Ухвала
від 02.07.2020 по справі 652/483/20
ВИСОКОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.07.20

Справа №652/483/20

провадження № 2/652/115/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2020 року , суддя Високопільського районного суду Херсонської області, Дригваль В.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , депутата Високопільської районної ради до Високопільської районної державної адміністрації в особі державного реєстратора прав на нерухоме майно(ЄДРПОУ-04060039), ОСОБА_2 , третіх осіб Високопільської районної ради Херсонської області(ЄДРПОУ-24751076), Комунального некомерційного підприємства Високопільська центральна районна лікарня (ЄДРПОУ-02003965), про скасування державної реєстрації права власності,-

В С Т А Н О В И В:

До Високопільського районного суду Херсонської області звернувся ОСОБА_1 , депутат Високопільської районної ради із позовною заявою до Високопільської районної державної адміністрації в особі державного реєстратора прав на нерухоме майно(ЄДРПОУ-04060039), ОСОБА_2 , третіх осіб Високопільської районної ради Херсонської області(ЄДРПОУ-24751076), Комунального некомерційного підприємства Високопільська центральна районна лікарня (ЄДРПОУ-02003965), про скасування державної реєстрації права власності.

Вирішуючи питання щодо відкриття провадження у цивільній справі за вказаним позовом, вивчивши матеріали, які додані до позовної заяви, вважаю, що позовна заява підлягає поверненню на підставі п.1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, з наступних підстав.

Статтею 4 ЦПК України, передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 175 ЦПК України, визначені основні вимоги до позовної заяви, які мають бути дотримані особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів шляхом пред`явлення позову до суду.

Відповідно до ч.1 ст.175 ЦПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно вимог п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За приписами ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.2 ст.83 Цивільного процесуального кодексу України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.185 ЦПК України, заява повертається у випадках, коли: заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Позовна заява подана до суду ОСОБА_1 , депутатом Високопільської районної ради та підписом останнього, який не надав відповідних документів про свої повноваження відповідно до ст.57 ЦПК України, а тому відповідно вказана особа є особою, яка не має процесуальної дієздатності звернення до суду з даним позовом без підтвердження права на повноваження.

Як убачається зі змісту позовної заяви, заява подається ОСОБА_1 , депутатом Високопільської районної ради, при цьому повноваження Високопільської районної ради, на право подання позовної заяви та участі у справі, відсутні.

Разом з тим, зі змісту позовної заяви, вбачається, що позовна заява подається ОСОБА_1 , як співласником спільного майна громади смт Високопілля Херсонської області, серед якого є спірна квартира, а тому вважає, що має право на звернення до суду за захистом своїх порушених прав, при цьому відсутні будь які докази на підтвердження на співвласність спірної квартири за ОСОБА_1 чи громади (не зрозуміло та не зазначено, громади селища чи району), а також відсутні документи на надання повноваження ОСОБА_1 підписувати позовну заяву та приймати участь у цивільній справі від імені громади (селищної чи районної).

Крім того, як убачаться зі змісту позовної заяви та доданих документів, відсутній спір про право між ОСОБА_1 , Високопільською райдержадміністрацією та ОСОБА_2 , а тому позивач невірно обрав спосіб захисту, як на його думку, порушених прав власності на спірну квартиру, право на яку не підтверджено належними та допустимими доказами та у позові не обгрунтовано вимоги, що підтверджують обставини на які посилається позивач.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу.

Одночасно позивачу роз`яснюється, що відповідно до ч.7 ст.185 ЦПК України , повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі наведеного та, керуючись п.1 ч.4 , ч. 7 ст. 185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , депутата Високопільської районної ради до Високопільської районної державної адміністрації в особі державного реєстратора прав на нерухоме майно(ЄДРПОУ-04060039), ОСОБА_2 , третіх осіб Високопільської районної ради Херсонської області(ЄДРПОУ-24751076), Комунального некомерційного підприємства Високопільська центральна районна лікарня (ЄДРПОУ-02003965), про скасування державної реєстрації права власності-повернути заявнику.

Роз`яснити позивачу про те, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Херсонського апеляційного, суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення, або ж отримання її копії.

Суддя: В.М.Дригваль

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено07.07.2020
Номер документу90221908
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —652/483/20

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дригваль В. М.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дригваль В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні