпр

відповідача-2: Компанії Мелчет Інвест Лімітед, Нассау, Багами

відповідача-3: Компанії Дакстон Холдінгз Лімітед, Лімассол, Кіпр

відповідача-4: Компанії Лакріно Інвестментс Лімітед, Лімассол, Кіпр

відповідача-5: Компанії Мілнербей С.А., Тортола, британські Віргінські Острови

відповідача-6: Компанії Бріммітон Лімітед, Тортола, британські Віргінські Острови

відповідача-7: Компанії Ренальда Інвестментс Лімітед, Лімассол, Кіпр

про визнання недійними договорів

Суддя Крижний О.М.

Представники:

Від позивача: Матвєєва Т.В., довіреність № 52-16/123 від 28.12.2019, адвокат

Від відповідача -1: Буря О.Є., ордер 648/002 від 13.01.20, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1449 від 17.10.2005, адвокат

Від відповідачів -2-7: не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до відповідача-1: Wadless Holding Limited/Ведлесс Холдінг Лімітед, відповідача-2: Компанії Мелчет Інвест Лімітед, відповідача-3: Компанії Дакстон Холдінгз Лімітед, відповідача-4: Компанії Лакріно Інвестментс Лімітед, відповідача-5: Компанії Мілнербей С.А., відповідача-6:Компанії Бріммілтон Лімітед, відповідача-7: Компанії Ренальда Інвестментс Лімітед, в якому просить визнати недійсними договори, на підставі яких Wadless Holding Limited набуло акції, емітовані Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач вважає, що оспорювані договори не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними і тому є підстави для визнання цих договорів недійсними.

Відповідачі проти позову заперечують та зазначають, що АТ "Південний ГЗК" не є особою, чиї права а інтереси порушені або можуть бути порушені укладеними договорами, які він оскаржує, та не є особою, якій законом надане право на звернення до суду з позовом про визнання таких договорів недійсними, що є підставою для відмови в позові.

Також відповідачі зазначають, що у позові позивачем не зазначено, які договори були укладені між відповідачами, коли вони були укладені, між якими конкретно сторонами та чи були вони укладені взагалі, які їх істотні умови та загалом зміст, а тому з доводів та вимог позовної заяви неможливо встановити, які правові наслідки обумовлені такими договорами, а тим більше встановити, чи спрямовані договори на реальне настання обумовлених ними правових наслідків. Позовна заява не дає можливості встановити предмет позову, а тому незрозуміло, яким чином такі позовні вимоги підлягають розгляду судом та задоволенню.

Позивач, у відповідях на відзиви не погоджується із запереченнями відповідачів та зазначає, що проаналізувавши зміни у складі акціонерів вважає, що договори, на підставі яких було передано акції є фіктивними та не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними і тому є підстави для визнання цих договорів недійсними за рішеннями суду.

До позовної заяви позивачем додано клопотання про витребування доказів, в якому просив витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал":

- розпорядження, на підставі якого, у відповідності до розділу 3 положення "Про депозитарну діяльність" затвердженого рішенням НКЦПФР №735 від 23.04.2013 було внесено зміни у рахунки у цінних паперах Wadless Holding Limited;

- договори, на підставі яких Wadless Holding Limited набуло акції, емітовані Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат".

Ухвалами Господарського суду Дніпропетровської області від 05.02.2020, 19.02.2020 та 20.05.2020 зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" надати до Господарського суду Дніпропетровської області договори, на підставі яких Wadless Holding Limited набуло акції, емітовані Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат".

Станом на 02.07.2020 витребувані від Товариства з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" документи до суду не надійшли.

Від позивача надійшли клопотання про примусове виконання ухвали, в якому просить розглянути питання щодо застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом; вилучити у Товариства з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" належним чином засвідчені копії договорів, на підставі яких Wadless Holding Limited набуло акції, емітовані Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" та зупинити провадження у справі до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

За змістом статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які данні, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці данні встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (частина 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України).

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (стаття 76 Господарського процесуального кодексу України).

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (стаття 79 Господарського процесуального кодексу України).

Таким чином, до предмету доказування входять обставини, встановлення яких є дійсно необхідним для вирішення конкретного спору, виходячи з його предмету, а їх встановлення безпосередньо впливає на результат вирішення справи та обґрунтованість судового рішення.

Беручи до уваги предмет спору та підстави подання позову дослідження витребуваних договорів, на підставі яких Wadless Holding Limited набуло акції, емітовані ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" є необхідним під час розгляду та ухвалення рішення у даній справі.

Разом з тим, суд вважає передчасним застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" заходів процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом та зупинення провадження у даній справі.

Відповідно до статті 80 Господарського процесуального кодексу України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду (частина 1). Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви (частина 2). Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи (частина 3). Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частина 4).

Згідно із статтею 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї (частина 1). У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (частина 4). Суд може уповноважити на одержання витребуваних ним доказів заінтересовану сторону (частина 6). Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (частина 7). Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали (частина 8). У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частина 9).

Частиною 1 статті 131 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

За змістом частини 1 статті 134 Господарського процесуального кодексу України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин, суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Таким чином, підставою для застосування до особи заходів процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів є свідоме невиконання особою відповідної ухвали суду, яка була їй вручена.

Матеріали справи не містять доказів вручення Товариству з обмеженою відповідальністю "Онлайн капітал" в порядку, передбаченому частиною 3 статті 120, частиною 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України ухвал Господарського суду Дніпропетровської області від 05.02.2020, 19.02.2020 та 20.05.2020.

Як вбачається із матеріалів справи, 18.03.2020 до Господарського суду Дніпропетровської області повернулось поштове відправлення, адресоване ТОВ "Онлайн капітал", з вкладенням (копія ухвали суду від 05.02.2020 року у справі № 904/5490/19) та довідкою АТ "Укрпошта", згідною якою причиною повернення є закінчення встановленого строку зберігання.

Разом з тим, в матеріалах справи відсутні докази повернення поштових відправлень з ухвалами господарського суду від 19.02.2020 та 20.05.2020.

При цьому, в матеріалах справи містяться акти позивача 26.02.2020 та від 26.05.2020 в яких зазначено, що за вказаною адресою ТОВ "Онлайн капітал" відсутнє, проте є інша організація ТОВ "Спіріт фінанс", однак вхідні двері облаштовані домофоном, а на дзвінки в домофон двері не відчинили та зворотної відповіді не надали.

Відповідно до ч. 4 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії. Цей термін може бути скорочений судом у випадку, коли цього вимагає терміновість вчинення відповідної процесуальної дії (огляд доказів, що швидко псуються, неможливість захисту прав особи у випадку зволікання тощо).

Проте, матеріали справи не містять доказів вручення ТОВ "Онлайн капітал" ухвал Господарського суду Дніпропетровської області в порядку, визначеному частиною 4 статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, акти про відсутність працівників ТОВ "Онлайн капітал" за своїм місцезнаходженням не можуть вважатися належними, допустимими та достовірними доказами, які доводять зазначені в них обставини, оскільки акти складені представниками позивача, тобто зацікавленою особою, та не свідчать про ухилення ТОВ "Онлайн капітал" від виконання вимог ухвал суду про витребування доказів.

За наведених обставин, у суду відсутні достатні правові підстави для вжиття заходів процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом, а також зупинення провадження у справі згідно із пунктом 6 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України.

З урахуванням викладеного, клопотання Публічного акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" про примусове виконання ухвали суду задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 46, 80, 81, 134, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотань Публічного акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" про примусове виконання ухвали суду - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Повний текст ухвали складений - 03.07.2020.

Суддя О.М. Крижний

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90175230
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійними договорів

Судовий реєстр по справі —904/5490/19

Постанова від 22.12.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 28.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 15.04.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні