Ухвала
від 18.06.2020 по справі 522/9666/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/9666/20

Провадження №1-кс/522/9547/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2020 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого-криміналіста СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ульяновка, Кіровоградської області, не одруженого, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.307 КК України,

УСТАНОВИВ:

В провадженні СВ УСБУ в Одеській області знаходиться кримінальне провадження №22020160000000032 від 13.03.2020 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.307, ч.3 ст.305 КК України, за наступних обставин.

На досудовому розслідування досліджуються обставини функціонування в м. Одеса та на території Одеської області Інтернет-магазинів, а також Telegram-каналів, які використовуються для збуту заборонених до обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів, які незаконно переміщуються групою осіб через митний кордон України, в особливо великих розмірах.

Крім того, встановлено, що розрахунок за продаж вказаних засобів здійснюється за допомогою сервісу «EasyPay» та до нього причетний ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням група осіб.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідування дату та час, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання, зберігання з метою збуту та незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено, за попередньою змовою з невстановленою групою осіб.

Так, на виконання вказаного злочинного умислу, у невстановлену дату і час, в невстановленому місці ОСОБА_4 вступив у злочину змову з невстановленою групою осіб з метою незаконного придбання, зберігання з метою збуту та незаконного збуту особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено.

Згідно спільно розробленого злочинного плану ОСОБА_4 разом із невстановленою групою осіб здійснив попереднє придбання особливо небезпечної психотропної речовини у невстановлених досудовим розслідуванням осіб, її фасування та розміщення методом закладок на території міста Одеси, після чого ними було здійснено фотографування місць закладок особливо небезпечної психотропної речовини та фіксування їх координат, які в подальшому надавались в Telegram-каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 особам, які здійснювали оплату на обліковий запис користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) за придбання особливо небезпечних психотропних речовин.

Так, реалізуючи спільний злочинний задум, 08.05.2020 об 12 годині 28 хвилин ОСОБА_4 за попередньою змовою із невстановленою групою осіб, на виконання спільного злочинного умислу усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді порушення порядку обігу психотропних речовин, і бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом з використанням месенджера «Telegram» і Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та облікового запису користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) № НОМЕР_1 збув ОСОБА_7 за 700 гривень особливо небезпечну психотропну речовину МДМА (3,4 - метилендіоксиметамфетамін), яку останній отримав шляхом закладки за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 - МДМА (3,4 - метилендіоксиметамфетамін) відноситься до особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено (Таблиця № 1 Список № 2).

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що в ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідування дату та час, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання, зберігання з метою збуту та незаконний збут психотропної речовини, обіг якої обмежено, за попередньою змовою з невстановленою групою осіб.

Так, на виконання вказаного злочинного умислу, у невстановлену дату і час, в невстановленому місці ОСОБА_4 вступив у злочину змову з невстановленою групою осіб з метою незаконного придбання, зберігання з метою збуту та незаконного збуту психотропної речовини, обіг якої обмежено.

Згідно спільно розробленого злочинного плану ОСОБА_4 разом із невстановленою групою осіб здійснив попереднє придбання психотропної речовини у невстановлених досудовим розслідуванням осіб, її фасування та розміщення методом закладок на території міста Одеси, після чого ними було здійснено фотографування місць закладок психотропних речовин та фіксування їх координат, які в подальшому надавались в Telegram-каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 особам, які здійснювали оплату на обліковий запис користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) за придбання психотропних речовин.

Так, реалізуючи спільний злочинний задум, 12.05.2020 об 15 годині 34 хвилин ОСОБА_4 діючи повторно, за попередньою змовою із невстановленою групою осіб, на виконання спільного злочинного умислу усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді порушення порядку обігу психотропних речовин, і бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом з використанням месенджера «Telegram» і Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та облікового запису користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) № НОМЕР_2 збув ОСОБА_7 за 400 гривень психотропну речовину амфетамін, яку останній отримав шляхом закладки за адресою: м. Одеса, вул. Марсельська, буд. 44.

Відповідно до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000, амфетамін відноситься до психотропних речовин, обіг якої обмежено (Таблиця № ІІ Список № 2).

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що в ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідування дату та час, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання, зберігання з метою збуту та незаконний збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено, за попередньою змовою з невстановленою групою осіб.

Так, на виконання вказаного злочинного умислу, у невстановлену дату і час, в невстановленому місці ОСОБА_4 вступив у злочину змову з невстановленою групою осіб з метою незаконного придбання, зберігання з метою збуту та незаконного збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено.

Згідно спільно розробленого злочинного плану ОСОБА_4 разом із невстановленою групою осіб здійснив попереднє придбання особливо небезпечного наркотичного засобу у невстановлених досудовим розслідуванням осіб, його фасування та розміщення методом закладок на території міста Одеси, після чого ними було здійснено фотографування місць закладок особливо небезпечного наркотичного засобу та фіксування їх координат, які в подальшому надавались в Telegram-каналі ІНФОРМАЦІЯ_4 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_5 особам, які здійснювали оплату на обліковий запис користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) за придбання особливо небезпечних наркотичних засобів.

Так, реалізуючи спільний злочинний задум, 13.05.2020 об 20 годині 19 хвилин ОСОБА_4 діючи повторно, за попередньою змовою із невстановленою групою осіб, на виконання спільного злочинного умислу усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді порушення порядку обігу наркотичних засобів, і бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом з використанням месенджера «Telegram» і Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_5 та облікового запису користувача платіжної системи «Easypay» (ТОВ «Фінансова Компанія «Контрактовий Дім», код ЄДРПОУ 35442539) № НОМЕР_2 збув ОСОБА_7 за 380 гривень особливо небезпечний наркотичний засіб смолу канабісу, яку останній отримав шляхом закладки за адресою: м. Одеса, вул. Героїв оборони Одеси, буд. 54.

Відповідно до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000, смола канабісу відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг якого заборонено (Таблиця № І Список № 1).

18.06.2020 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.307 КК України.

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про застосування стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, навівши відповідне обгрунтування.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання слідчого та просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник просили застосувати більш мякий запобіжний захід.

Дослідивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують його доводи, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до висновку, що стосовно підозрюваного необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, який карається позбавленням волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

Стороною обвинувачення дотримано вимогу розумної підозри, оскільки наявні на даний час докази у кримінальному провадженні свідчать про об`єктивний зв`язок підозрюваного із вчиненням кримінального правопорушення та виправдовують необхідність подальшого розслідування у цьому провадженні з метою дотримання імперативних завдань кримінального провадження, визначених ст.2 КПК України.

Обставини, що дають підстави органу досудового розслідування підозрювати ОСОБА_4 у вчиненні вказаного злочину обґрунтовуються наступні: повідомлення ВКІБ УСБУ в Одеській області про виявлення ознак кримінального правопорушення; матеріали виконаного доручення ВКІБ УСБУ в Одеській області; протокол отримання добровільно наданого від 18.05.2020; висновок експертизи № 1308-Х від 11.06.2020; протокол допиту свідка ОСОБА_7 ; протокол огляду від 03.06.2020; інші матеріали досудового розслідування.

На цей час у кримінальному провадженні виконуються необхідні слідчі та процесуальні дії, встановлюються співучасники злочину.

Наведені обставини щодо особи підозрюваного та тяжкість покарання, яке йому загрожує, свідчать про наявність ризиків, передбачених ст.177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу ставиться необхідність запобігання переховування від органів досудового розслідування та суду.

Застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою не зможе запобігти доведеним під час розгляду ризикам зважаючи на обставини справи.

Обставин, передбачених ч.2 ст.183 КПК України, які є перешкодою для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не встановлено.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 є забезпечення виконання покладених на нього процесуальних обов`язків та запобігання зазначеним ризикам.

Зважаючи на положення ч.3 ст.183 КПК України, вважаю за необхідне визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України.

Згідно із положення ч.5 ст.182 КПК України у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно (ч.5 ст.182 КПК України).

Можливість призначення у разі визнання винуватим підозрюваного покарання у вигляді позбавлення волі, дані щодо, обставини кримінального правопорушення, системний характер протиправних дій, дають підстави вважати, що застава у межах, зазначених у п.2 ч.5 ст.182 КПК України, не здатна забезпечити виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків на даному етапі досудового розслідування.

Тому, з урахуванням зазначених обставин справи, особи підозрюваного, необхідно призначити заставу в межах вимог клопотання та у розмірі, який перевищує вісімдесят розмірів мінімального прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Керуючись ст.ст.132, 176, 177, 178, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 205 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшогослідчого-криміналістаСВ УСБУв Одеськійобласті ОСОБА_6 про застосуваннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою стосовно підозрюваного ОСОБА_4 задовольнити.

Застосувати стосовно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в ДУ «Одеський слідчий ізолятор» до 17 серпня 2020 року.

Визначити розмір застави, як запобіжного заходу, достатнього для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, у розмірі 150 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 315300 гривень.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу на рахунок ТУ ДСА України в Одеській області, призначенням платежу: застава за підозрюваного ОСОБА_4 провадження по справі №1-кс/522/9547/20.

Підозрюваний звільняється з-під варти після внесення застави.

У разі внесення застави, покласти на підозрюваного обов`язки строком на 2 (два) місяці, передбачені ч.5 ст.194 КПК України:

1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

3) не відлучатися за межі м. Одеси, без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою припиняє свою дію 17.08.2020р.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

18.06.2020

Дата ухвалення рішення18.06.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/9666/20

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 27.08.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 27.08.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 13.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 13.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні