Рішення
від 07.07.2020 по справі 500/1079/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/1079/20

07 липня 2020 рокум.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС", про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Тернопільській області (надалі, позивач) звернулося до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС" (надалі, відповідач, ТОВ "КАПІТАЛ СЕРВІС"), в якому просило ухвалити рішення про стягнення з рахунків у банках Товариства з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС", що обслуговують такого платника та за рахунок готівки, що належать ТОВ "КАПІТАЛ СЕРВІС" кошти у розмірі податкового боргу в сумі 169235,11 грн., в тому числі по платежу: податок на прибуток приватних підприємств - 169235,11 грн. на р/р UA 758999980333189318000019751, код одержувача 37977726, МФО 899998, код бюджетної класифікації 85 11021000.

Позов обґрунтований тим, що у відповідача існує заборгованість, яка виникла внаслідок несплати узгоджених грошових зобов`язань, нарахованих відповідно до податкових повідомлень-рішень на суму 169235,11 грн.

Ухвалою суду від 13.05.2020 дану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в даній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Даною ухвалою відповідачу встановлено 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Вказана ухвала суду направлена на адресу відповідача рекомендованим листом про вручення поштового відправлення, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, а саме Тернопільська область, м.Тернопіль, вул.Білогірська, 18.

До суду 03.07.2020 повернувся конверт з вказаною ухвалою та довідкою відділення поштового зв`язку із зазначенням "досилається, за місцем обслуговування" та довідкою відділення поштового зв`язку із зазначенням "повертається, адресат відсутній за вказаною адресою".

Частиною восьмою ст. 126 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, КАС України) передбачено, що вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Отже, судом здійснені всі передбачені КАС України, заходи щодо належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи, однак поштове відправлення (з ухвалою суду та повісткою про виклик до суду) не були вручені адресату з незалежних від суду причин, а тому відповідно до частини одинадцятої статті 126, пункту 4 частини шостої статті 251 КАС України, вважається, що такі вручені належним чином.

Відповідно до частини шостої ст.162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. У встановлений судом строк відзиву на позовну заяву до суду не надходило.

Згідно частини п`ятої ст.262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Оскільки клопотань у розумінні частини п`ятої ст.262 КАС України до суду не надходило, суд розглядає дану справу за наявними у ній матеріалами.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС" зареєстроване органами державної реєстрації, як юридична особа та знаходиться на обліку в Тернопільському управлінні (Тернопільська ДПІ) Головного управління ДПС у Тернопільській області як платник податків.

Згідно довідки про наявність податкового боргу за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по платежу податок на прибуток приватних підприємств в сумі - 169235,11 грн. (основний платіж - 98227,99 грн., пеня - 71007,12 грн.). Заборгованість по податку на прибуток приватних підприємств у відповідача виникла у зв`язку з несплатою узгодженого зобов`язання, нарахованого податковим повідомленням-рішенням №0014261406 від 11.09.2018 року, винесеним на підставі акта перевірки №466/08-01-14-09/25216592 від 10.08.2018 року, яким встановлено заниження податку на прибуток, податкове зобов`язання в сумі - 98 227,99 грн. (нараховано 98 271,00 грн., та враховано переплату в сумі - 43,01 грн.). Також відповідачу нараховано пеню за період з 10.03.2016 по 03.10.2018, у зв`язку із несплатою узгодженого грошового зобов`язання у встановлені законодавством строки в сумі - 71007,12 грн.

Доказів оскарження вказаних податкових повідомлень-рішень, скасування або визнання нечинним у встановленому законом порядку суду не надано, а тому визначені в них грошові зобов`язання суд вважає узгодженими.

Виконанням податкового обов`язку згідно пункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України (надалі, ПК України), є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк. Виникнення та існування такого податкового боргу також підтверджується наявними у матеріалах справи доказами: випискою з інтегрованої картки платника податку та розрахунком суми боргу.

Виконанням податкового обов`язку згідно п. 38.1 ст. 38 ПК України є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

У відповідності до пп. 133.1.1. п. 133.1 ст.133 ПК України, платниками податку на прибуток підприємств є суб`єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 цієї статті.

Об`єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього Кодексу (пп. 134.1.1. п. 134.1 ст.134 ПК України).

Сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також - пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України визнається податковим боргом.

Пунктом 57.3 статті 57 ПК України передбачено, що у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 -54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму зобов`язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення - рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Виникнення та існування податкового боргу у відповідача також підтверджується наявними у матеріалах справи доказами: випискою з інтегрованої картки платника податку та розрахунками сум податкового боргу.

Відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Кодексу після закінчення встановлених Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Пеня - це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов`язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1 статті 14 Кодексу). Тобто, незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно погашено узгоджену суму грошового зобов`язання, такий платник після фактичного погашення податкового боргу повинен сплатити пеню у розмірі, який залежить від періоду прострочення.

Пунктом 87.1 статті 87 ПК України передбачено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти.

Відповідачу виставлялась податкова вимога №10631-54 від 06.03.2019 року, з часу виставлення якої податковий борг платника не переривався.

Виходячи з норм статті 95 ПК України, податкова заборгованість платників податків стягується органами державної податкової служби на підставі рішення суду шляхом: стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків; реалізації майна платника податків, що перебуває у податковій заставі; стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків. При цьому, право на звернення з позовом про стягнення податкового боргу з платника податків виникає у податкового органу через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

У відповідності до частини першої та другої ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Оскільки, будь-яких належних та допустимих доказів, які б спростовували твердження позивача про наявність боргу відповідачем не надано, а судом не здобуто, суд приходить до переконання, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись статтями 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення податкового боргу - задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС" (Тернопільська область, м.Тернопіль, вул.Білогірська, 18, ЄДРПОУ 25216592) на користь Головного управління ДПС у Тернопільській області (м.Тернопіль, вул.Білецька, 1, код ЄДРПОУ 43142763) податковий борг по податку приватних підприємств у розмірі 169235 (сто шістдесят дев`ять тисяч двісті тридцять п`ять) грн 11 коп. з рахунків у банках, що обслуговують такого платника, та за рахунок готівки, що належать такому платнику шляхом перерахування на р/р UA758999980333189318000019751, код одержувача 37977726, МФО 899998, код бюджетної класифікації 85 11021000.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 07 липня 2020 року.

Копію рішення надіслати учасникам справи.

Реквізити сторін:

позивач - Головне управління ДПС у Тернопільській області (місцезнаходження: вул. Білецька, 1, м. Тернопіль,46003, ЄДРПОУ: 43142763);

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "КАПІТАЛ СЕРВІС" (місцезнаходження: вул. Білогірська, 18, м.Тернопіль,46008, ЄДРПОУ: 25216592).

Головуюча суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено13.07.2020
Номер документу90297521
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —500/1079/20

Рішення від 07.07.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні