Рішення
від 25.05.2020 по справі 673/1993/19
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1993/19

Провадження № 2/673/157/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 травня 2020 р. м.Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.,

при секретарі судового засідання Демчишиній Н.Г.,

на підставі письмових заяв представників сторін ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3

розглянув у підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження, за правилами ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

У січні 2020 року позивачі звернулися в суд з позовом до Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку, достатнього для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, вказавши, що вони є спадкоємцями їхнього батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та після смерті якого залишилося спадкове майно.

Проте, як вбачається з позовної заяви, позивачі на даний час позбавлені можливості оформити свої спадкові права, оскільки протягом встановленого ст. 1270 ЦК України шестимісячного строку з часу відкриття спадщини не звернулися до нотаріальної контори із заявою про оформлення своїх спадкових прав.

В позовній заяві позивачі стверджують, що строк був пропущений ними з поважних причин, оскільки вони не знали про місцезнаходження правовстановлюючих документів на спадкове майно, тому просили визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання позивачі не з`явилися, заявивши клопотання про розгляд справи за їх відсутності, в якій вимоги позову підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області в підготовче засідання не з`явився, заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

Дослідивши матеріали справи та письмові клопотання учасників справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 та після його смерті залишилося відповідне спадкове майно, інших спадкоємців не має.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачі є спадкоємцями до майна померлого за законом, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією свідоцтва про їх народження.

Згідно з письмовим повідомленням приватного нотаріуса №11223/01-16 від 14.11.2019 року позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину із тих підстав, що ними було порушено вимоги ст.ст. 1270, 1272 ЦПК України, а саме пропущено шестимісячний термін звернення до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно із ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом з`ясовано, що встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця позивачі пропустили у зв`язку з тим, що не знали про місцезнаходження правовстановлюючих документів на спадкове майно, а тому, виявивши такі документи звернулися до нотаріуса для оформлення своїх спадкових прав.

Таким чином, встановлені по справі обставини дають підстави суду зробити висновок про те, що причини, з яких позивачами було пропущено встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті спадкодавця, були пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення таких дій, у зв`язку з чим вони були позбавлені можливості своєчасно оформити свої спадкові права.

З огляду на наведене, позовні вимоги про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини підлягають задоволенню із визначенням позивачам такого строку тривалістю в три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 247 та 258-268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк, достатній для подання ними заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Складання повного рішення було відкладено на десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_1 ,ІПН НОМЕР_2 ;

ОСОБА_2 ,ІПН НОМЕР_3 ;

відповідач - Гришковецька сільська рада, місцезнаходження: вул. Шевченка, 5, с. Гришки, Деражнянський район, Хмельницька область, індекс 32232, код ЄДРПОУ 22786260,

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено07.07.2020
Номер документу90220434
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1993/19

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні