Рішення
від 24.06.2020 по справі 397/1024/19
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/1024/19

н/п : 2/397/43/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.06.2020 . Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко Л.О.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_4 про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому просить визнати за ним право власності за набувальною давністю на житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовної заяви зазначив, що з 2001, тобто більше ніж 15 років продовжує добросовісно, відкрито та безперервно проживати у житловому будинку з надвірними спорудами по АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_4 . Володіючи вказаним будинком фактично не знав, що володіє чужим майном, у будинку постійно проживає з 2001 і за вказаний час претензій з приводу володіння майном від будь-яких осіб не надходило, у тому числі і від представників сільської ради. З врахуванням того, що він понад 15 років безперервно користується будинком з надвірними спорудами по АДРЕСА_1 він неодноразово звертався до Івангородської сільської ради з клопотанням про визнання за ним права власності на житловий будинок та відповідні споруди. Представники сільської ради позивачу роз`яснили, що лише суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно за набувальною давністю та порекомендували звернутися до суду.

Ухвалою від 06.08.2019 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у цивільній справі та призначено до підготовчого засідання в порядку загального позовного провадження (а.с. 25-26).

Ухвалою суду від 26.09.2019 залучено до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_4 (а.с. 42-43).

Ухвалою судді від 04.11.2019 призначено судову будівельно-технічну експертизу, а провадження зупинено у справі до отримання результатів експертизи (а.с. 50-51).

Ухвалою від 27.02.2020 провадження у справі поновлено та призначено до підготовчого судового засідання (а.с. 75-76).

Ухвалою від 18.05.2020 закрито підготовче провадження та призначено цивільну справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні (а.с. 106-107).

Позивач у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, за участю його представника (а.с. 33).

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача - Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області у судовому засіданні позовні вимоги визнала у повному обсязі та не заперечила щодо їх задоволення.

Співвідповідач ОСОБА_4 належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив (а.с. 47, 110).

Заслухавши учасників, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно архівної довідки Обласного комунального підприємства Кіровоградське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації від 17.04.2019, № 1467, право власності на нерухоме майно (житловий будинок) розташований за адресою: АДРЕСА_1 , не зареєстровано (а.с. 17).

Згідно будівельного паспорту на забудову земельної ділянки, виділеної індивідуальному забудовнику ОСОБА_4 , замовленого 29.04.1992, на земельній ділянці площею 0,20 га передбачається будівництво житлового будинку за типовим проектом № 184-000-821.13.90 площею 41,2 кв.м. (а.с. 99-103).

Згідно довідки № 413, виданої виконавчим комітетом Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області 04.06.2019, будинок за адресою: АДРЕСА_1 , побудований у 1997. Забудовник ОСОБА_4 (а.с. 15).

З довідок №№ 765, 766 та 767, виданих виконавчим комітетом Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області 16.11.2018 вбачається, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 , а також закріплена земельна ділянка розміром 0,25 га належить ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно погосподарської книги № 4 на 2016-2020, як голова домоволодіння зареєстрований ОСОБА_4 (а.с. 12-14).

З довідки № 209, виданої виконавчим комітетом Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області від 24.04.2020 вбачається, що згідно реєстраційної домової книги № 6 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 10.04.1996 Олександрівським РВ УМВС, зареєстрований в с. Івангород Олександрівського району Кіровоградської області з 16.04.1996. Відмітка про зняття з реєстрації відсутня. Вказана інформація також підтверджується записами, що містяться в реєстраційній домовій книзі № 6 (а.с. 97-98).

Довідкою від 04.06.2019 № 414 виконавчий комітет Івангородської сільської ради повідомив, що не володіє інформацією про родичів та спадкоємців ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 16).

Згідно довідки виконавчого комітету Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області № 685 від 17.10.2020, ОСОБА_3 , 1956 року народження, дійсно проживає без реєстрації з АДРЕСА_2 (а.с. 11).

З висновку експерта за результатами проведення оціночно-будівельної експертизи від 20.02.2020 № 4446/4447/19-27 встановлено, що ринкова вартість будинку по АДРЕСА_1 становить 38641,00 грн. без ПДВ (а.с. 62-73).

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається у порядку, визначеному законом.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, визначені у главі 24 Цивільного кодексу України (далі - ЦК), зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Згідно Постанови пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 № 5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав відповідно до частини першої статті 344 ЦК особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено ЦК.

При вирішенні спорів, пов`язаних із набуттям права власності за набувальною давністю, суди повинні враховувати, зокрема, таке:

- володіння є добросовісним, якщо особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності;

- володіння визнається відкритим, якщо особа не приховувала факт знаходження майна в її володінні. Вжиття звичайних заходів щодо забезпечення охорони майна не свідчить про приховування цього майна;

- володіння визнається безперервним, якщо воно не переривалось протягом всього строку набувальної давності. У разі втрати не із своєї волі майна його давнісним володільцем та повернення цього майна протягом одного року або пред`явлення протягом цього строку позову про його витребування набувальна давність не переривається (частина третя статті 344 ЦК). Не переривається набувальна давність, якщо особа, яка заявляє про давність володіння, є сингулярним чи універсальним правонаступником, оскільки в цьому разі вона може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є (частина друга статті 344 ЦК). (п. 9 Постанови).

Можливість пред`явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень статей 15, 16 ЦК, а також частини четвертої статті 344 ЦК, згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. У зв`язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

Відповідачем за позовом про визнання права власності за набувальною давністю є попередній власник майна або його правонаступник. У разі якщо попередній власник нерухомого майна не був і не міг бути відомим давнісному володільцю, то відповідачем є орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади (п. 13 Постанови).

Виходячи зі змісту частини першої статті 344 ЦК, відсутність державної реєстрації права власності на нерухоме майно не є перешкодою для визнання права власності на це майно у зв`язку зі спливом строку набувальної давності, оскільки така державна реєстрація може бути здійснена після визнання права власності за набувальною давністю.

Рішення суду, що набрало законної сили, про задоволення позову про визнання права власності за набувальною давністю є підставою для реєстрації права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (пункт 5 частини першої статті 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень ) (п. 14 Постанови).

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд враховує ту обставину, що за набувальною давністю може бути набуто право власності на нерухоме майно, яке не має власника, або власник якого невідомий, або власник відмовився від права власності на належне йому нерухоме майно та майно, що придбане добросовісним набувачем, і у витребуванні якого його власнику було відмовлено.

Таким чином, з 2001 по теперішній час, тобто на протязі часу, що перевищує десять років, позивач ОСОБА_3 добросовісно, відкрито та безперервно володіє домоволодінням по АДРЕСА_1 , що відповідно до положення ч. 1 ст. 344 ЦК України свідчить про набуття ним права власності на цей об`єкт нерухомості за набувальною давністю. Позивач на підтвердження своїх вимог щодо визнання права власності за набувальною давністю на нерухоме майно - житловий будинок, надав суду достатньо доказів, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 264-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_4 про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 право власності за набувальною давністю на житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 .

На рішення суду протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 03.10.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Олександрівський районний суд Кіровоградської області).

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19), строки визначені ст. 354 ЦПК України, продовжуються на строк дії такого карантину.

Повний текст рішення виготовлено 03.07.2020.

Позивач: ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 .

Представник позивача: ОСОБА_1 , місце знаходження: АДРЕСА_4 , ордер серія НОМЕР_3 № НОМЕР_4 від 24.06.2019; свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 116 від 09.08.2004.

Відповідач: ОСОБА_4 , останнє відоме місце проживання та місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Івангородська сільська рада Олександрівськогго району Кіровоградської області, місце знаходження: 27324, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Івангород, вул. Шевченка, 63, код ЄДРПОУ - 04364087.

Представник відповідача: Бойченко Людмила ОСОБА_5 , місце знаходження: АДРЕСА_5 , діє на підставі рішення першої сесії сьомого скликання Івангородської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області від 17.11.2015 № 1 Про визнання повноважень Івангородського сільського голови та депутатів сільської ради .

Суддя: /підпис/: Д.В. Мирошниченко

Згідно з оригіналом.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Рішення станом на ___


20___ набрало законної сили.

Оригінал судового рішення знаходиться у матеріалах справи №397/1024/19

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області


Д.В.Мирошниченко

Копію засвідчено ___


20___ .

СудОлександрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90187953
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/1024/19

Рішення від 24.06.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Рішення від 24.06.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні