Рішення
від 03.07.2020 по справі 688/1800/20
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/1800/20

№ 2/688/571/20

Рішення

Іменем України

03 липня 2020 року Шепетівський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючої судді Мазур Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Березенської Н.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м.Шепетівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_1 , звернулася до суду з позовом до Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний брат - ОСОБА_2 , який проживав одиноко в с.Броники Шепетівського району Хмельницької області. Після смерті брата відкрилась спадщина на все належне йому на день смерті майно, зокрема на земельну частку (пай) площею 2,1978 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області. Зазначає, що вона, як єдиний спадкоємець за законом вступила в управління та розпорядження даним спадковим майном. 10 червня 2020 року вона звернулась до нотаріуса по питанню оформлення спадщини на земельну ділянку, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено через пропуск шестимісячного терміну для подачі заяви про прийняття спадщини. Строк пропустила з поважних причин через хворобу чоловіка, який є інвалідом І групи та потребує стороннього догляду. Просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , три місяці, після набрання рішенням законної сили.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 , не з`явилась, подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи провести у її відсутність, позов підтримує в повному обсязі та просить суд задовольнити.

Представник відповідача до Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, сільський голова звернувся до суду із заявою про розгляд справи без участі представника сільської ради, проти задоволення позову не заперечив.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З`ясувавши письмову думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов підлягаючим до задоволення з наступних підстав.

Статтею 1217 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 11.10.2018 року, виданого виконавчим комітетом Голоднявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Факт родинних стосунків між позивачем та померлим встановлено їхніми свідоцтвами про народження серії НОМЕР_2 від 10.10.1966 року та серії НОМЕР_3 від 16.11.1977 року, свідоцтвом про укладення шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , серії НОМЕР_4 від 21.09.1980 року, виданих Городнявською сільською радою Шепетівського району Хмельницької області.

Відповідно до свідоцтв про право на спадщину за законом від 18.09.2017 року, посвідчених приватним нотарусом Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю., та зареєстрованих в реєстрі за №1587 та №1589 ОСОБА_2 належить земельна ділянка розміром 2,1978 гектарів на території Городнявської сільської ради Шепетівського району з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 6825582600:06:016:0025.

Відповідно до довідки № 346 від 01.06.2020 року, виданої виконкомом Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , один на день смерті був зареєстрований та постійно проживав в АДРЕСА_1 .

З довідки приватного нотаруса Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю., від 10.06.2020 року за № 264/01-16 слідує, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 видати свідоцтво про право на спадщину для ОСОБА_1 неможливо, оскільки нею пропущено шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Крім того, судом встановлено, що строк на подання заяви про прийняття спадщини позивач пропустила через хворобу чоловіка, який є інвалідом І групи та потребує стороннього догляду.

Суд визнає вказані причини пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважними, та знаходить позов підлягаючим задоволенню, визначивши позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_2 , в три місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

На підставі ч.3 ст.1272 ЦК України, керуючись ст.ст.10, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити додатковий строк в три місяці, з дня набрання чинності рішенням суду, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_5 , для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Броники Шепетівського району Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт серія НОМЕР_6 , виданий Шепетівським МРВ УМВС України в Хмельницькій області 13.07.2002 року; РНОКПП - НОМЕР_5 .

Відповідач: Городнявська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, адреса: с.Городнявка, вул.Леніна, 19-а, Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04402534.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення через Шепетівський міськрайонний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Мазур Н.В.

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення03.07.2020
Оприлюднено09.07.2020
Номер документу90274852
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/1800/20

Рішення від 03.07.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні