Рішення
від 08.07.2020 по справі 505/1483/20
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/1483/20

Провадження № 2/505/1415/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" липня 2020 р. Котовський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Вергопуло А. К.

секретаря судового засідання - Ісаченко О. Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Подільську Одеської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Благодійної організації Благодійний фонд Теплі Серця про визнання пава власності на рухоме майно,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 05 червня 2020 року звернулась до суду із позовом до Благодійної організації Благодійний фонд Теплі Серця , та просить визнати за нею право приватної власності на автомобіль марки Mercedes-Benz Vito 112 CDI , 2002 року випуску, синього кольору, номер кузова НОМЕР_1 , вантажний фургон мало вантажний - В, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який отримано нею у власність згідно Договору про надання благодійної допомоги та акту прийому-передачі від 28 листопада 2017 року.

Свою вимогу мотивувала тим, що її син ОСОБА_2 , 2003 року народження, є інвалідом з дитинства і потребує постійного стороннього догляду.

28 листопада 2017 року згідно договору про надання благодійної допомоги та акту прийому-передачі, їй, як матері дитини інваліда з дитинства, було безкоштовно передано благодійну допомогу у вигляді автомобіля марки Mercedes-Benz Vito 112 CDI , 2002 року випуску, синього кольору, номер кузова НОМЕР_1 ,вантажний фургон мало вантажний - В, реєстраційний номер НОМЕР_2 .

Проте, здійснити державну реєстрацію автомобіля на своє ім`я і використовувати його для блага і потреб своєї дитини вона позбавлена можливості, оскільки відповідач, попередньо, до передачі їй, не здійснив державну реєстрацію транспортного засобу на ім`я своєї організації.

Листом Територіального сервісного центру №5149 МВС України від 17.07.2018 року за вих. №31/15/5149-1355, їй було відмовлено в перереєстрації вказаного автомобіля, що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Позивач в судове засідання не з`явилась. Надала заяву, згідно якої позовні вимоги підтримала та просила розглянути справу у її відсутність.

Представник Благодійної організації Благодійний фонд Теплі Серця в судове засідання не з`явився. Надав заяву, згідно якої позовні вимоги визнав та просив розглянути справу у відсутність представника.

Дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено, що постановою Малиновського районного суду міста Одеси від 03.06.2015 року, справа №521/8360/15-п, було, зокрема, визнано винним ОСОБА_3 та притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 482 МК України, та застосовано до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів безпосередніх предметів правопорушення, а саме: 20740 грн., з конфіскацією товару вилученого згідно протоколу про порушення митних

правил та конфіскацію автомобіля Мерседес Віто , реєстраційний номер НОМЕР_2 , який використовувався для переміщення товарів через митний кордон України, вилучених згідно протоколу про порушення митних правил.

Згідно звіту про незалежну оцінку колісного транспортного засобу, виконаного ТОВ Інвестаційно-консалтинговим бюро Тріада , ринкова вартість мікроавтобуса Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , станом на 13.02.2017 року становить 230831,00 грн.

Рішенням засідання комісії з розпорядження майном, вилученого митними органами за порушення митних правил, та конфіскованим за рішенням суду і переданим органу державної виконавчої служби від 24.11.2017 року, затвердженим начальником Подільського МВ ДВС ГТУЮ в Одеській області від 24.11.2017 року, було безоплатно передано конфісковане майно, а саме: мікроавтобус Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , колір синій, тип кузова вантажний фургон мало вантажний - В, двигун дизельний, об`єм 2151 см. куб - Благодійній організації Благодійний фонд Теплі Серця .

Згідно акту прийому-передачі від 24.11.2017 року, Подільський МВ ДВС ГТУЮ в Одеській області передав, а Благодійна організація Благодійний фонд Теплі Серця прийняла мікроавтобус Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , колір синій, тип кузова вантажний фургон маловантажний - В, двигун дизельний, об`єм 2151 см. куб, в неробочому стані.

28.11.2017 року між Благодійною організацією Благодійний фонд Теплі Серця та ОСОБА_1 було укладено договір про надання благодійної допомоги.

Згідно п. 1.1. договору, Благодійник передає, а Бенефіціар отримує у власність на добровільній, безповоротній та безоплатній основі благодійну допомогу (далі Благодійна допомога ).

Згідно п. 1.2. договору, сторони підтверджують, то предметом цього Договору не є пряме чи опосередковане отримання прибутку жодною із Сторін.

Згідно п. 1.3. договору, Благодійна допомога використовується Бенефіціаром у благодійній безкорисливій діяльності (для транспортування хворої дитини до місць навчання та реабілітації).

Згідно п. 1.4. договору, Набувачем допомоги за цим Договором є фізична особа, яка потребує допомоги у догляді та хворою дитиною.

Згідно п. 1.5. договору, Благодійна допомога надається Благодійником шляхом передачі у власність Бенефіціара на добровільній, безповоротній та безкоштовній основі Мікроавтобуса Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску , номер кузова НОМЕР_3 вантажний фургон маловантажний -В , двигун дизельний, об`єм 2151 см.куб., в неробочому етані.

Згідно акту прийому-передачі від 28.11.2017 року, Благодійна організація Благодійний фонд Теплі Серця передала, а ОСОБА_1 прийняла мікроавтобус Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , колір синій, тип кузова вантажний фургон маловантажний - В, двигун дизельний, об`єм 2151 см. куб, в неробочому стані.

Висновки суду підтверджуються матеріалами справи.

Згідно ч.1 ст. 1 Закону України Про благодійну діяльність та благодійні організації благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара

Згідно п.1 ч.1 ст. 5 Закону України Про благодійну діяльність та благодійні організації благодійники спільно чи індивідуально можуть здійснювати благодійну діяльність на підставі добровільного вибору одного або кількох таких її видів: безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав.

Згідно п.11 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них

транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. N 1388, державна реєстрація конфіскованих транспортних засобів або транспортних засобів, право власності на які встановлено за рішенням суду, проводиться на підставі відповідного рішення суду із зазначенням марки, моделі, ідентифікаційних номерів складових частин таких засобів, а також реєстраційних документів, зокрема свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (далі - свідоцтво про реєстрацію) або технічного паспорта (у разі їх наявності). До реєстраційних документів додається договір купівлі-продажу, інший документ, що встановлює право власності, або рішення Кабінету Міністрів України чи комісії, утвореної відповідно до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. N 985.

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності таке ж право відповідно до ст.396 ЦК України має особа яка має речове право на майно.

Згідно ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Таким чином, у зв`язку з не здійсненням відповідачем на ім`я своєї організації державної реєстрації транспортного засобу , позивач позбавлена можливості переоформити його в інший спосіб, ніж в судовому порядку, тому суд, з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини, вважає необхідним позов задовольнити.

Оскільки позивач звільнена від сплати судового збору, у відповідності до положень ст.141 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь держави судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 141, 263-265 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_4 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , право приватної власності на мікроавтобус Mercedes-Benz Vito 112 CDI , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2002 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , колір синій, тип кузова вантажний фургон маловантажний - В, двигун дизельний, об`єм 2151 см. куб, який отримано нею у власність згідно Договору про надання благодійної допомоги та акту прийому-передачі від 28 листопада 2017 року.

Стягнути з відповідача Благодійної організації Благодійний фонд Теплі Серця , код ЄДРПОУ 40680365, місцезнаходження : проспект Перемоги, 11, кв.36, м. Подільськ, Одеська область, на користь держави (Отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783; Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); Рахунок отримувача: UА908999980313111256000026001; Код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст.273 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Одеського апеляційного суду, з врахуванням положень ч.3 розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України. До дня початку функціонування Єдиної судової

інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Котовський міськрайонний суд Одеської області.

Суддя - А. К. Вергопуло

Повне судове рішення складено 08 липня 2020 року.

Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено10.07.2020
Номер документу90302389
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —505/1483/20

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Вергопуло А. К.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Вергопуло А. К.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Вергопуло А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні