Ухвала
від 06.07.2020 по справі 340/2359/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

06 липня 2020 року Справа № 340/2359/20

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Кравчук О.В., перевіривши матеріали

позовної заяви Головного управління Пенсійного фонду у Кіровоградській області (ідентифікаційний номер 20632802; адреса: вул. Соборна, буд.7а, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25009)

до Благовіщенської районної державної лікарні ветеринарної медицини (код ЄДРПОУ - 00700140; адреса: вул. Героїв України, 134/1, м.Благовіщенське, Благовіщенський район, Кіровоградська область, 26400)

про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И Л А:

Головне управління Пенсійного фонду у Кіровоградській області звернулося до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з Благовіщенської районної державної лікарні ветеринарної медицини суму заборгованості у розмірі 1060,65 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів а , б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Принагідно позивач просить справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Справу належить розглядати в порядку адміністративного судочинства (стаття 19 Кодексу адміністративного судочинства України).

Однак, перевіряючи відповідність даної позовної заяви вимогам, встановленим статтею 160,161,172 цього Кодексу, суддя вважає за необхідне вказати наступне.

З огляду на частину другу статті Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до частини третьої статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області підписана начальником Н. Сімонян, проте до позовної заяви не додано доказів повноважень особи, яка підписала таку позовну заяву.

Згідно з частиною третьої статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позовна заява містить клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору з огляду на майновий стан, оскільки Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області не є прибутковою організацією, кошти використовує згідно з кошторисом, однак не має достатніх коштів для сплати судового збору.

Відповідно до частини третьої статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з частиною першою статті 8 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011 р. №3674-VI, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Частиною другою статті 8 Закону України Про судовий збір встановлено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, наведені позивачем обставини, відповідно до статті 8 Закону України Про судовий збір , не можуть бути підставою для звільнення Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області від сплати судового збору, а тому клопотання позивача задоволенню не підлягає.

За подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою-підприємцем, ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір .

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік від 14.11.2019 року №294-IX установлено, що у 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року становить 2102,00 гривні.

Позивачем заявлено позовну вимогу майнового характеру, 1,5% яких становить 15,90 грн. (1060,65 грн. х 1,5%), тобто менше законодавчо встановленого мінімального розміру судового збору для адміністративного позову майнового характеру, поданого суб`єктом владних повноважень. Отже, у даній справі позивачеві належить сплатити судовий збір у розмірі 2 102,00 грн та надати до суду докази сплати такого судового збору.

Наразі позовну заяву слід залишити без руху із встановленням позивачу строку для усунення вказаних недоліків (частина перша статті 169 КАС України).

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 160, 161, 171, 172, 169, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду у Кіровоградській області до Благовіщенської районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення заборгованості залишити без руху.

Позивачу - протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали - усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду доказів повноважень особи, що підписала позовну заяву, а також копії відповідного документа для відповідача; доказів сплати судового збору в сумі 2102,00 грн.

Копію цієї ухвали вручити (надіслати) особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Третього апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду О.В. Кравчук

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено10.07.2020
Номер документу90284415
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/2359/20

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 06.07.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні