Рішення
від 24.06.2020 по справі 916/3719/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" червня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3719/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Смелянець Г.Є.,

при секретарі судового засідання Серган А.П.

розглянувши у судовому засіданні справу № 916/3719/19

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях

до відповідача Благодійної організації «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство „Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту)

про стягнення 73535,67 грн., розірвання договору оренди та виселення,

за участю представників :

від позивача: Стапінський В.О., довіреність № 5 від 08.01.2020р.

від відповідача: не з`явився.

від третьої особи: Ахмадулліна В.Р. /самопредставництво/.

В С Т А Н О В И В:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях звернулось до Благодійної організації «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» з позовом, в якому просить господарський суд Одеської області:

- стягнути з відповідача 73 535,67 грн., з яких 55 589,28 грн. - заборгованість по орендній платі, 17 946,39 грн. - пеня;

- розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 10.01.2012р., укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (правонаступником якого є РВ ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях) та Благодійною організацією «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» ;

- виселити відповідача з займаного орендованого приміщення державної власності, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв.№073000, площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту);

- стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору у розмірі 5 763 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 10.01.2012р. щодо повної та своєчасної сплати орендної плати та страхування орендованого майна.

02.01.2020р. господарським судом Одеської області постановлено ухвалу про прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі, та розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження.

16.03.2020р. господарським судом Одеської області постановлено ухвалу про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство „Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» .

07.04.2020р. за вх. № 8906/20 господарським судом Одеської області одержано письмові пояснення третьої особи, в яких третя особа зазначає, що відповідач постійно порушує умови п. 3.5. Договору в частині своєчасної сплати орендної плати, що підтверджується Довідкою по документам надання послуг від 01.04.2020р., а також зазначає, що відповідач порушує умови договору щодо оплати комунальних послуг та порушує умови п.5.8. Договору, відповідно до якого відповідач зобов`язався застрахувати орендоване майно на весь термін дії договору.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 08.04.2020р. клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях за вх.№8985/20 від 08.04.2020р. та клопотання Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) за вх.№8956/20 від 08.04.2020р. задоволено та відкладено підготовче засідання на » 06» травня 2020р. о 11:30, з повідомленням учасників справи (явка учасників справи у підготовче засідання не є обов`язковою).

Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.05.2020р. закрито підготовче провадження та призначено справу №916/3719/19 до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні щодо розгляду справи по суті 01.06.2020р. судом постановлено ухвалу, яку занесено до протоколу судового засідання, та якою на підставі ч.2 ст.216 ГПК України оголошено перерву у судовому засіданні до 24.06.2020р. Повідомлено відповідача Благодійну організацію «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» про оголошення перерви у судовому засіданні щодо розгляду справи по суті до "24" червня 2020р. о 12:30, із повідомленням учасників справи про судове засідання (явка учасників справи не є обов`язковою).

У судовому засіданні 24.06.2020р. щодо розгляду справи по суті представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник третьої особи у судовому засіданні 24.06.2020р. проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Відповідач у судові засідання як у підготовчому провадженні, так і щодо розгляду справи по суті не з`явився, відзив на позов до суду не надав. При цьому, судові ухвали, які надіслані відповідачу на адресу, що зазначена у позові та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернуті до суду органами поштового зв`язку із зазначенням причин повернення за значенням терміну зберігання , адресат відсутній .

Отже, враховуючи, що господарським судом вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду судової справи, та забезпечення реалізації відповідачем своїх прав на судовий захист, в тому числі шляхом надання відповідних заяв по суті справи, господарський суд визнав за можливе вирішити справу за наявними матеріалами справи відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України.

На підставі ст. 240 ГПК України у судовому засіданні 24.06.2020р. за участю представників позивача та третьої особи оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників справи, господарським судом встановлено:

10.01.2012р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (нині - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях, позивач, Орендодавець) та Благодійною організацією «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» (відповідач, Орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, згідно з яким Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення третього поверху інв. № 073000 (реєстровий номер 01125666.1.АААИГА987), площею 52,7 кв.м., розміщених за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6 (Майно), які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебувають на балансі ДП Одеський морський торговельний порт (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ПП ТРІКОД на 12 липня 2011р. і становить 425 100 грн.

Відповідно до п. 1.2 Договору Майно передається в оренду з метою: розміщення благодійної організації на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності.

Згідно п. 1.3. Договору стан Майна на момент укладання Договору, визначається в акті-приймання-передавання за узгодженням Балансоутримувача і Орендаря.

Відповідно до п. 3.1.Договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95р. № 786 (зі змінами) (Методика розрахунку) та становить без ПДВ за базовий місяць оренди (листопад 2011р) - 1 118,34 грн.

Згідно п. 3.5. Договору Орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 70% до 30% щомісяця не пізніше 12 числа місяця наступного за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж. Одночасно копія платіжного доручення на перерахування орендної плати до державного бюджету 70% надсилається Орендарем Орендодавцеві.

Відповідно до п. 3.6. Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному пунктом 3.5. Договору співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

Згідно п. 5.3. Договору Орендар зобов`язується своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до п. 5.8. Договору Орендар зобов`язується протягом 15 днів з моменту укладання цього Договору застрахувати орендоване Майно на весь термін дії договору оренди на суму не менше, ніж на його вартість за звітом про незалежну оцінку на користь Балансоутримувача, який несе ризик випадкової загибелі чи пошкодження об`єкта оренди, у порядку, визначеному законодавством, і надати Орендодавцю копії страхового полісу і платіжного доручення. Постійно поновлювати договір страхування таким чином, щоб увесь строк оренди Майно було застрахованим. Невиконання цієї умови є підставою для розірвання договору оренди.

Згідно п. 5.11. Договору Орендар зобов`язується у разі припинення або розірвання Договору повернути Балансоутримувачу Об`єкт оренди у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу та відшкодувати Балансоутримувачу збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) Об`єкту оренди з вини Орендаря.

Відповідно до п. 9.1. Договору за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Згідно п. 9.4. Договору Орендодавець має право вимагати розірвання Договору оренди та (або) відшкодування збитків у разі, якщо Орендар: а) передав Об`єкт оренди у користування у суборенду; б) своїми діями створює загрозу пошкодження Об`єкту оренди; в) не здійснив страхування Об`єкту оренди відповідно до п. 5.7. та не застрахував Об`єкт оренди у подальшому на весь термін дії цього Договору; г) не сплачує або не своєчасно сплачує орендну плату; д) змінив мету використання Об`єкту оренди без дозволу Орендодавця та Балансоутримувача; є) перешкоджає або протидіє Орендодавцю та Балансоутримувачу у проведенні перевірки використання, збереження Об`єкту оренди та умов виконання Договору; ж) не укладає Договору про відшкодування витрат Балансоутримувача на утримання Об`єкту оренди, надання комунальних послуг Орендарю та компенсації витрат по сплаті податку на землю; з) не виконує вимоги протипожежної безпеки; є) в інших випадках передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п. 10.1. цей Договір укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє з моменту підписання його сторонами.

Також Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (нині - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях, позивач, Орендодавець) та Благодійною організацією «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» (відповідач, Орендар) вносилися зміни до договору оренди від 10.01.2012р. (обліковий номер договору №209840910521) нерухомого майна, що належить до державної власності від 13.06.2013р., від 15.12.2014р., від 30.03.2016р., від 07.12.2018р. шляхом укладення відповідних договорів про внесення змін до договору оренди.

Так, 13.06.2013р. сторонами внесені зміни до договору щодо Балансоутримувача, а саме: ДП Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (Адміністрація є правонаступником ДП Одеський морський торговельний порт .

15.12.2014р. сторонами внесені зміни щодо терміну дії договору до 10.11.2015р. включно.

30.03.2016р. сторонами внесені зміни у п.1.1. договору: Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв. № 073000 (Майно), площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі ДП Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ПП ТРІКОД на 12.07.2011р. і становить 453 332,45 грн. ; у п.3.1. договору: Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995р. № 786 (зі змінами та доповненнями) становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку грудень 2015р.: 2 302,89 грн., а також зміни щодо продовження строку дії договору до 10.10.2017р.

30.03.2016р. між сторонами підписаний відповідний акт прийму-передачі майна (повернення) майна до Договору оренди від 10.01.2012р. нерухомого майна, що належить до державної власності (обліковий номер договору №209840910521), згідно з яким відповідачу передано в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв.. № 073000 (Майно), площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі ДП Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ПП ТРІКОД на 12.07.2011р. і становить 453 332,45 грн. .

07.12.2018р. сторонами внесені зміни у п. 1.1. Договору: Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв.. № 073000, (реєстровий номер 38727770.10.АААИГА987) (Майно), площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі ДП Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ФОП Лосєва О.М. станом на 31.08.2018р. і становить 1 635 300 грн. ; у п.3.1. договору: Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої Постановою КМУ від 04.10.1995р. № 786 (зі змінами та доповненнями) становить без урахування ПДВ за базовий місяць розрахунку серпень 2018р.: 4 689,60 грн. . а також зміни щодо продовження терміну дії договору до 10.09.2020р. включно.

07.12.2018р. між сторонами підписаний акт приймання-передачі державного нерухомого майна, що перебуває на балансі підприємства Державного підприємства Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) до Договору про внесення змін від 07.12.2018р. до Договору оренди від 10.01.2012р., укладеного з Благодійною організацією «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» , згідно з яким відповідачу передано в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв. № 073000, (реєстровий номер 38727770.10.АААИГА987) (Майно), площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі ДП Адміністрація морських портів України (Адміністрація Одеського морського порту) (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ФОП Лосєва О.М. станом на 31.08.2018р. і становить 1 635 300 грн. .

У претензії від 18.06.2019р. №17-06-02576 позивач повідомив відповідача, що в порушення вимог договору відповідачем не сплачується своєчасно орендна плата, що призвело до виникнення боргу з орендної плати станом на 14.06.2019р. у розмірі 15 740,19 грн., у зв`язку з чим нараховано пеню у розмірі 3 086,13 грн. Позивач вимагав негайно сплатити до державного бюджету заборгованість по орендній платі у сумі 15 740,19 грн. та пені - 3 086,13 грн. У разі невиконання зазначених вимог позивач буде змушений звернутись до суду про розірвання договору.

Неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 10.01.2012р. щодо повної та своєчасної сплати орендної плати за період з 12.10.2017р. по 02.12.2019р. включно стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, з наступних мотивів.

Відповідно до вимог ч.ч.1,2 ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

У п.1 ч.2 ст.11 ЦК України встановлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, який в силу вимог ч.1 ст.629 ЦК України є обов`язковим для виконання сторонами.

Як вище встановлено господарським судом, між сторонами у справі укладений договір оренди на підставі якого відповідачу у строкове платне користування передане в строкове платне користування державне нерухоме майно, за користування яким відповідач зобов`язався сплачувати орендну плату.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч.1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Статтею 762 ЦК України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України Про оренду державного та комунального майна орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності (в редакції чинній на момент звернення до суду).

Згідно з розрахунком позивача та звітом останнього про стан надходження коштів до бюджету у термін від 12.10.2018р. по 02.12.2019р. розмір орендної плати, нарахованої відповідачу у вересні-грудні 2017р. становить 10 765,88 грн. Розмір орендної плати нарахованої відповідачу у січні-грудні 2018р. становить 39 895,42 грн. Розмір орендної плати, нарахованої відповідачу у січні -жовтні 2019р. становить 35 797,97 грн.

Відповідачем здійснено оплату орендної плати у розмірі 30 870 грн., а саме 15.03.2018р. відповідачем сплачено 6 000 грн., 13.04.2018р. відповідачем сплачено 6 870 грн., 08.08.2018р. відповідачем сплачено 6 000 грн., 09.11.2018р. відповідачем сплачено 6 000 грн., 20.06.2019р. відповідачем сплачено 6 000 грн.

Водночас сплачена відповідачем орендна плата зараховувалася позивачем у погашення заборгованості за попередні періоди, починаючи з вересня 2017р., що відповідає умовам п.3.8. договору оренди, яким встановлено, що у разі виникнення заборгованості з орендної плати, поточні платежі, які сплачені за Об`єкт оренди насамперед, спрямовуються на погашення заборгованості з орендної плати, яка виникла у минулі періоди, а потім - у рахунок поточних платежів.

Отже, заборгованість відповідача з орендної плати становить 55 589,27 грн.

При цьому, відповідач не надав до суду жодних заперечень щодо наявності цього боргу, а тим більш доказів в спростування наявності цього боргу.

Згідно з ч.1 ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

В силу вимог ч.1 ст.525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічні вимоги щодо виконання зобов`язань містяться і у ч.ч.1, 7 ст.193 ГК України.

Згідно з ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 3.6. Договору передбачено, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному пунктом 3.5. Договору співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Перевіривши розрахунок пені, згідно з яким розмір пені за загальний період з 12.10.2017р. по 02.12.2019р. становить 17 946,39 грн., господарським судом встановлено, що вказаний розрахунок здійснений позивачем без врахування вимог ч.6 ст.232 ГК України та не відповідає обставинам справи щодо часткової оплати орендної плати позивачем.

За таких обставин, господарським судом здійснений розрахунок пені, згідно з яким розмір пені за загальний період з 12.10.2017р. по 02.12.2019р. становить 11 759,76 грн.

За період з 13.10.2017р. по 13.04.2018р. сума боргу 1776,73 грн. (часткова оплата 15.03.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.10.2017р. по 15.03.2018р., так як часткова проплата погасила борг (пеня = 218,42 грн.):

- з 13.10.2017р. по 26.10.2017р. - 14 днів / 12,5% = 17,04 грн.;

- з 27.10.2017р. по 14.12.2017р. - 49 днів /13,5% = 64,40 грн.;

- з 15.12.2017р. по 25.01.2018р. - 42 дні / 14,5% = 59,29 грн.;

- з 26.01.2018р. по 01.03.2018р. - 35 днів / 16% = 54,52 грн.;

- з 02.03.2018р. по 15.03.2018р. - 14 днів/ 17% = 23,17 грн.

За період з 13.11.2017р. по 13.05.2018р. сума боргу 2685,54 грн. (часткова оплата 15.03.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.11.2017р. по 15.03.2018р., так як борг повністю погашено (пеня = 270,61 грн.):

- з 13.11.2017р. по 14.12.2017р. - 32 дні / 13,5% = 63,57 грн.;

- з 15.12.2017р. по 25.01.2018р. - 42 дні /14,5% = 89,62 грн.;

- з 26.01.2018р. по 01.03.2018р. - 35 днів / 16% = 82,41 грн.;

- з 02.03.2018р. по 15.03.2018р. - 14днів / 17% = 35,02 грн.

За період з 13.12.2017р. по 13.06.2018р. сума боргу 3136,13 грн. (часткова оплата 15.03.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.12.2017р. по 15.03.2018р., сума боргу 3136,13 грн., а з 15.03.2018р. по 13.04.2018р. - 1598,39 грн., з урахування часткової проплати (пеня = 246,42 грн.):

- з 13.12.2017р. по 14.12.2017р. - 2 дні / 13,5% = 4,64 грн.;

- з 15.12.2017р. по 25.01.2018р. - 42 дні /14,5% = 104,65 грн.;

- з 26.01.2018р. по 01.03.2018р. - 35 днів / 16% = 96,23 грн.;

- з 02.03.2018р. по 15.03.2018р. - 14днів / 17% = 40,90 грн.

За період з 15.03.2018р. по 13.04.2018р. сума боргу 1598,39 грн. (пеня = 44,67 грн.):

- з 15.03.2018р. по 13.04.2018р. - 30 днів / 17% = 44,67 грн.

За період з 13.01.2018р. по 13.07.2018р. сума боргу 3167,49 грн. (часткова оплата 13.04.2018р. у розмірі 6870 грн.), тому період з 13.01.2018р. по 13.04.2018р., так як борг повністю погашено (пеня = 256,78 грн.):

- з 13.01.2018р. по 25.01.2018р. - 13 днів / 14,5% = 32,72 грн.;

- з 26.01.2018р. по 01.03.2018р. - 35 днів / 16% = 97,19 грн.;

- з 02.03.2018р. по 13.04.2018р. - 43дні / 17% = 126,87 грн.

За період з 13.02.2018р. по 13.08.2018р. сума боргу 3215,01 грн. (часткова оплата 13.04.2018р. у розмірі 6870 грн.), тому період з 13.02.2018р. по 13.04.2018р., сума боргу 3215,01 грн., а з 13.04.2018р. по 08.08.2018р. - сума боргу 1 110,89 грн., з урахування часткової проплати, (часткова оплата 08.08.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.04.2018р. по 08.08.2018р., так як борг повністю погашено (пеня = 176,70 грн.):

- з 13.02.2018р. по 01.03.2018р. - 17 днів / 16% = 47,92 грн.;

- з 02.03.2018р. по 13.04.2018р. - 43 дні /17% = 128,78 грн.

За період з 13.04.2018р. по 08.08.2018р. сума боргу 1 110,89 грн. (пеня = 122,93 грн.):

- з 13.04.2018р. по 24.05.2018р. - 42 дні / 17% = 43,46 грн.;

- з 25.05.2018р. по 12.07.2018р. - 49 днів / 17% = 50,71 грн.;

- з 13.07.2018р. по 08.08.2018р. - 27 днів / 17,5% = 28,76 грн.

За період з 13.03.2018р. по 13.09.2018р. сума боргу 3243,94 грн. (часткова оплата 08.08.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.03.2018р. по 08.08.2018р., так як часткова проплата погасила борг (пеня = 452,64 грн.):

- з 13.03.2018р. по 12.04.2018р. - 31 день / 17% = 93,67 грн.;

- з 13.04.2018р. по 24.05.2018р. - 42 дні /17% = 126,91 грн.;

- з 25.05.2018р. по 12.07.2018р. - 49 днів / 17% = 148,07 грн.;

- з 13.07.2018р. по 08.08.2018р. - 27 днів / 17,5% = 83,99 грн.

За період з 13.04.2018р. по 13.10.2018р. сума боргу 3279,63 грн. (часткова оплата 08.08.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.03.2018р. по 08.08.2018р. - сума боргу 3279,63 грн., а з урахування часткової проплати, за період з 08.08.2018р. по 13.10.2018р. - сума боргу 1634,46 грн., так як борг повністю погашено (пеня = 362,91 грн.):

- з 13.04.2018р. по 24.05.2018р. - 42 дні /17% = 128,31 грн.;

- з 25.05.2018р. по 12.07.2018р. - 49 днів / 17% = 149,69 грн.;

- з 13.07.2018р. по 08.08.2018р. - 27 днів / 17,5% = 84,91 грн.

За період з 08.08.2018р. по 13.10.2018р. сума боргу 1634,46 грн. (пеня =106,67 грн.):

- з 08.08.2018р. по 06.09.2018р. 30 днів / 17,5% = 47,02 грн.;

- з 07.09.2018р. по 13.10.2018р. - 37 днів / 18 % = 59,65 грн.

За період з 13.05.2018р. по 13.11.2018р. сума боргу 3305,86 грн. (часткова оплата 09.11.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.05.2018р. по 09.11.2018р., так як часткова проплата погасила борг (пеня = 577,21 грн.):

- з 13.05.2018р. по 24.05.2018р. - 12 днів /17% = 36,95 грн.;

- з 25.05.2018р. по 12.07.2018р. - 49 днів / 17% = 150,89 грн.;

- з 13.07.2018р. по 08.08.2018р. - 27 днів / 17,5% = 85,59 грн.

- з 08.08.2018р. по 06.09.2018р. 30 днів / 17,5% = 95,10 грн.;

- з 07.09.2018р. по 25.10.2018р. - 49 днів / 18 % = 159,77 грн.;

- з 26.10.2018р. по 09.11.2018р. - 15 днів / 18% = 48,91 грн.

За період з 13.06.2018р. по 13.12.2018р. сума боргу 3305,86 грн. (часткова оплата 09.11.2018р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.05.2018р. по 09.11.2018р. сума боргу 3305,86 грн., а з 09.11.2018р. по 13.12.2018р. сума боргу 2246,18 грн., так як часткова проплата погасила частину боргу (пеня = 478,58 грн.):

- з 13.06.2018р. по 12.07.2018р. - 30 днів / 17% = 92,38 грн.;

- з 13.07.2018р. по 06.09.2018р. - 56 днів / 17,5% = 177,52 грн.

- з 07.09.2018р. по 25.10.2018р. - 49 днів / 18 % = 159,77 грн.;

- з 26.10.2018р. по 09.11.2018р. - 15 днів / 18% = 48,91 грн.

За період з 09.11.2018р. по 13.12.2018р. сума боргу 2246,18 грн. (пеня = 77,54 грн.):

- з 09.11.2018р. по 13.12.2018р. - 35 днів / 18% = 77,54 грн.

За період з 13.07.2018р. по 13.01.2019р. сума боргу 3305,86 грн. (пеня = 598,14 грн.):

- з 13.07.2018р. по 06.09.2018р. - 56 днів / 17,5% = 177,52 грн.

- з 07.09.2018р. по 25.10.2018р. - 49 днів / 18 % = 159,77 грн.;

- з 26.10.2018р. по 13.12.2018р. - 49 днів / 18% = 159,77 грн.;

- з 14.12.2018р. по 13.01.2019р. - 31 день / 18% = 101,08 грн.

За період з 13.08.2018р. по 13.02.2019р. сума боргу 3282,72 грн. (пеня = 596,74 грн.):

- з 13.08.2018р. по 06.09.2018р. - 25 днів / 17,5% = 78,70 грн.

- з 07.09.2018р. по 25.10.2018р. - 49 днів / 18 % = 158,65 грн.;

- з 26.10.2018р. по 13.12.2018р. - 49 днів / 18% = 158,65 грн.;

- з 14.12.2018р. по 31.01.2019р. - 49 днів / 18% = 158,65 грн.;

- з 01.02.2019р. по 13.02.2019р. - 13 днів / 18% = 42,09 грн.

За період з 13.09.2018р. по 13.03.2019р. сума боргу 3282,72 грн. (пеня = 589,27 грн.):

- з 13.09.2018р. по 25.10.2018р. - 43 дні / 18 % = 139,22 грн.

- з 26.10.2018р. по 13.12.2018р. - 49 днів / 18% = 158,65 грн.;

- з 14.12.2018р. по 31.01.2019р. - 49 днів / 18% = 158,65 грн.;

- з 01.02.2019р. по 13.03.2019р. - 41 день / 18% = 132,75 грн.

За період з 13.10.2018р. по 13.04.2019р. сума боргу 3345,09 грн. (пеня = 603,77 грн.):

- з 13.10.2018р. по 25.10.2018р. - 13 днів / 18% = 42,89 грн.

- з 26.10.2018р. по 13.12.2018р. - 49 днів / 18% = 161,66 грн.;

- з 14.12.2018р. по 31.01.2019р. - 49 днів / 18% = 161,66 грн.;

- з 01.02.2019р. по 14.03.2019р. - 42 дні / 18% = 138,57 грн.;

- з 15.03.2019р. по 13.04.2019р. - 30 днів / 18% = 98,98 грн.

За період з 13.11.2018р. по 13.05.2019р. сума боргу 3401,96 грн. (пеня = 609 грн.):

- з 13.11.2018р. по 25.04.2019р. - 164 дні / 18% = 550,28 грн.;

- з 26.04.2019р. по 13.05.2019р. - 18 днів / 17,5% = 58,72 грн.

За період з 13.12.2018р. по 13.06.2019р. сума боргу 3449,59 грн. (пеня = 617,99 грн.):

- з 13.12.2018р. по 25.04.2019р. - 134 дні / 18% = 455,91 грн.;

- з 26.04.2019р. по 13.06.2019р. - 49 днів / 17,5% = 162,08 грн.

За період з 13.01.2019р. по 13.07.2019р. сума боргу 3477,18 грн. (часткова оплата 20.06.2019р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.01.2019р. по 20.06.2019р., так як часткова проплата погасила борг (пеня = 539,96 грн.):

- з 13.01.2019р. по 25.04.2019р. - 103 дні / 18% = 353,24 грн.;

- з 26.04.2019р. по 20.06.2019р. - 56 днів / 17,5% = 186,72 грн.

За період з 13.02.2019р. по 13.08.2019р. сума боргу 3511,96 грн. (часткова оплата 20.06.2019р. у розмірі 6000 грн.), тому період з 13.02.2019р. по 20.06.2019р. сума боргу 3511,96 грн., а з 20.06.2019р. по 13.08.2019р. - 989,14 грн., так як часткова проплата частково погасила борг (пеня = 437,99 грн.):

- з 13.02.2019р. по 25.04.2019р. - 72 дні / 18% = 249,4 грн.;

- з 26.04.2019р. по 20.06.2019р. - 56 днів / 17,5% = 188,59 грн.

За період з 20.06.2019р. по 13.08.2019р. сума боргу 989,14 грн. (пеня = 51,47 грн.):

- з 20.06.2019р. по 18.07.2019р. - 29 днів / 17,5% = 27,51 грн.;

- з 19.07.2019р. по 13.08.2019р. - 26 днів / 17 % = 23,96 грн.

За період з 13.03.2019р. по 13.09.2019р. сума боргу 3529,52 грн. (пеня = 624,10 грн.):

- з 13.03.2019р. по 25.04.2019р. - 44 дні /18% = 153,17 грн.;

- з 26.04.2019р. по 18.07.2019р. - 84 дні / 17,5% = 284,30 грн.;

- з 19.07.2019р. по 05.09.2019р. - 49 днів /17% = 161,10 грн.;

- з 06.09.2019р. по 13.09.2019р. - 8 днів/16,5 % = 25,53 грн.

За період з 13.04.2019р. по 13.10.2019р. сума боргу 3561,28 грн. (пеня = 617,42 грн.):

- з 13.04.2019р. по 25.04.2019р. - 13 днів /18% = 45,66 грн.;

- з 26.04.2019р. по 18.07.2019р. - 84 дні / 17,5% = 286,86 грн.;

- з 19.07.2019р. по 05.09.2019р. - 49 днів /17% = 162,55 грн.;

- з 06.09.2019р. по 13.10.2019р. - 38 днів/16,5 % = 122,35 грн.

За період з 13.05.2019р. по 13.11.2019р. сума боргу 3596,89 грн. (пеня = 615,71 грн.):

- з 13.05.2019р. по 18.07.2019р. - 67 днів /17,5% = 231,09 грн.;

- з 19.07.2019р. по 05.09.2019р. - 49 днів /17% = 164,18 грн.;

- з 06.09.2019р. по 24.10.2019р. - 49 днів/16,5 % = 159,35 грн.;

- з 25.10.2019р. по 13.11.2019р. - 20 днів / 15,5% = 61,10 грн.

За період з 13.06.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3622,07 грн. (пеня = 570,80 грн.):

- з 13.06.2019р. по 18.07.2019р. - 36 днів /17,5% = 125,04 грн.;

- з 19.07.2019р. по 05.09.2019р. - 49 днів /17% = 165,33 грн.;

- з 06.09.2019р. по 24.10.2019р. - 49 днів/16,5 % = 160,46 грн.;

- з 25.10.2019р. по 02.12.2019р. - 39 днів / 15,5% = 119,97 грн.

За період з 13.07.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3603,96 грн. (пеня = 464,27 грн.):

- з 13.07.2019р. по 18.07.2019р. - 6 днів /17,5% = 20,74 грн.;

- з 19.07.2019р. по 05.09.2019р. - 49 днів /17% = 164,50 грн.;

- з 06.09.2019р. по 24.10.2019р. - 49 днів/16,5 % = 159,66 грн.;

- з 25.10.2019р. по 02.12.2019р. - 39 днів / 15,5% = 119,38 грн.

За період з 13.08.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3582,34 грн. (пеня = 357,45 грн.):

- з 13.08.2019р. по 05.09.2019р. - 24 дні /17% = 80,09 грн.;

- з 06.09.2019р. по 24.10.2019р. - 49 днів/16,5 % = 158,70 грн.;

- з 25.10.2019р. по 02.12.2019р. - 39 днів / 15,5% = 118,66 грн.

За період з 13.09.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3571,59 грн. (пеня = 253,93 грн.):

- з 13.09.2019р. по 24.10.2019р. - 42 днів/16,5 % = 135,62 грн.;

- з 25.10.2019р. по 02.12.2019р. - 39 днів / 15,5% = 118,30 грн.

За період з 13.10.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3596,59 грн. (пеня = 158,15 грн.):

- з 13.10.2019р. по 24.10.2019р. - 12 днів/16,5 % = 39,02 грн.;

- з 25.10.2019р. по 02.12.2019р. - 39 днів / 15,5% = 119,13грн.

За період з 13.11.2019р. по 02.12.2019р. сума боргу 3621,77 грн. (пеня = 61,52 грн.):

- з 13.11.2019р. по 02.12.2019р. - 20 днів / 15,5% = 61,52 грн.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість і правомірність позовних вимог в частині стягнення з відповідача боргу з орендної плати в розмірі 55 589,27 грн. та пені в розмірі 11 759, 76 грн.

Чинним законодавством України, зокрема вимогами п.1 ч.1 ст.611 ЦК України встановлено, що розірвання договору є правовим наслідком, який настає у разі порушення зобов`язання.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ч.3 ст.26 Закону України Про оренду державного та комунального майна договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов`язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України (в редакції чинній на момент звернення до суду).

Згідно ч. 3 ст. 291 ГК України договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом України для розірвання договору найму, в порядку, встановленому статтею 188 цього Кодексу.

Виходячи з розрахунку заборгованості, який надано до позовної заяви, заборгованість у розмірі 55 589,28 грн., яка підлягає стягненню з відповідача, виникла у відповідача з вересня 2017р. по жовтень 2019р. та на дату звернення позивача з позовом у даній справі відповідачем взагалі не було сплачено орендної плати за період протягом 4 місяців поспіль, що свідчить про істотне порушення відповідачем умов договору оренди.

Разом з тим, всупереч вимог ч.1 ст.74 ГПК України, докази, які свідчать про виконання відповідачем умов п.5.8. договору оренди щодо страхування орендованого майна, останнім до суду не надані.

Таким чином відповідач порушив умови п.5.8. договору та не застрахував Об`єкт оренди, що відповідно до умов п.9.4. договору оренди є підставою для розірвання цього договору.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в частині розірвання укладеного між сторонами договору оренди.

Позовні вимоги в частині зобов`язання відповідача повернути орендоване майно також підлягають задоволенню господарським судом, з наступних мотивів.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Згідно з п. 5.11. Договору Орендар зобов`язується у разі припинення або розірвання Договору повернути Балансоутримувачу Об`єкт оренди у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу та відшкодувати Балансоутримувачу збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) Об`єкту оренди з вини Орендаря.

Отже, виходячи з наведених норм чинного законодавства орендар має обов`язок після припинення дії договору оренди повернути об`єкт оренди орендодавцю, якому кореспондує право орендодавця вимагати повернення об`єкта оренди.

Щодо заявлених до стягнення з відповідача судових витрат, то їх розподіл здійснюється судом на підставі ст.129 Господарського процесуального кодексу України, якою встановлено, що судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях задовольнити частково.

2.Стягнути з Благодійної організації «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» (65016, м. Одеса, провулок Ванний, 3, код ЄДРПОУ 37223410) до Державного бюджету України (отримувач УК в м. Одесі /Приморський район/ 22080300, номер рахунку (IBAN) UA 888999980000031119094015008, МФО 828011, код ЄДРПОУ 38016923, банк - Казначейство України (ЕАП)) заборгованість на загальну суму 67 349,04 грн., що складається із заборгованості по орендній платі у розмірі 55 589 (п`ятдесят п`ять тисяч п`ятсот вісімдесят дев`ять) грн. 28 коп., пені у розмірі 11 759 (одинадцять тисяч сімсот п`ятдесят дев`ять) грн. 76 коп., та судовий збір у розмірі 5 601 (п`ять тисяч шістсот одна) грн. 38 коп.

3. Розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 10.01.2012р., укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (правонаступником якого є РВ ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях) та Благодійною організацією «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» .

4.Виселити Благодійну організацію «Благодійний фонд В`ячеслава Крука «Південна Столиця» (65016, м. Одеса, провулок Ванний, 3, код ЄДРПОУ 37223410), з займаного орендованого приміщення державної власності, а саме: приміщення 7 рівня будинку морвокзалу, інв.№073000, площею 56,20 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що перебуває на балансі Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту).

5.У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня складання повного рішення, із врахуванням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020р. №540-ІХ.

Повне рішення складено 06 липня 2020 р.

Суддя Г.Є. Смелянець

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено08.07.2020
Номер документу90231637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3719/19

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні