Ухвала
від 26.06.2020 по справі 9807т
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 9807т

Провадження № 11-кс/790/8274/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на продовження проведення негласних слідчих дій

зняття інформації з транспортної телекомунікаційної мережі

Місто Харків 21 липня 2015 року

Слідчий суддя Апеляційного суду Харківської області ОСОБА_1 розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області майора міліції ОСОБА_2 про проведення негласних слідчих дій - зняття інформації з транспортної телекомунікаційної ОСОБА_3 .

ВСТАНОВИВ:

До Апеляційного суду Харківської області звернувся старший слідчий СУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_2 з клопотанням, у якому просить надати дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій: зняття інформації з транспортної телекомунікаційної мережі ОСОБА_3 .

Відділом розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами, злочинними організаціями, СУ ГУМВС України в Харківській області здійснюється досудове розслідування у об`єднаному кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.06.2013 за номером 12013220010000185, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених 191 ч.4, ч. 3, ч.2 КК України.

Так увказаному кримінальномупровадженні об`єднаномукримінальне відомостіпро якевнесені доЄдиного реєструдосудових 2810.2014за номером12014220000000969,за ознакамипровадження,кримінального правопорушення,передбаченого ст.191ч.3КК України,про те,що 28.10.2014 до СУ ГУМВС України в Харківській області надійшов рапорт ст. о/у в ОВС УБОЗ ГУМВС України в Харківській області підполковника міліції ОСОБА_4 , згідно якого у 2014 році посадові особи ТОВ "Спецводстрой", код СДРПОУ 31437483, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 21, діючи за попередньою змовою в групі, вчинили розкрадання бюджетних грошових коштів під час виконання робіт з реконструкції об`єкту, який належить одному з органів місцевого самоврядування Харківської області, чим спричинили матеріальну шкоту на суму близько 950 тис. грн. Згідно інформації викладеної в рапорті старшого оперуповноваженого УДСБЕЗ ГУМВС України в Харківській області в березні 2015 року Департаментом капітального будівництва ХОДА планується проведення тендеру на виконання робіт щодо ремонту аварійної ділянки Чугуївської ділянки Харківської області, на суму понад 950 тис. грн., при цьому ще до проведення тендеру переможцем визначено ТОВ підприємство "Спецводстрой", на рахунок якого посадовими особами Департаменту капітального будівництва ХОДА за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ підприємство "Спецводстрой" планується перерахування вищевказаної суми бюджетних коштів для їх подальшого розкрадання.

Під час досудового розслідування встановлено, що в червні 2014 року Товариство з обмеженою підприємство «Спецводстрой» виграло тендер на «Реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області (коригування)» на суму 21 млн. 020 тис. грн., де головним розпорядником коштів є Департамент капітального будівництва ХОДА (код ЄДРПОУ 04014080).

Діяльністю ТОВ «Спецводстрой» фактично керують ОСОБА_3 та його доньки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , яка займала посаду директора вказаного підприємства.

Встановлено, що ОСОБА_3 має обширні корупційні зв`язки в органах Державної влади та місцевого самоврядування.

Протягом багатьох років використовуючи вказані зв`язки та різні суб`єкти господарської діяльності, які оформлювалися на його доньок та інших членів родини ОСОБА_3 від вказаних посадових осіб отримував перевагу при проведенні тендерів на використання коштів державного та місцевих бюджетів на проведення різного роду робіт та надання послуг.

При цьому документація для проведення тендерів, підставні підприємства, які нібито також приймали участь у тендерах, а також моніторинг цін за які необхідно проводити закупівлю проводяться не відповідальними на те посадовими особами державних органів а ОСОБА_3 та членами його родини.

Отримуючи на свої рахунки бюджетні кошти ОСОБА_3 перераховує їх на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, на підставі документально відображених безтоварних господарських операцій, після чого учасники конвертаційного центру переводять їх у готівку, яку передають ОСОБА_5 .

Після чого ОСОБА_3 частину вказаних коштів передає посадовим особам державних органів в якості неправомірної винагороду за надану перевагу при проведенні тендерів та за вчинення ними в подальшому дій із приховування від контролюючих та правоохоронних органів фактів складання підроблених документів на виконання робіт в яких в декілька разів завищуються їх обсяги та вартість, а також відображаються факти постачання та установки обладнання якого насправді не було.

Під час проведення зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж ОСОБА_3 встановлено, що він мав корупційні зв`язки із окремими посадовими особами ХОДА та за підписання актів на виконані роботи, які насправді виконувалися не в повному обсязі, він систематично з кожного траншу бюджетних коштів, перерахованих на рахунок ТОВ підприємство «Спецводстрой», передавав керівництву Департаменту капітального будівництва ХОДА неправомірну винагороду, готівкою від 10 до 25 процентів від загальної суми бюджетних коштів, перерахованих на рахунок підприємства.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014 року ТОВ «Спецводстрой» перераховувало кошти на рахунки ТОВ «Ліон групп», а саме: у серпні 2014 року в сумі 2 458 000 грн., у жовтні 2014 року 5 380 983,00 грн., v листопаді 2014 року 2 386 983,00 грн. на загальну суму 10 925 966 гривень.

Згідно інформації з реєстру підприємств України директором ТОВ «ІІВ1І «ЛІОН ГРУПП» є ОСОБА_7 , який допитаний в якості свідка пояснив, що на прохання знайомого він був фіктивним директором вказаного підприємства, за що отримував 1200 гривень в місяць. Вказане підприємство було фіктивним та ніякої господарської діяльності не здійснювало. Із посадовими особами ТОВ підприємство «Спецводстрой» він не знайомий, ніяких матеріальних цінностей вказаному підприємству не постачав, ніяких робіт не виконував. Фільтри та насоси для робіт фактично збирав ОСОБА_8 , який є директором ПП «Інжинирингова , компанія технології ВК», знайомий ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а документи на вказане обладнання придбавалося від підприємств з ознаками фіктивності, в тому числі ТОВ «НВП «Ліон Групп».

Правова кваліфікація кримінального правопорушення-злочин, передбачений ст.191 ч.4, ч.3, ч.2 КК України, який відповідно до ст.12 КК України відноситься до категорії тяжких.

Згідно рапорту старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах УБОЗ ГУМВС України в Харківській області підполковника міліції ОСОБА_4 . ОСОБА_3 в теперішній час має в користуванні мобільний телефон НОМЕР_1 , оператора стільникового зв`язку ПрАТ «МТС Україна».

19.11.2014 отримано ухвалу слідчого судді на проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформаціїз транспортнихтелекомунікаційних мереж ОСОБА_6 за вказаним номером телефону, яким вона користується. 16.01.2015 та __.03.2015 строк проведення негласної слідчої (розшукової) дії продовжувався на два місяці.

Під час проведення вказаної негласної слідчої (розшукової) дії отримано інформацію, яка вказує на причетність ОСОБА_3 до вчинення тяжкого злочину, а також на те, що вона продовжує займатися злочинною діяльністю в теперішній час.

Згідно рапорту начальника міжрайонного відділу УПЗСЕ ГУМВС України в Харківській області підполковника міліції ОСОБА_9 відповідно до доручення по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014220000000969 від 28.10.2014 було проведено ряд заходів щодо встановлення фактів привласнення бюджетних коштів посадовими особами ТОВ підприємство «Спецводстрой» ЄДРПОУ 31437483.

Під час досудового розслідування встановлено, що в червні 2014 року ТОВ підприємство «Спецводстрой» виграло тендер на «Реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області на суму 21 млн 020 тис.грн. де головним розпорядником коштів є Департамент капітального будівництва ХОДА (код.04014080).

Посадові особи та фактичні керівники та власники ТОВ підприємство «Спецводстрой», а саме ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 уклали угоду з посадовими особами інших підприємств, які здійснюють безтоварні операції та ведуть фіктивну підприємницьку діяльність, щоб бюджетні кошти, які їм надходять, обертати в готівкові кошти за відповідний процент. В цьому питанні їм допомагає гр. ОСОБА_10 .

Грошові кошти в розмірі 5 млн. грн., які надійшли до ТОВ підприємство «Спецводстрой» від ДКБ ХОДА в квітні - травні 2015 року на реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області були перераховані на два підприємства, які здійснюють безтоварні операції ТОВ ГФ «РІЗОЛ» директор гр. ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 та ТОВ «СЕЛТ1К ІНВЕСТ» код. 39466930 директор гр. ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_3 .

Під час проведення заходів встановлено, що на кошти 5 млн. грн. вони документально планують придбати біофільтри закордонного виробництва в кількості 4 шт., через свого знайомого гр. ОСОБА_8 ПП «Інженерингова компанія технології ВК» (ціна понад 800 тис грн. за шт.), а реально виробляють їх самі, через свого підрядчика ОСОБА_13 ТОВ «Центр енергобуд» код. 33817623 (ціна біля 230 тис грн..за шт.). Таким чином посадові особи ТОВ підприємство «Спецводстрой» планують привласнити в липні-серпні 2015 року понад два млн. грн.

На теперішній час продовжується документування протиправних дій організованої злочинної групи щодо привласнення бюджетних коштів, але без проведення НС(Р)Д в повному обсязі задокументувати злочинну діяльність не можливо, у зв`язку із чим поновити заходи щодо негласного зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж фігурантів.

Орган досудового розслідування на теперішній час готує клопотання про проведення обшуків за місцем розташування підприємств та місцями мешкання тфізичних осіб задіяиих в злочинній схемі, у зв`язку із чим для ефективної реалізації обшуків та належного отримання доказової бази достатньої для повідомлення про підозру у вчиненні тяжких кримінальних правопорушень усім учасникам вчинення злочинів необхідно продовжити строк проведення негласної слідчої (розшукової) дії-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж ОСОБА_3 , а саме у проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, яка передається особою та має значення для досудового розслідування, а також одержанні, перетворенні і фіксації різних видів сигналів, що передаються каналами зв`язку за номером особистого мобільного телефону та мобільного терміналу ОСОБА_3 , на 2 місяці з метою встановлення всіх обставин вчинення злочинів та місця знаходження речових доказів.

Отримати відомості про злочин та осіб що його вчинили в інший спосіб неможливо, у зв`язку із тим, що проведення будь-яких інших слідчих дій у кримінальному провадженні в теперішній час, або вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі тимчасового доступу до речей і документів, розкриє факт існування кримінального провадження та проведення у ньому досудового розслідування для всіх осіб, причетних до скоєння злочину, що потягне за собою негативні наслідки у вигляді неможливості отримання доказів.

Відомості про ідентифікаційні ознаки, які дозволять унікально ідентифікувати абонента спостереження, телекомунікаційну мережу, кінцеве обладнання тощо: мобільний телефон номер НОМЕР_1 , оператора мобільного зв`язку ПрАТ «МТС Україна»».

Відомості про особу щодо якої необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,уродженка Курська область, Росія , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Під часпродовження проведеннязняття інформаціїз транспортнихтелекомунікаційних мереж ОСОБА_3 можливо отримати докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили.

Необхідним строком продовження проведення негласної слідчої (розшукової дії) є два місяці, так як необхідно встановити фактичне місцезнаходження речових доказів та обставини які мають значення для досудового розслідування.

Розглянувши клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013220010000185 від 12.06.2013, а також додані до клопотання матеріали, вважаю, що викриття злочинної діяльності зазначеної особи та невстановлених осіб не можливо отримати в інший спосіб, наявні достатні підстави для продовження проведення негласної слідчої (розшукової) дії - втручання у приватне спілкування, а саме зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, із застосуванням технічних засобів, які нададуть можливість здобути фактичні дані про осіб, які вчинили злочин, про місце їх проживання, злочинну діяльність, яка полягає у скоєнні тяжкого злочину, передбаченого ч.З ст. 191 КК України, їх переміщення, злочинні зв`язки, місцезнаходження потерпілого речових доказів, отримання іншої інформації, яка має важливість для всебічного, повного і неупередженого провадження.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст. ст. 246, 247, 248, 249, 263 КПК України, ст. 31 Конституції України, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_2 та надати дозвіл на продовження проведення негласних слідчих (розшукової) дій - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж кожанова ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_3 , мобільного телефону яким вона користується, номер НОМЕР_1 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «МТС Україна», а саме, негласне проведення із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок, тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється терміном 2 місяці з дня отримання дозволу на проведення цієї негласної слідчої (розшукової) дії тобто до 20.09.2015 р.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Апеляційного суду

Харківської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90195239
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення негласних слідчих дій - зняття інформації з транспортної телекомунікаційної ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —9807т

Ухвала від 26.06.2020

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Цілюрик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні