Рішення
від 09.07.2020 по справі 289/343/20
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/343/20

Номер провадження 2/289/433/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.07.2020 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судового засідання Галькевич Ю.В.,

за відсутності сторін,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів та визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, з урахуванням збільшених позовних вимог, звернулась до суду з позовом до відповідача про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів та визнання права власності в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 , який ще за життя склав заповіт, згідно якого земельні ділянки з кадастровими номерами 1825084800:05:000:0290 та 1825084800:05:000:0237 заповів позивачу. На день смерті ОСОБА_2 заповіт не змінено і не скасовано.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої входять зазначені вище земельні ділянки, які розташовані на території Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області, та належать спадкодавцю на підставі державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯИ № 109032 та серії ЯИ № 109031, які були видані на підставі свідоцтв про спадщину за законом від 11.08.2007 ВЕТ № 788875 та від 11.08.2007 ВЕТ № 788874.

Позивач після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла шляхом подачі до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, являється єдиним спадкоємцем, проте, оформити спадкові права на зазначені земельні ділянки у нотаріальному порядку не може, у зв`язку із наявними розбіжностями у написанні по батькові спадкодавця у правовстановлюючих документах, а саме замість ОСОБА_2 у названих вище державних актах вказано ОСОБА_4 , що і стало підставою для звернення до суду із даним позовом.

Позивач в підготовче засідання не з`явилась, в матеріалах справи наявна заява представника ОСОБА_1 - ОСОБА_5 про розгляд справи за відсутності позивача та її представника, позовні вимоги підтримують у повному обсязі, просять суд їх задовольнити.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 13, ч. 2 ст. 49, ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

У п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 N 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції судам роз`яснено, що у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Пунктом 2 Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування регламентовано, що справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Відповідно до положень ст. 293 ЦПК України, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

4) усиновлення;

5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;

6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред`явника та векселі;

7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність;

8) визнання спадщини відумерлою;

9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;

11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Відповідно до положень п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку встановлюються факти, що мають юридичне значення, зокрема й факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по-батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України, до складу спадкової маси можуть переходити тільки ті права і обов`язки, носієм яких був спадкодавець і на момент відкриття спадщини вони не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно положень частин 1, 2 ст. 1220, частини 1 ст. 1222, частини 3 ст. 1223 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини в такому випадку є день смерті особи. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частиною 1 статті 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до роз`яснень в п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно із ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 131 ЗК України, громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі успадкування.

Згідно з ст. ст. 41, 55 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Права людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Отже, проаналізувавши зазначені вимоги закону, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги є обґрунтованими, а визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 200, 259, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження: вул. Колгоспна, 1, с. Кочерів, Радомишльський р-н, Житомирська обл., 12264; код ЄДРПОУ 04343814) про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів та визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 67 років у смт. Макарів Макарівського району Київської області, Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 109032, виданого на ім`я ОСОБА_4 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 67 років у смт. Макарів Макарівського району Київської області, Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 109031, виданого на ім`я ОСОБА_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою с. Новосілки Макарівського району Київської області, РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку площею 2,0636 га, кадастровий номер 1825084800:05:000:0290, яка розташована на території Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 67 років у смт. Макарів Макарівського району Київської області, яка належала останньому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 109032.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою с. Новосілки Макарівського району Київської області, РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку площею 2,4823 га, кадастровий номер 1825084800:05:000:0237, яка розташована на території Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 67 років у смт. Макарів Макарівського району Київської області, яка належала останньому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 109031.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н. С. Сіренко

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.07.2020
Оприлюднено14.07.2020
Номер документу90315906
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/343/20

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні