Ухвала
від 08.07.2020 по справі 359/5148/20
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/5148/20

Провадження № 1-кс/359/1446/2020

У Х В А Л А

Іменем України

08липня 2020року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Бориспіль з технічною фіксацією клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні № 42020111100000023, внесеному до ЄРДР 05.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, про надання дозволу на проведення огляду,

в с т а н о в и в:

Прокурор Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду, в якому зазначив, що Бориспільською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження, відомості про яке 05.03.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020111100000023 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням вказаного кримінального провадження встановлено, що згідно, інформації УСР в Київській області ДСР НП України, службовими та посадовими особами Щасливської сільської ради, Бориспільської РДА та ГУ Держгеокадастру у Київській області, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересів служби вчинено неправомірні дії щодо відведення у приватну власність земельних ділянок, на яких, в порушення вимог містобудівного та земельного законодавства, здійснюється будівництво.

07.07.2020 місцевою прокуратурою проведено огляд земельної ділянки з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011 розташованої в межах с. Щасливе Бориспільського району Київської області, яка згідно відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно утворилась в наслідок поділу земельної ділянки з кадастровим поділом 3220888000:03:005:0001.

Оглядом встановлено, що на земельній ділянці присутні сліди важкої будівельної техніки, робіт із зняття та перенесення ґрунтового покриву, а впорядкована наявність будівельних матеріалів та конструкцій свідчить про фактичний початок будівництва.

Згідно частини 2 статті 168 КК України власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, крім випадків:

а) проведення робіт із буріння та облаштування нафтових і газових свердловин, будівництва, технічного обслуговування, ремонту і реконструкції нафтових і газових свердловин та пов`язаних з їх обслуговуванням об`єктів трубопровідного транспорту, виробничих споруд, під`їзних доріг, ліній електропередачі та зв`язку, підземних кабельних мереж енергозабезпечення;

б) проведення робіт, пов`язаних з ліквідацією та запобіганням аварійним ситуаціям на нафтових і газових свердловинах та пов`язаних з їх експлуатацією об`єктах трубопровідного транспорту, виробничих спорудах, під`їзних дорогах, лініях електропередачі та зв`язку, підземних кабельних мережах енергозабезпечення;

в) проведення робіт з дослідно-промислової розробки родовищ бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення та/або видобування бурштину, інших корисних копалин загальнодержавного значення.

У випадках,визначених підпунктами"а", "б" і "в" цієї частини, зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок здійснюються виключно на підставі робочого проекту землеустрою.

Проте, відповідно до листа №10-10-0.47-6297/2-20 від 19.05.2020 ГУ Держгеокадастру у Київській області дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) зазначеному вище власнику або користувачу земельної ділянки не надавався.

Крім того, відповідно до інформації з офіційного сайту Державної архітектурно-будівельної інспекції України за посиланням https://dabi.gov.ua/declarate/list.php?sort=numorder=DESC повідомлення про початок будівельних робіт за вказаною адресою забудовником до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю не подавалось.

Зазначені вище обставини дають підстави вважати про те, що на земельній ділянці з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011 в порушення вимог містобудівного та природоохоронного законодавства проводяться роботи із зняття та перенесення ґрунтового покриву, а також будівництво без дозвільних документів.

Дослідження обставин вказаного кримінального провадження можливе шляхом проведення огляду території земельної ділянки з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011 (Київська області Бориспільський район с. Щасливе) з метою встановлення чи проводяться роботи із зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) та будівництво, а також інших відомостей, які у відповідності до вимог ст. 91 КПК України підлягають встановленню під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження.

При цьому встановлення чи спростування таких відомостей можливо лише шляхом проведення огляду за участю відповідних спеціалістів.

Крім того, за дорученням прокурора, оперативний супровід у вказаному кримінальному провадження здійснює оперативний підрозділ управління стратегічних розслідувань в Київській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Також, на теперішній час виникає необхідність у залученні до проведення огляду вказаної земельної ділянки відповідних спеціалістів Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області та Головного управління Держгеокадастру у Київській області.

У будь-який інший спосіб, окрім здійснення безпосереднього огляду території земельної ділянки з вказаним кадастровим номером підтвердити чи спростувати, у визначений ст. 93 КПК України спосіб, факт проведення в порушення вимог земельного законодавства робіт із зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) або інших будівельних робіт з фіксацію результатів такого огляду у чіткій відповідності до вимог ст.ст. 104-107 КПК України неможливо.

В судовому засіданні прокурор Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку та пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання та додані матеріали, суд вважає за доцільне клопотання задовольнити.

З кримінального провадження слідує, що Бориспільською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження, відомості про яке 05.03.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020111100000023 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням вказаного кримінального провадження встановлено, що згідно, інформації УСР в Київській області ДСР НП України, службовими та посадовими особами Щасливської сільської ради, Бориспільської РДА та ГУ Держгеокадастру у Київській області, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересів служби вчинено неправомірні дії щодо відведення у приватну власність земельних ділянок, на яких, в порушення вимог містобудівного та земельного законодавства, здійснюється будівництво.

07.07.2020 місцевою прокуратурою проведено огляд земельної ділянки з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011 розташованої в межах с. Щасливе Бориспільського району Київської області, та встановлено, що на земельній ділянці присутні сліди важкої будівельної техніки, робіт із зняття та перенесення ґрунтового покриву, а впорядкована наявність будівельних матеріалів та конструкцій свідчить про фактичний початок будівництва.

Проте, відповідно до листа №10-10-0.47-6297/2-20 від 19.05.2020 ГУ Держгеокадастру у Київській області дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) зазначеному вище власнику або користувачу земельної ділянки не надавався.

Згідно ст. 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У відповідності до вимог ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

У відповідності до вимог ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Процесуальна дія - огляд житла чи іншого володіння особи, у відповідності до ч.2 ст.237 КПК України, здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Виходячи з наведеного, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування, з метою підтвердження чи спростування факту проведення, в порушення вимог земельного законодавства, робіт із зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) або інших будівельних робіт на земельній ділянці з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011 розташованої в межах с. Щасливе Бориспільського району Київської області, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та надати відповідний дозвіл на проведення такого огляду.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали і надає право проникнення на територію земельної ділянки лише один раз.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.234, 237, 371, 372 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл заступнику керівника Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , прокурорам Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та/або слідчому СВ Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_6 за участі відповідних спеціалістів Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області та оперативних працівників управління стратегічних розслідувань в Київській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, на проведення огляду за правилами обшуку території земельної ділянки з кадастровим номером 3220888000:03:005:0011, що розташована за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Щасливе та на праві власності на лежить ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд «НОРІС» та перебуває в оренді ТОВ «Смайл констракшн», з метою встановлення чи спростування факту проведення в порушення вимог земельного законодавства робіт із зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту), а також проведення будівельних робіт, які у відповідності до вимог ст. 91 КПК України підлягають встановленню під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження, тобто з метою належного виконання органом досудового розслідування обов`язків, передбачених ст. ст. 2, 9, 91 КПК України.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали і надає право проникнення на територію земельної ділянки лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали слідчого судді складено 10.07.2020 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90320425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —359/5148/20

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні