Ухвала
від 19.05.2020 по справі 757/19932/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19932/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 травня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

19.05.2020 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 ,за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що у Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні №42019000000001317 від 20.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 КК України.

Встановлено, що службові особи Державного агентства автомобільних доріг України та його регіональних підрозділів, а також суб`єктів господарювання заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах, з використанням завідомо підроблених офіційних документів, виділених на ремонт автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення за наступних обставин.

Підставою для внесення відомостей про вказані кримінальні правопорушення стали матеріали та відомості, отримані в ході досудового розслідування кримінального провадження кримінальному провадженні №22019000000000146 від 27.05.2019 за обвинуваченням голови органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ОСОБА_5 у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, підробленні офіційного документу, який видається державною установою та надає права, з метою використання його іншою особою, а також збуті такого документу та підробленні офіційного документу, який видається державною установою і надає права, з метою використання його іншою особою, а також збуті такого документу, вчинене повторно тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 та ч. 3 ст. 358 КК України.

Встановлено, що упродовж 2017-2018 років ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді завідувача відділу сертифікації атестації та науково- технічної інформації ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», за сумісництвом - керівника Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів, конструктивних елементів автомобільних доріг та штучних споруд «Укрдорякість» ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» Державного агентства автомобільних доріг України складав та здійснював видачу завідомо неправдивих офіційних документів, а саме атестатів виробництва та сертифікатів відповідності суб`єктам господарювання.

Завідомо підроблені атестати виробництва та сертифікати відповідності вказані суб`єкти господарювання, отримані всупереч «Порядку та правил проведення атестації виробництва у дорожньому транспорті», передбаченого СОУ 45.2.-00018112-074:2011, використовували під час участі у процедурах державних закупівель робіт з ремонту автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення на замовлення Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) та його регіональних підрозділів, а також органів місцевого самоврядування.

У такий протиправний спосіб, за сприяння службових осіб Укравтодору та його регіональних підрозділів зазначені суб`єкти господарювання нібито підтверджували наявність у них відповідної матеріально-технічної бази, в тому числі асфальтобетонних заводів, необхідних для проходження кваліфікаційного відбору та ставали переможцями державних закупівель, в результаті чого упродовж 2017-2019 років укладалися договори на виконання робіт з ремонту автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення.

В подальшому, на підставі укладених договорів вказані суб`єкти господарювання автодорожнього комплексу виконували роботи з використанням не атестованого виробництва та не сертифікованих матеріалів, що спричинило завищення вартості виконаних робіт, які були прийняті відповідними замовниками.

Крім того, відповідно до п.10.2 «Порядку та правил проведення атестації виробництва у дорожньому транспорті» витрати на проведення робіт з атестації виробництва включаються до собівартості продукції, яка оплачується за укладеними договорами за результатами виграних тендерів.

Вказані обставини підтверджуються офіційною відповіддю ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» на запит органу досудового розслідування, якою зазначено які саме підприємства наявні, а відомості щодо яких взагалі відсутні у реєстрах сертифікатів відповідності, атестатів виробництва асфальтобетонних та щебенево-мастикових сумішей, атестатів відповідності машин для нанесення дорожньої розмітки за 2016-2018 роки, а також відомостями з Інтернет-сайту https://prozorro.gov.ua/, якими підтверджуються факти перемог у процедурах державних закупівель робіт та послуг щодо ремонту асфальто-бетонного покриття автомобільних доріг України, з використанням при цьому завідомо підроблених сертифікатів.

Відповідно до відомчих наказів Державного агентства автомобільних доріг України асфальтобетонні суміші, бітум та його похідні, а також більшість інших дорожньо будівельних матеріалів, що використовуються під час дорожнього будівництва мають вироблятися на атестованих виробництвах та/або мати відповідні сертифікати якості.

Так, в ході виконання доручення слідчого встановлені факти використання ПрАТ «Уманський агрошляхбуд» (код ЄДРПОУ 03582422) та ТОВ «ШРБУ 48» (код ЄДРПОУ 39835082) у складі пропозицій до відкритих конкурсних торгів із закупівлі дорожньо-будівельних робіт у структурних підрозділів Державного агентства автомобільних доріг України «Укравтодор», завідомо підроблених атестатів виробництва асфальтобетонних сумішей, нібито виданих відповідно на адресу ПрАТ «Уманський агрошляхбуд» (код ЄДРПОУ 03582422) і ТОВ «Авангард» (код ЄДРПОУ 21377944) та начебто зареєстрованих в Реєстрі Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ДП «Дорожній контроль якості».

Вищевказане призводить до виробництва, постачання та використання зазначеним підприємством дорожньо-будівельних матеріалів непідтвердженої належним чином якості, що в свою чергу дає можливість для штучного завищення валових витрат при ремонті та будівництві об`єктів критичної інфраструктури в автодорожній галузі України, виведення коштів Державного бюджету України, передбачених для реалізації державної політики з розвитку та утримання автодорожньої мережі. Також, призводить до передчасного руйнування автодоріг та понаднормових витрат для їх подальшого утримання.

Разом з тим, отримано інформацію, яка свідчить про те, що колишній співробітник ДП «Дорожній контроль якості» (колишній Голова органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість», звільнений у 2017 році) ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Києва), використовуючи підконтрольне Науково-виробниче приватне підприємство «УКРДОР» (код ЄДРПОУ 30400541, кінцевий бенефіціар - ОСОБА_5 ), виготовляв підроблені атестати на замовлення дорожньо-будівельних компаній під виглядом та від імені Голови органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість».

Водночас встановлено, що ТОВ «ШРБУ 48» (код ЄДРПОУ 39835082) використовувало під час участі у відкритих конкурсних торгах UA-2017-07-17-000488-a (Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення М-12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам`янка (через м.Вінницю) на ділянці км 513+515- км 578+928 (окремими ділянками), Черкаська область) підроблений атестат асфальтобетонного виробництва серії АВ.ОДС.044.023-17, начебто виданий ТОВ «Авангард» (код ЄДРПОУ 21377944), і у такий протиправний спосіб ТОВ «ШРБУ 48» (код ЄДРПОУ 39835082) підтверджено наявність у нього відповідної матеріально-технічної бази, а саме асфальтобетонного заводу та лабораторії, необхідних для проходження кваліфікаційного відбору, що у подальшому дало товариству змогу отримати перемоги у відкритих конкурсних торгах проведених регіональними службами автомобільних доріг та підписати договори підряду.

Водночас встановлено, що згідно з даними реєстру Органу з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів «Укрдор`якість» ДП «Дорожній контроль якості» атестат АВ.ОДС.044.023-17 ТОВ «Авангард» (код ЄДРПОУ 21377944) не видавався.

ТОВ «ШРБУ 48» (код ЄДРПОУ 39835082) для своєї діяльності використовує офіси та виробничі площі і приміщення, які знаходяться за адресою: Черкаська обл., м. Умань, вул. Незалежності, буд. 27, які належать на праві комунальної власності Уманській міській раді.

Враховуючи викладене, існують достатні підстави вважати, що за вказаною адресою можуть зберігатись документи чи їх копії, як на паперових, так і на електронних носіях, що стосуються участі ТОВ «ШРБУ 48» у тендерних процедурах відкритих конкурсних торгів UA-2017-07-17-000488-a, а також документи по взаємовідносинам з ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», інші предмети, речі та документи, що зберегли на собі сліди кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл прокурорам Офісу Генерального прокурора, які входять до складу групи прокурорів, слідчим Головного слідчого управління НП України, які входять до складу слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні № 42019000000001317, на проведення обшуку у приміщеннях за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «ШРБУ 48» (код ЄДРПОУ 39835082) за адресою: Черкаська обл., м. Умань, вул. Незалежності, буд. 27, які належать на праві комунальної власності Уманській міській раді, що стосуються участі ТОВ «ШРБУ 48» у тендерних процедурах відкритих конкурсних торгах UA-2017-07-17-000488-a, заявки на участь, тендерні пропозиції, протоколи, договори, контракти про виконання робіт та додаткові угоди до них, акти приймання-передачі виконаних робіт КБ-2, КБ-3, платіжні доручення, касові ордери, рахунки-фактури, оригінали атестатів чи сертифікатів відповідності, атестатів виробництва асфальтобетонних та щебенево-мастикових сумішей, атестатів відповідності машин для нанесення дорожньої розмітки, що нібито видані від імені ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» (ДП «Дорцентр»), а також документи по взаємовідносинам з ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», (заявки на проведення атестації, програми атестації, акти перевірки виробництва, тощо), атестат та сертифікати асфальтобетонного виробництва серії АВ.ОДС.044.011-16, АВ.ОДС.044.022-17, АВ.ОДС.044.023-17, АВ.ОДС.044.056-17, АВ.ОДС.044.057-17, АВ.ОДС.044.058-17.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/19932/20-к

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні