Ухвала
від 30.06.2020 по справі 914/102/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

30.06.2020 Справа № 914/102/20

Господарський суд Львівської області у складі судді Петрашка М.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс"

до відповідача Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях

за участю у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Фонду державного майна України

про визнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання забезпечити проведення оцінки майна та зобов`язання укласти договір

за участю представників :

від позивача Радь І.І.

від відповідача Жуган І.О.

від третьої особи Жуган І.О.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" до відповідача Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про визнання незаконним та скасування наказу; зобов`язання забезпечити проведення оцінки майна; зобов?язання укласти договір. Зокрема, у позовній заяві було викладено такі позовні вимоги:

- визнати незаконним та скасувати наказ Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 03.10.2019р. №00941 Про призупинення приватизації об`єкта малої приватизації державної власності ;

- зобов`язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях забезпечити проведення відповідно до законодавства інвентаризації, оцінки державного окремого індивідуально визначеного майна - готелю Світязь загальною площею 7896,4 кв.м, що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, та визначити ціну його продажу шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс";

- зобов`язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" договір купівлі-продажу державного окремого індивідуально визначеного майна - готелю Світязь загальною площею 7896,4 кв.м, що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, в редакції договору, який долучений до позовної заяви.

Ухвалою суду від 20.01.2020р. справу прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Вказаною ухвалою суду також було залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Фонд державного майна України.

Відповідно до заяви про зміну предмета позову, яку суд ухвалив прийняти до розгляду в судовому засіданні 03.03.2020р., позивачем заявлено такі позовні вимоги:

- визнати незаконним та скасувати наказ Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 08.01.2020р. №00019 Про скасування рішення про приватизацію об`єктів малої приватизації державної власності .

- зобов`язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях забезпечити проведення відповідно до законодавства інвентаризації, оцінки державного окремого індивідуально визначеного майна - готелю Світязь загальною площею 7896,4 кв.м, що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, та визначити ціну його продажу шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс";

- зобов`язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях протягом 20 (двадцяти) календарних днів з дати проведення оцінки державного окремого індивідуально визначеного майна - готелю Світязь загальною площею 7896,4 кв. м, що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" договір купівлі-продажу державного окремого індивідуально визначеного майна - готелю Світязь загальною площею 7896,4 кв.м, що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, в порядку статті 18 ЗУ Про приватизацію державного і комунального майна (в редакції чинній до 07.10.2019р.).

Хід розгляду справи викладено в ухвалах суду та відображено у протоколах судового засідання.

Представник позивача подав клопотання (вх.№1532/20 від 30.06.2020р.) про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням у справі №910/5642/20, яка розглядається Господарським судом міста Києва за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" до Фонду державного майна України, третя особа: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про визнання незаконним та скасування наказу та зобов?язання вчинити дії.

Представник відповідача та третьої особи в судове засідання 02.07.2020р. з?явився, надав усні пояснення щодо клопотання про зупинення провадження у справі та просив відмовити у його задоволенні.

Розглянувши клопотання про зупинення провадження у справі, суд зазначає таке.

22.10.2018р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Волинській області, правонаступником якого є Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях та Товариством з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" укладено договір №1256 оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності.

З пункту 1.1. цього договору вбачається, що його предметом є державне окреме індивідуально визначене майно - готель "Світязь" загальною площею 7896,4 кв.м., що розташований за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, що перебуває на балансі Державного підприємства "Управління справами Фонду державного майна України", вартість якого визначена згідно з висновком про вартість станом на 31 липня 2018 року і становить за результатами незалежної оцінки 14793150,00 грн. без урахування ПДВ.

У відповідності до пункту 10.1. договору оренди №1256, цей договір укладено строком на 10 років, що діє з 22.10.2018р. до 21.10.2028р. включно.

Згідно пункту 4.4. договору, для отримання згоди орендодавця на здійснення поліпшень орендар подає заяву і матеріали згідно з порядком надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід`ємних поліпшень орендованого державного майна, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 25.05.2018р. №686 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.06.2018р. за №711/32163.

У абзаці 2 пункту 5.8. договору зазначено, що у разі, якщо орендар подає заяву на погодження орендодавцем здійснення невід`ємних поліпшень орендованого майна, він зобов`язаний надати експертний висновок на проектно-кошторисну документацію на здійснення невід`ємних поліпшень.

Пунктом 6.5. договору визначено, шо право на викуп орендованого майна набувається на підставах, визначених статтею 18 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна".

Як зазначено у позовній заяві, позивач, користуючись правом, наданим положеннями договору та керуючись вимогами пункту 3 Порядку №686 підготував повний пакет документів, необхідний для отримання згоди орендодавця готелю "Світязь" на здійснення невід`ємних поліпшень та разом із заявою подав їх Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Волинській області.

Листом від 05.03.2019р. №11-04-552 Регіональне відділення ФДМУ надало Товариству з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" згоду на здійснення невід`ємних поліпшень орендованого державного майна для проведення будівельних робіт, зазначених в Експертному звіті №219/18/Л щодо розгляду проектно-кошторисної документації за робочим проектом "Капітальний ремонт покрівлі, зовнішніх прорізів, ліфтів та окремих приміщень готелю "Світязь" за адресою Волинська область місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4, затвердженого 16.01.2019р. виконавчим директором ТзОВ "Будпроектекспертиза".

В матеріалах справи міститься дозвіл від 28.03.2019р. виданий Відділом державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради для ТОВ "Прикарпаття-Готель-Сервіс" на виконання будівельних робіт №ВЛ112190870736.

23.04.2019р. позивач листом №40 повідомив Регіональне відділення ФДМ по Волинській області про завершення виконання робіт з капітального ремонту покрівлі, зовнішніх прорізів, ліфтів та окремих приміщень готелю "Світязь" за адресою Волинська обл. м. Луцьк, вул.Набережна, будинок 4, та на виконання пункту 9 Порядку №686 надав копії актів приймання виконаних робіт та документів, що підтверджують оплату зазначених робіт.

Листом від 10.06.2019р. №59 ТОВ "Прикарпаття-Готель-Сервіс" повідомило Регіональне відділення про здійснення товариством невід`ємних поліпшень орендованого майна, які неможливо відокремити від відповідного об`єкта без заподіяння йому шкоди, на суму, що перевищує 25% ринкової вартості майна, визначеної суб`єктом оціночної діяльності для цілей оренди майна, та просило розпочати процедуру приватизації готелю "Світязь" шляхом викупу.

За результатами розгляду заяви Регіональне відділення своїм наказом від 05.07.2019р. №00300 "Про прийняття рішення про включення об`єкта до Переліку об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації" прийняло рішення про включення до переліку об`єктів малої приватизації, шо підлягають приватизації, об`єкта державної власності - готелю "Світязь".

Наказом Фонду державного майна України від 23.07.2019 №728 готель "Світязь" включено до Переліку об`єктів, що підлягають приватизації в 2019р.

Наказом Управління забезпечення реалізації повноважень у Волинській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 23.08.2019р. №98 "Про визначення способу приватизації об`єктів малої приватизації державної власності - окремого майна" визначено спосіб приватизації державної власності готелю "Світязь" - шляхом викупу орендарем - ТзОВ "Прикарпаття-Готель-Сервіс".

Наказом Управління забезпечення реалізації повноважень у Волинській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 20.09.2019р. №124 "Про визначення дати оцінки та створення комісії з інвентаризації об`єктів малої приватизації державної власності окремого майна" визначено дату оцінки готелю "Світязь" на 30.09.2019р.

Наказом Регіонального відділення від 03.10.2019р. №00941 "Про призупинення приватизації об`єкта малої приватизації державної власності" на виконання ухвали Господарського суду Львівської області від 02.10.2019р. про забезпечення позову у справі №914/1581/19 було призупинено вчинення дій щодо приватизації об`єкта державної власності - готелю "Світязь".

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 12.11.2019р. у справі №914/1581/19 ухвалу Господарського суду Львівської області від 02.10.2019р. у цій справі скасовано та прийнято нову, якою в задоволенні заяви про забезпечення позову відмовлено.

Крім того, ухвалою Господарського суду Львівської області від 13.11.2019р. провадження у справі №914/1581/19 закрито у зв`язку з прийняттям судом відмови громадської організації "Захист ветеранів України" від позову.

Однак, як зазначив позивач у позовній заяві, Регіональним відділенням не вчиняються дії щодо завершення приватизації готелю "Світязь".

Позивач стверджує, що в Регіонального відділення були відсутні законні підстави для призупинення приватизації готелю "Світязь", а отже ним безпідставно не вчинялися дії щодо забезпечення реалізації таких етапів приватизації готелю "Світязь" як інвентаризація, оцінка та укладення договору купівлі-продажу.

Як вказує позивач у заяві про зміну предмета позову, після отримання ним відзиву на позовну заяву та клопотання про скасування заходів забезпечення позову, позивачу стало відомо про наказ Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 08.01.2020р. за №00019 Про скасування рішення про приватизацію об`єктів малої приватизації державної власності , який він і просить визнати незаконним та скасувати відповідно до заяви про зміну предмета позову.

Так, відповідно до вказаного наказу 08.01.2020р. за №00019, керуючись Законом України Про приватизацію державного і комунального майна , враховуючи наказ Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574 Про затвердження переліків об?єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2020 році скасовано рішення про приватизацію об?єктів малої приватизації, зокрема щодо: окремого майна - готелю Світязь (будівлі готелю) загальною площею 7896,4 кв.м за адресою: Волинська область, місто Луцьк, вулиця Набережна, будинок 4.

Як вбачається із клопотання про зупинення провадження у справі, позивач оскаржив до Господарського суду міста Києва наказ Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574 Про затвердження переліків об?єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2020 році .

Так, ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.04.2020р. у справі №910/5642/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" до відповідача Фонду державного майна України про визнання незаконним та скасування наказу та зобов`язання вчинити дії, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Позовні вимоги у справі №910/5642/20 обгрунтовані тим, що позивач вважає оскаржуваний наказ Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574 у відповідній частині таким, що порушує його права, оскільки змінює попередньо затверджену та майже виконану процедуру приватизації готелю "Світязь" в порядку, визначеному статтею 18 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" (в редакції, чинній до 07.10.2019) шляхом викупу.

Тобто, суд у справі №910/5642/20 повинен надати оцінку наказу Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574, на який посилається Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях у своєму наказі від 08.01.2020р. №00019, визнання незаконним та скасування якого є частиною позовних вимог у даній справі №914/102/20.

Отже, враховуючи те, що оцінка наказу Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574 повинна бути надана Господарським судом міста Києва у справі №910/5642/20, то відповідно, в даному випадку існує об?єктивна неможливість розглянути дану справу 914/102/20 до вирішення справи №910/5642/20.

При цьому слід зазначити, що при вирішенні спору у даній справі, суду слід не лише встановити відповідність наказу від 08.01.2020р. за №00019 Про скасування рішення про приватизацію об`єктів малої приватизації державної власності нормам Закону України Про приватизацію державного і комунального майна .

Відповідність вищезазначеного наказу нормам законодавства повинна встановлюватись з врахуванням виданого Фондом державного майна України наказу від 28.12.2019р. №1574, адже скасовуючи рішення про приватизацію, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях у своєму наказі 08.01.2020р. №00019 посилається не тільки на Закон України Про приватизацію державного і комунального майна , але й на наказ Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574.

Разом з тим, без надання оцінки законності прийняття наказу Фонду державного майна України від 28.12.2019р. №1574, зокрема щодо пп. 3 п.1 та п.5 наказу, необхідність в оцінці зібраних у даній справі доказів, що також стосуються й інших позивних вимог, об`єктивно відсутня.

Відповідно до пункту 5 частини 1 стаття 227 Господарського процесуального кодексу України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку задовольнити клопотання позивача та зупинити провадження у даній справі №914/102/20 до набрання законної сили рішенням Господарського суду міста Києва у справі №910/5642/20.

Керуючись статтями 227, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1 . Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Прикарпаття-Готель-Сервіс" про зупинення провадження у справі.

2 . Зупинити провадження у справі 914/102/20 до набрання законної сили судовим рішенням у справі №910/5642/20, що розглядається Господарським судом міста Києва.

Ухвала господарського суду набирає законної сили відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду відповідно до розділу IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 06.07.2020р.

Суддя М.М. Петрашко

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90205155
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання забезпечити проведення оцінки майна та зобов`язання укласти договір

Судовий реєстр по справі —914/102/20

Ухвала від 26.10.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Постанова від 08.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 28.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 30.04.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні