Рішення
від 13.07.2020 по справі 423/1615/20
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 423/1615/20

номер провадження 2/423/455/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2020 року місто Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі:

головуючої судді Лизенко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Кузьменко Ю.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду № 1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

12.06.2020 позивачка звернулася до суду із вказаним вище позовом, позовні вимоги обґрунтовані тим, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її матері ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . Позивачка, яка є єдиною спадкоємицею за законом першої черги, для отримання спадщини не змогла у встановлений законом строк звернутись із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини, у зв`язку з тим, що с.Біла Гора Попаснянського району Луганської області знаходилася в зоні бойових дій і вона була вимушена виїхати за межі Луганської області. 12.06.2020 року вона звернулася до Попаснянської державної нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропуском передбаченого чинним законодавством шестимісячного строку на звернення з заявою про прийняття спадщини.

12.06.2020 суддею Лизенко І.В. відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

У підготовче судове засідання позивачка не з`явилася, належним чином була повідомлена про час, дату та місце його проведення. У наданій позовній заяві просила розглядати справу за її відсутності, та просила задовольнити її позовні вимоги .

Відповідач не забезпечив явку свого представника у судове засідання, від відповідача надійшла письмова заява, у якій він просить розглядати справу без участі його представника, позов визнав (а.с.22).

Справу розглянуто згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України за відсутності сторін, які надіслали на адресу суду заяви з проханням справу розглянути за їх відсутності, судовий розгляд справи здійснювався на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Вивчивши письмові докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Частинами першими статей 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Часом відкриття спадщини, згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК, є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_2 , що підтверджується відповідними записами у свідоцтві про народження та свідоцтві про укладення шлюбу, згідно якого ОСОБА_3 змінила своє прізвище на ОСОБА_4 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, що підтверджується відповідним актовим записом № 6, згідно копії свідоцтва про смерть (а.с.9).

За життя ОСОБА_2 належав житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності від 28.11.1981р. та свідоцтвом про право на спадщину за законом від 28.11.1981р. (а.с.10, 12).

З метою прийняття спадщини, позивачка звернулася до державного нотаріуса Попаснянської державної нотаріальної контори, де їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, розташований у АДРЕСА_1, що належав її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з тим, що заява про прийняття спадщини у передбачений законодавством шестимісячний строк з дня відкриття спадщини (ст.ст. 1269, 1270 ЦК України) нею подана не була, і на час відкриття спадщини вона мешкала окремо від спадкодавця. (а.с. 5).

Із постанови нотаріуса встановлено, що спадкова справа до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , станом на 12 травня 2020 року не заводилась, про що свідчить інформаційна довідка зі спадкового реєстру (а.с.7).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30травня 2008року №7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що на виконання Указу Президента України №405/2014 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України"було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" (про початок антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, в тому числі Попаснянського району Луганської області).

Зазначені позивачем обставини, які стали причиною пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає поважними та такими, що об`єктивно завадили позивачці подати заяву про прийняття спадщини.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права або інтереси інших осіб. Таким чином, визнання позову відповідачем слід прийняти.

На підставі вищевикладеного, суд вважає можливим визначити позивачці додатковий строк тривалістю три місяці, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 1-18, 209-245, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову Мирнодолинською селищною радою Попаснянського району Луганської області.

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області (місцезнаходження: 93321, Луганська область, Попаснянський район, с.Мирна Долина, вул.Освіти,1, код ЄДРПОУ 04335358), про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п.3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України щодо продовження строку апеляційного оскарження на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), до Луганського апеляційного суду через Попаснянський районний суд Луганської області .

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення13.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90344970
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —423/1615/20

Рішення від 13.07.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні