Рішення
від 24.06.2020 по справі 924/259/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" червня 2020 р. Справа № 924/259/20

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Смаровоза М.В. при секретарі судового засідання Желіхівській О.О., розглянувши справу

за позовом Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК"

про стягнення 10161,26 грн. заборгованості

Представники сторін:

позивача: Ксьондзик Ю.Ю. - за ордером від 09.06.2020р.;

відповідача: не з`явився.

У судовому засіданні 24.06.2020р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Позивач, посилаючись на неналежне виконання відповідачем умов договорів про надання послуг з вивезення побутових відходів № 4058 від 26.11.2012р. та № 4058 від 13.01.2016р., просить суд стягнути з відповідача 10161,26 грн. заборгованості, існуючої станом на 01.03.2020р.

Незважаючи на те, що відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи (ухвали у справі було надіслано за належною адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), відзив на позов не подав, позовні вимоги не оспорив, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами, враховуючи при цьому зміст положень ст. 202 ГПК України.

Розглядом наявних матеріалів справи встановлено таке.

26.11.2012р. між Хмельницьким комунальним підприємством "Спецкомунтранс" (виконавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК" (споживачем) укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів № 4058 (далі договір), відповідно до умов якого виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення побутових відходів, споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах передбачених цим договором на підставі рішення Хмельницької міської ради № 104 від 24.02.2005р. (далі договір).

Згідно із п. 2 договору виконавець надає споживачеві послуги з вивезення твердих, великогабаритних, ремонтних і рідких відходів.

Як передбачено п. 10 договору обсяг надання послуг розраховується виконавцем на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 11. розрахунок обсягу і вартості послуг здійснюється згідно з додатком №1 до Правил надання послуг з вивезення побутових відходів.

Згідно із п. 12 договору розрахунковим періодом є календарний місяць.

Як передбачено п. 13 договору у разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше ніж до п`ятого числа місяця, що настає за розрахунковим.

У разі застосування попередньої оплати послуг платежі вносяться за згодою споживача місяців, у розмірі за згодою споживача.

Відповідно до п. 14. договору послуги оплачуються готівкою, або в безготівкової формі.

Згідно із п. 20 договору споживач зобов`язаний, зокрема: оплачувати в установлений договором строк надані йому послуги з вивезення відходів; сприяти виконавцю у наданні послуг в обсязі та порядку, передбачених цим договором.

В свою чергу виконавець зобов`язується, зокрема: надавати послуги відповідно до вимог законодавства про відходи, санітарних норм і правил, Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Кабінетом Міністрів України, та цього договору (п. 22).

Договір діє з 01.12.2012р. до 30.11.2013р. і набирає чинності з дня його укладення (п. 30).

Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або його перегляд (п. 32.).

Договір скріплений підписами та печатками обох сторін.

До договору додані: додаток № 1 Розрахунок обсягу вартості послуг з вивезення побутових відходів , відповідно до якого загальна сума за договором складає 60,39 грн.; додаток № 2 до договору Графік вивезення відходів та місце розташування контейнерного майданчика , де зазначено, що об`єкт обслуговування знаходиться за адресою: вул. Соборна, 26 та вул. Соборна, 56, періодичність вивозу - щоденно.

13.01.2016р. між Хмельницьким комунальним підприємством "Спецкомунтранс" (виконавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК" (споживачем) укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів № 4058 (далі договір), відповідно до умов якого виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення та захоронення побутових відходів, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором на підставі рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 104 від 24.02.2005p. "Про визначення Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс" виконавцем житлово-комунальних послуг з вивезення та знешкодження твердих побутових відходів та виділення із квартирної плати (плати за утримання житла) витрат з вивезення та знешкодження твердих побутових відходів", та відповідно до схеми санітарної очистки міста Хмельницького затвердженої рішенням виконкому Хмельницької міської ради №223 від 28.03.2013р. (п. 1 договору).

Згідно із п. 2 виконавець надає споживачеві послуги з вивезення твердих, великогабаритних, ремонтних і рідких відходів.

Як передбачено п. 11 договору обсяг надання послуг розраховується виконавцем на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 12 договору розрахунок обсягу і вартості послуг здійснюється згідно додатку 1 даного договору у відповідності до Постанови КМУ від 10.12.2008р. №1070 "Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів".

Згідно із п. 13 договору підставою для оплати споживачем обсягу щомісячно наданих послуг є даний договір та підписаний сторонами акт виконаних робіт.

Як передбачено п. 14 договору розрахунковим періодом є календарний місяць.

Відповідно до п. 15 договору у разі застосування щомісячної системи оплати послуг, платежі вносяться не пізніше ніж до п`ятого числа місяця, що настає за розрахунковим. У разі попередньої оплати послуг, платежі вносяться за згодою споживача згідно домовленості з ним.

Розділом 20 договору визначені права та обов`язки споживача, де в п. 21 вказано, що споживач зобов`язується, зокрема: оплачувати в установлений договором строк надані йому послуги з вивезення відходів.

Договір діє з 01.01.2016р. до 31.12.2016р. і набирає чинності з 01.01.2016р. (п. 31).

Договір вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила про відмову від договору або про його перегляд (п. 33).

Договір скріплений підписами та печатками обох сторін.

До договору додані: додаток № 1 Розрахунок обсягу і вартості послуг з вивезення побутових відходів , де зазначено, що згідно з рішенням виконавчого комітету Хмельницької ради від 23.07.2015р. № 500 Про встановлення тарифів на послуги Хмельницького комунального підприємства Спецкомунтранс з вивезення побутових відходів тариф становить: тверді вивезення майданчик загального користування: 31,78 грн. за 1 куб.метр, захоронення на полігоні: 10,51 грн. за 1 куб. метр, всього 1365,12 грн.; додаток № 2 до договору Місця збирання відходів , де вказані місця накопичення відходів: вул. Соборна, 26, майданчик загального користування; вул. Соборна, 56, майданчик загального користування.

У претензіях № 1207 від 07.12.2018р. та № 577 від 10.05.2019р., адресованих товариству з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК", Хмельницьке комунальне підприємство Спецкомунтранс просить погасити заборгованість за договорами.

В матеріалах справи також наявні копії: розрахунку заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК" за надані послуги по вивезенню та знешкодженню твердих та рідких побутових відходів станом на 01.03.2020р.; Статуту Хмельницького комунального підприємства Спецкомунтранс , затвердженого рішенням сесії міської ради № 46 від 10.10.2018р.; Відомостей з ЄДРПОУ № 03.3-11/329 від 08.10.2018р.; Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 05.10.2018р.; рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 87 від 08.02.2018р. Про введення в дію рішення конкурсної комісії про визначення переможців конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Хмельнцького тощо.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги таке.

Пунктом 3 ст.3, ст.627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ст. 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Як передбачено ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, який в силу вимог ч. 1 ст. 629 ЦК України є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Статтею 174 ГК України визначено, що господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Як передбачено ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є таке правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Статтею 612 ЦК України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не виконав зобов`язання у строк, встановлений договором.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Беручи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, суд вважає правомірними вимоги щодо стягнення з відповідача 10161,26 грн. заборгованості у зв`язку з неналежним виконання відповідачем своїх зобов`язань, передбачених положеннями договорів про надання послуг з вивезення побутових відходів № 4058 від 26.11.2012р. та № 4058 від 13.01.2016р., тому позовні вимоги підлягають задоволенню. Відповідачем доказів на підтвердження добровільного погашення вказаної заборгованості не подано.

Судові витрати згідно відповідно до ст.129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Адреналін-МТК" (місто Хмельницький, вулиця Петра Болбочана, будинок, 3/2, ідентифікаційний код 37711073) на користь Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс" (місто Хмельницький, вулиця Толстого, будинок, 1, ідентифікаційний код 03356565) 10161,26 грн. заборгованості, 2102 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 06.07.2020р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддруков. 3 прим. (всім рек. з пов про вруч.): 1 - до справи; 2 - позивачу (29008, м. Хмельницький, вул. Толстого, буд. 1); 3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Петра Болбочана, буд. 3/2).

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено07.07.2020

Судовий реєстр по справі —924/259/20

Рішення від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 03.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні