Рішення
від 30.06.2020 по справі 484/1650/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

55213, Миколаївська обл., м. Первомайськ, вул. І. Виговського, 18, тел./факс (05161) 4-26-20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року м. Первомайськ

Справа :484/1650/20

Номер провадження : 2/484/854/20

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі судді Фортуни Т.Ю., за участю секретаря судового засідання Козака М.М., розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Первомайськ цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах яких діє ОСОБА_3 , до Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом та за заповітом,

встановив:

До Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області 26 травня 2020 року надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом та за заповітом .

В обґрунтування позовної заяви позивачі зазначають, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх мати ОСОБА_4 після смерті якої відкрилась спадщина на все майно що належало їй на день смерті яке складається з житлового будинку та земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівль і споруд площею 0,25 га, для ведення особистого селянського господарства площею 0,20 га, що розташовані по АДРЕСА_1 та з земельної ділянки площею 7,1028 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. Спадкодавець за життя склала заповіт, яким житловий будинок заповіла ОСОБА_1 , земельну ділянку площею 7,1028 га у рівних частках позивачам - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Земельні ділянки площею 0,25 га та 0,20 га не були охоплені заповітом, тому підлягають спадкуванню за законом. Позивачі у встановленому законом порядку прийняли спадщину, проте нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину їм було відмовлено через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, та підтвердження факту родинних відносин ОСОБА_1 із спадкодавцем. Єдиним правовим способом захисту законних прав та інтересів позивачів є звернення до суду так як інша можливість отримати свідоцтво про паво на спадщину відсутня, тому просять визнати за ним право власності на зазначене майно та встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та спадкодавцем.

Позивачі в судове засіданні не з`явились, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином; представниця позивачів надала заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивачів, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги визнають, наслідки визнання позову відомі.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов до таких висновків.

Згідно з паспортом серії НОМЕР_1 , виданого 11.06.1997 року Голованівським РВ УМВС України в Кіровоградській області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Лащівка Первомайського району Миколаївської області.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 02.02.1960 року, зареєстрованого Лукашівською сільською радою Первомайського району Миколаївської області, виписаного на російській мові, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Лащівка Первомайського району Миколаївської області, мати ОСОБА_6 , актовий запис №3.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці ІНФОРМАЦІЯ_3 років в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області померла ОСОБА_4 , про що 03.11.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Первомайському району Первомайського міськрайонного управління юстиції у Миколаївській області 03.11.2015 року видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 .

Відповідно до інформації КП Первомайського міжміського бюро технічної інвентаризації №85/04-02-03 від 13.03.2020 року ОСОБА_4 за життя володіла на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого Другою первомайською державною нотаріальною конторою Первомайського району Миколаївської області від 16.10.1998 року, реєстр №977, житловим будинком, розташованим за адресою АДРЕСА_1 .

У технічному паспорті на вказаний будинок ім`я власника зазначено - ОСОБА_4 .

Крім того, ОСОБА_4 належали: земельна ділянка площею 0,25 га, переданої для присадибної ділянки, на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії IV-МК №036927, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 04.10.1996 року за №264, що розташована на території Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області; земельна ділянка площею 0,20 га, переданої для ведення особистого підсобного господарства, на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії IV-МК №036928, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 04.10.1996 року за №264, що розташована на території Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області; земельна ділянки площею 7,1028 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Лукашіської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825484200:04:000:0162.

Відповідно до інформації відділу у Первомайському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївської області від 03.03.2020 року за №75/118-20 вищезазначені земельні ділянки площею 0,25 га та 0,20 га згідно з Книгою записів державних актів на право приватної власності на землю по Лукашівській сільській раді Первомайського району Миколаївської області зареєстровані за ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на все належне їй за життя майно.

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 заповіт, яким заповіла житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 своєму сину ОСОБА_1 повністю, а земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,10га, розташовану в межах території Лукашівської сільської ради згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК091289, виданого 15.09.2004 року Первомайською райдержадміністрацією №010402200033, синам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частках кожному.

Згідно з довідкою Лукашіської сільської ради Первомайського району Миколаївської області №74 від 14.02.2020 року АДРЕСА_1 .

Ураховуючи те, що житловий будинок та земельна ділянка площею 7,10 га відійшла у спадок позивачів за заповітом, а земельні ділянки площею 0,20 га та 0,25 га заповітом не охоплено, вони підлягають спадкуванню за законом.

Ураховуючи відомості свідоцтв про народження, які заповнені на російській мові, паспортів, що містять інформацію на українській мові, заповіту, судом встановлено, що ОСОБА_4 є матір`ю позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Таким чином, позивачі є синами спадкодавця, а тому є спадкоємцями першої черги та мають право на успадкування майна спадкодавця, яке не охоплено заповітом, за законом у рівних частках, окрім випадків передбачених ст.1268 ЦК України за приписами якої спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. У даній справі позивачі подаючи позов до суду просять визнати, зокрема, право власності на земельні ділянки площею 0,25га та 0,20га за ОСОБА_1 , що дає підстави суду вважати, що позивач ОСОБА_2 відмовився від успадкування даних земельних ділянок на користь позивача ОСОБА_1 .

При зверненні позивачів до нотаріуса із заявою про отримання свідоцтва на спадщину - постановою зав. Другої Первомайської нотаріальної контори Грушанською І.В. від 06.02.2020 року №176/02-31 позивачам було відмовлено у видачі свідоцтва на спадщину за законом у зв`язку із відсутністю документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно спадкодавця та документів, що підтверджують родинні відносини.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, та право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1 ст. 316 ЦК України встановлено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1 ст. 317 ЦК України встановлено, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Частиною 1 ст. 319 ЦК України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до положень ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Положеннями ст. 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Частиною 1 ст. 1261 ЦК України встановлено, що першу чергу на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

З роз`яснень, наданих у вказаній Постанові вбачається, що особа яка не має змоги реалізувати своє право на отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальному порядку набуває право на звернення до суду у порядку позовного провадження із вимогами щодо визнання права на спадщину.

Відповідно з приписати ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 р. "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення вбачається, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно із частинами 1, 4 статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлено, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб.

Таким чином, оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд приходить до висновку, що спадкодавець за життя володіла вищезазначеним нерухомим майном, спадкоємці у встановленому законом порядку прийняли спадщину, оформити право власності на спадкове майно у нотаріальному порядку не має можливості, у зв`язку з чим їх право підлягає захисту у судовому порядку шляхом визнання права власності на спадкове майно. Крім того, суд дійшов висновку про необхідність задоволення вимоги щодо встановлення факту родинних відносин, оскільки від даного факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав.

Ураховуючи вищевикладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

керуючись ст. ст. 2, 5, 10-13, 77-81, 89, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

- позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах яких діє ОСОБА_3 , до Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом та за заповітом - задовольнити;

- встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , є сином ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області;

- визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області;

- визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на земельну ділянку площею 0,25 га, переданої для присадибної ділянки, на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії IV-МК №036927, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 04.10.1996 року за №264, що розташована на території Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області;

- визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на земельну ділянку площею 0,20 га, переданої для ведення особистого підсобного господарства, на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії IV-МК №036928, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 04.10.1996 року за №264, що розташована на території Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області;

- визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на Ѕ частку земельної ділянки площею 7,1028 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Лукашіської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825484200:04:000:0162, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області;

- визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , право власності на Ѕ частку земельної ділянки площею 7,1028 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Лукашіської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825484200:04:000:0162, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лукашівка Первомайського району Миколаївської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 1 Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Інформація про сторін:

позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 );

позивач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 );

відповідач: Лукашівська сільська рада Первомайського району Миколаївської області (55242, Миколаївська область, Первомайський район, с. Лукашівка, вул. Садова, 26, ЄДРПОУ 04376920);

Повний текст судового рішення складено 10 липня 2020 року.

Суддя Т.Ю. Фортуна

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено13.07.2020
Номер документу90322040
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/1650/20

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні