Рішення
від 07.07.2020 по справі 151/268/20
ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 151/268/20

Провадження №2/151/165/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2020 року

Чечельницький районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Моцного В.С.

при секретарі: Бондаренко В.П.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Чечельник, Вінницької області цивільну справу №151/268/20 за позовною заявою ОСОБА_1 (місце реєстрації проживання: АДРЕСА_1 ) до Стратіївської сільської ради Чечельницького району Вінницької області (місцезнаходження: с. Стратіївка, вул. Мазурівка, буд.2, Чечельницького району, Вінницької області, код ЄДРПОУ 04331952) про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини та визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом в суд до Стратіївської сільської ради Чечельницького району Вінницької областіпро визначення додаткового строку, достатнього для подачі заяви про прийняття спадщини та визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стратіївка, Чечельницького району, Вінницької областіпомерла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно, а саме земельна частка (пай) площею 2.05 умовних кадастрових гектари, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Стратіївської сільської ради Чечельницького району, Вінницької області, серія ВН в„– 0321318 виданого Чечельницькою РДА 11.06.1997 року, а вона являється єдиним спадкоємцем за заповітом. З метою оформлення спадщини до нотаріальної контори не зверталася, оскільки не знала про існування заповіту складеного покійною ОСОБА_2 , а також сертифікат після похорону був втрачений.

Коли позивачка звернулася до нотаріальної контори, то отримала відмову, оскільки пропустила строк для подачі заяви про прийняття спадщини, який закінчився і рекомендували звернутись до суду. Позивачка вважає, що вона пропустила строк з поважної причини, тому просить суд задоволити позов в повному обсязі та визначити їй додатковий строк достатній,для подачі заяви про прийняття спадщини та визнати право власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, подавши до суду письмову заяву про слухання справи за її відсутності, позов підтримала повністю, просить задовольнити.

Представник відповідача сільський голова Стратіївської сільської ради Чечельницького району Вінницької області О.М. Люлько в судове засідання не з`явився, подавши до суду письмову заяву про слухання справи за його відсутності, позов визнав та не заперечує проти його задоволення.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до вимог ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження, суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

А тому, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази по справі в їх сукупності, та, зважаючи на визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону та не порушує права, свободи, інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову, з таких підстав.

Суд установив, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданого Стратіївською сільською радою Чечельницького району Вінницької області 07 квітня 2005 року, єдиним спадкоємцем за заповітом якого є позивачка - ОСОБА_1 .

Відповідно до положень ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270 ЦК України установлено, що спадкоємець який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконкому Стратіївської сільської ради Чечельницького району Вінницької області Баранюк Н.Т. 07 грудня 2000 року, зареєстрованого в реєстрі №151, ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження : свій земельний пай заповіла ОСОБА_1 .

Як вбачається із довідки відділу у Чечельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Слободянюк Парасковії Юстинівні належить право на земельну частку (пай) на підставі сертифікату серії ВН №0321318 виданого райдержадміністрацією згідно розпорядження №185 від 11 червня 1997 року. Місце розташування земельної ділянки с. Стратіївка, Стратіївська сільська рада Чечельницького району Вінницької області, площею 2,0500 умовних кадастрових гектарів для вирощування сільськогосподарських культур.

З ксерокопії видання Чечельницької районної ради "Чечельницький вісник" вбачається, що в газеті "Чечельницький вісник" від 30 серпня 2018 року вміщено оголошення про втрату сертифікату на земельну частку (пай) серії ВН №0321318 на ім`я ОСОБА_2 .

Відповідно до листа завідувача Чечельницькою ДНК Вінницької області від 27.02.2020 року №51/01-16 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона не звернулася із заявою до 6-ти місяців після смерті ОСОБА_2 , та не була зареєстрована та не проживала разом із спадкоємцем на день її смерті, а також не є недієздатною, обмеженою в дієздатності, малолітньою чи неповнолітньою особою, тому згідно ст. 1272 ч.3 ЦК України, томурекомендовано звернутися до суду для визначення додаткового строку, для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно ч. 4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до п.24 ч. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12 червня 2009 року "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції", у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Враховуючи те, що позивачка є єдиним спадкоємцем за заповітом, позов відповідачем визнано і визнання позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе позов задоволити і визначити ОСОБА_1 додатковий строк в два місяці для подачі заяви про прийняття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а також враховуючи те, що оригінал сертифікату на земельну частку (пай) втрачено і іншим шляхом визнати право власності неможливо, суд вважає за можливе визнати за ОСОБА_1 право власності на вищевказане спадкове майно після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 200, 206, 211, 258-259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, ст. 328 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позовну заяву задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , картка платника податків НОМЕР_3 , (місце реєстрації проживання: АДРЕСА_1 )додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, після померлої ОСОБА_2 -два місяці з часу вступу рішення в законну силу.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , картка платника податків НОМЕР_3 , (місце реєстрації проживання: АДРЕСА_1 )право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну частку (пай), площею 2,05 умовних кадастрових гектарів, яка розташована на території Стратіївської сільської ради Чечельницького району Вінницької області, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка належала їй на підставі сертифікату на земельну частку (пай) серії ВН №0321318 виданого райдержадміністрацією згідно розпорядження №185 від 11 червня 1997 року.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.15 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя В.С.Моцний

СудЧечельницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено09.07.2020
Номер документу90278582
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —151/268/20

Рішення від 07.07.2020

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні