Рішення
від 07.07.2020 по справі 486/814/20
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 486/814/20

Провадження № 2-о/486/30/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2020 року м. Южноукраїнськ

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді Далматової Г.А.,

при секретарі Коршак О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнську Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

12 червня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт, що він є рідним сином ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заяву обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина на 1/2 частку квартири АДРЕСА_1 та грошові вклади, що знаходяться у філії - Южноукраїнське відділення № 8664/04 ВАТ "Державний ощадний банк України". Зазначає, що на час відкриття спадщини він був зареєстрований та проживав разом з батьком і фактично вступив у її володіння та управління, однак, звернувшись до Южноукраїнської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини отримав відмову через наявність розбіжностей в написанні його прізвища українською мовою " ОСОБА_1 " та прізвища батька " ОСОБА_3 ".

В судове засідання заявник не з`явився. До суду надійшла заява від представника заявника з проханням розглядати справу за її відсутності та за відсутності заявника. Заяву підтримала.

Представник заінтересованої особи Южноукраїнської державної нотаріальної контори Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та заінтересована особа ОСОБА_2 також надали до суду заяви з проханням здійснювати розгляд справи без їх участі. Проти задоволення заяви не заперечували.

Дослідивши докази в сукупності, суд приходить до висновку про те, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, в тому числі родинних відносин між фізичними особами.

Згідно зі ст. 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 у віці 58 років в м. Южноукраїнську Миколаївської області.

15 травня 2020 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в тому числі через відсутність родинних відносин померлого з ОСОБА_1 .

У свідоцтві про народження, виданому 17 листопада 1971 року Костянтинівською с/радою Арбузинського району Миколаївської області батьком " ОСОБА_1 " російською мовою вказано " ОСОБА_3 ". Датою та місцем народження вказано ІНФОРМАЦІЯ_2 смт. Костянтинівка Арбузинського району Миколаївської області.

Прізвище заявника російською " ОСОБА_3 " вказано і у паспорті громадянина України, виданого 08 жовтня 1997 року Южноукраїнським МВ УМВС України в Миколаївській області на його ім`я. Однак тут же, українською, його прізвище зазначено як " ОСОБА_1 ", його дата та місце народження збігається з датою та місцем народження зазначеним у свідоцтві про народження.

Таким чином в судовому засіданні встановлена невідповідність написання прізвища заявника в його паспорті, де воно зазначено українською " ОСОБА_1 ", з прізвищем померлого в свідоцтві про смерть, де українською зазначено " ОСОБА_3 ".

Як зазначає заявник, факт родинних відносин йому необхідно встановити для оформлення спадщини після померлого ОСОБА_3 , в іншому порядку він не може встановити вказаний факт, тому він підлягає встановленню у судовому порядку.

Відповідно п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року " Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Виходячи з викладеного, в судовому засіданні достеменно встановлено факт того, що ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Южноукраїнськ Миколаївської області.

Керуючись ст.ст. 263, 264, 265, 315, 319 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Южноукраїнськ Миколаївської області.

Повне ім`я заявника: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Костянтинівка Арбузинського району Миколаївської області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Повне найменування заінтересованої особи: Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ЄДРПОУ 24059908, місцезнаходження: б-р Цвіточний, 9 м. Южноукраїнськ Миколаївської області, 55002.

Повне ім`я заінтересованої особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя Южноукраїнського

міського суду Г.А. Далматова

СудЮжноукраїнський міський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено09.07.2020
Номер документу90279283
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —486/814/20

Рішення від 07.07.2020

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Далматова Г. А.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Далматова Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні