Рішення
від 30.06.2020 по справі 640/19904/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 червня 2020 року №640/19904/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Шрамко Ю.Т., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу "Набережний квартал-Жаботинського" до Головного управління ДФС у Київській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва (також далі - суд) надійшов позов Обслуговуючого кооперативу "Набережний квартал-Жаботинського" (далі - позивач, ОК "Набережний квартал-Жаботинського") до Головного управління ДФС у Київській області (далі - відповідач) , про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення форми "Р" від 24.01.2018 р. за №0001561402, яке прийняте відповідачем.

Ухвалою суду від 26.11.2018 р. відкрито провадження в адміністративній справі №640/19604/18 (далі - справа) , розгляд якої вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, а також відстрочено позивачу сплату судового збору у розмірі 38505,12 грн. до прийняття рішення справі.

Ухвалою від 01.08.2019 р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки прийняте відповідачем на підставі висновків, зроблених за результатами перевірки позивача, які не відповідають фактичним обставинам.

Відповідач позовні вимоги не визнав, просив у задоволенні позову відмовити повністю, оскільки оскаржуване податкове повідомлення-рішення прийняте ним на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи викладене та зважаючи на достатність наявних у матеріалах справи доказів для розгляду та вирішення справи по суті, у відповідному судовому засіданні судом прийнято рішення про подальший розгляд та вирішення справи у порядку письмового провадження.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність та достатність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у матеріалах справи доказів у їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

Відповідачем у період із 22.12.2017 р. по 29.12.2017 р. проведено документальну позапланову невиїзну перевірку позивача з питань дотримання вимог податкового законодавства позивачем по взаємовідносинах з ТОВ "Валіо Груп" (код ЄДРПОУ 39200771) за період з 01.01.2015 р. по 31.12.2015 р., за результатами якої складено акт перевірки від 29.12.2017 року №1073/1-36-14-02/39446851 (далі - Акт перевірки) .

Актом перевірки встановлено порушення позивачем пп. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу Україна (далі - ПК Україна) , в результаті чого занижено податок на прибуток за 2015 рік в сумі 2567008,00 грн., в т.ч.:

- серпні 2015 року в сумі 854456,00 грн.;

- за 3 кв. 2015 р. в сумі 438012,00 грн.;

- за 2015 р. в сумі 1712552,00 грн., в т.ч. за 4 кв. 2015 р. в сумі 1274540,00 грн.

На підставі Акту перевірки 24.01.2018 р. відповідачем прийнято оскаржуване податкове повідомлення-рішення №0001561402, яким позивачу збільшено суму грошового зобов`язання з податку на прибуток у розмірі 2567008,00 грн., з яких за податковими зобов`язаннями 2567008,00 грн.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

У ході розгляду справи судом з`ясовано, що висновок відповідача про заниження податку на прибуток ґрунтується на виявленому у ході перевірки факті нецільового використання коштів позивачем як неприбутковою організацією на загальну суму 36870767,00 грн., перерахованих на рахунок ТОВ "Валіо Груп" в травні - жовтні 2015 року.

При цьому, ОК "Набережний квартал-Жаботинського" в обґрунтування позовних вимог посилався на протиправність висновку відповідача щодо безтоварності господарських операцій між позивачем та ТОВ "Валіо Груп".

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основним та єдиним видом діяльності, яку здійснює позивач, є комплексне обслуговування об`єктів (код КВЕД 81.10).

Крім того, як зазначалось відповідачем та не заперечувалось позивачем, у періоді, що підлягав перевірці, ОК "Набережний квартал-Жаботинського" був зареєстрований як неприбуткова організація, ознака неприбуткової установи (організації) - 0011 "Інші юридичні особи, діяльність яких не передбачає одержання прибутку"; ОК "Набережний квартал-Жаботинського" подавав податковий звіт про використання доходів неприбутковими установами та організаціями; рішення про внесення установи до Реєстру неприбуткових установ та організацій від 22.10.2014 р. №177.

Відповідно до п. 133.4 ст. 133 ПК України (в редакції Закону від 17.07.2015 р. №652-VІІІ), не є платниками податку на прибуток неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі - неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов`язаних з ними осіб;

установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених цим пунктом, така неприбуткова організація зобов`язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов`язання з податку на прибуток. Податкове зобов`язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов`язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому статтею 57 цього Кодексу для неприбуткових організацій - платників податку на прибуток.

Встановлення контролюючим органом відповідно до норм цього Кодексу факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені установчими документами, є підставою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов`язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм цього Кодексу. Податкові зобов`язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів України.

До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи; громадські об`єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації та інші об`єднання юридичних осіб; житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства); об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків; професійні спілки, їх об`єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об`єднання; сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об`єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів; інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам цього пункту.

При цьому, згідно зі ст. 1, ч. 3 ст. 8, ч. 1 ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Як також зазначено в інформаційному листі Вищого адміністративного суду України від 02 червня 2011 року (06 травня 2011 року) №742/11/13-11, якщо фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатись первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

Для підтвердження даних податкового обліку можуть братись до уваги лише ті первинні документи, які складені у разі фактичного здійснення господарської операції.

Як зазначив відповідач, що не заперечувалось позивачем, протягом травня - жовтня 2015 р. позивачем перераховано на рахунок ТОВ "Валіо Груп" кошти на загальну суму 36870767,00 грн. з призначенням платежу - оплата за будівельно-монтажні роботи згідно договору №8/05-58п від 08.05.2015 р.

При цьому, як стверджував відповідач, ТОВ "Валіо Груп" задіяний в незаконних схемах обготівковування коштів, які поступали на його рахунку по удаваних правочинах від підприємств реального сектору економіки, в обґрунтування чого посилався на базу даних ДФС, відповідні протоколи допиту свідків, протоколи огляду та письмові пояснення.

Разом з тим, позивачем в порушення вимог ч. 1 ст. 77 КАС України, не надано жодних доказів в обґрунтування того, що в межах спірних правовідносин доходи (прибутки) ОК "Набережний квартал-Жаботинського" використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Крім того, позивачем, в порушення вимог ч. 1 ст. 77 КАС України, не надано жодних доказів на підтвердження реальності спірних правочинів.

Враховуючи вищезазначене, відповідач дійшов обґрунтованого висновку, що ОК "Набережний квартал-Жаботинського" зобов`язано було до 20.09.2015 р. подати Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за період з початку 2015 року по 31.08.2015 року (останній день місяця, в якому вчинено таке порушення) та визначити суму самостійно нарахованого податкового зобов`язання з податку на прибуток в сумі 854456,00 грн., виходячи із суми операції нецільового використання коштів в розмірі 4746975,00 грн. (4746975,00 грн. х 18%).

ОК "Набережний квартал-Жаботинського" відповідно до вимог п. 133.4 ст. 133 ПК України зобов`язано було:

- подати Податкову декларацію з податку на прибуток за ІІІ квартал 2015 року, в якій відобразити об`єкт оподаткування податком на прибуток в сумі 2433400,00 грн. та нарахувати податкове зобов`язання з податку на прибуток в сумі 438012,00 грн., виходячи із суми операції нецільового використання коштів у вересні 2015 року в розмірі 2433400,00 грн. (2433400,00 грн. х 18%);

- подати Податкову декларацію з податку на прибуток за IV квартал 2015 року, в якій відобразити об`єкт оподаткування податком на прибуток в сумі 7080777,00 грн. та нарахувати податкове зобов`язання з податку на прибуток в сумі 1274540,00 грн., виходячи із суми операції нецільового використання коштів у жовтні 2015 року в розмірі 7080777 грн. (7080777,00 грн. х 18%).

А тому, позивачем, в порушення вимог пп. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПК України, занижено об`єкт оподаткування податком на прибуток за 2015 рік у сумі 14261152,00 грн., в т.ч.: у серпні 2015 року - в сумі 4746975,00 грн.; ІІІ кварталі 2015 року - в сумі 2433400,00 грн.; IV кварталі 2015 року - в сумі 7080777,00 грн., в результаті не нарахування податкового зобов`язання на суми операції нецільового використання неприбуткової установи всього в сумі 2567008,00 грн., у зв`язку з чим правові підстави для визнання протиправним та скасування оскаржуваного податкового повідомлення-рішення

Згідно з ч. 1 ст. 9, ст. 72, ч.ч. 1, 2, 5 ст. 77 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Таким чином, із системного аналізу вище викладених норм та з`ясованих судом обставин вбачається, що позов Обслуговуючого кооперативу "Набережний квартал-Жаботинського" до Головного управління ДФС у Київській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення є безпідставним, необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню повністю.

При цьому, виходячи з того, що ухвалою суду від 02.01.2019 р. відстрочено позивачу сплату судового збору у розмірі 38505,12 грн., суд вважає за необхідне стягнути з ОК "Набережний квартал-Жаботинського" вказаний судовий збір.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 72-77, 90, 139, 192, 241-246, 250, 255 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

1. Відмовити повністю у задоволенні позову Обслуговуючого кооперативу "Набережний квартал-Жаботинського" (місцезнаходження: 08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Кришталева, 3; код ЄДРПОУ 39446851) до Головного управління ДФС у Київській області (місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5-А; код ЄДРПОУ 39393260) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

2. Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Набережний квартал-Жаботинського" на користь держави судовий збір у розмірі 38505,12 грн. (тридцять вісім тисяч п`ятсот п`ять гривень дванадцять копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.Т. Шрамко

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено10.07.2020

Судовий реєстр по справі —640/19904/18

Рішення від 30.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 02.01.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні