Ухвала
від 10.07.2020 по справі 665/462/17
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Набрала чинності "___"


20____р. Справа № 665/462/17

УХВАЛА

"10" липня 2020 р. Чаплинський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Березнікова О.В.,

за участю секретаря судового засідання Собчук М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Чаплинського районного суду Херсонської області заяву керівника Генічеської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі стягувача КЗ Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня Херсонської обласної ради про заміну сторони у виконавчому провадженні та видачу дубліката виконавчого листа,

ВСТАНОВИВ:

Керівника Генічеської місцевої прокуратури К.Петренко в інтересах держави в особі стягувача КЗ Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня Херсонської обласної ради звернувся до Чаплинського районного суду із вказаною заявою в зв`язку з реорганізацією стягувача та видачею дубліката виконавчого листа.

Учасники справи в судове засідання не з`явились і доказів про поважність причин своєї неявки суду не надали, хоча про час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Суд, вивчивши матеріали справи прийшов до висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.

Рішенням Чаплинського районного суду Херсонської області від 28.04.2017 по справі №665/462/17 задоволено позов прокурора - заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі КЗ Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня Херсонської обласної ради, Чаплинської районної лікарні до ОСОБА_1 та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Чаплинської районної лікарні заборгованість за кредитним договором в сумі 1600 грн.

Чаплинським районним судом Херсонської області 29.05.2017 року був виданий виконавчий лист.

На сесії Херсонської обласної ради прийнято рішення № 1421 Про реорганізацію Комунального закладу Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня та створення Комунального некомерційного підприємства Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня . Рішенням встановлено, що комунальне некомерційне підприємство Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня Херсонської обласної ради є правонаступником всіх прав та обов`язків КЗ Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня .

Згідно ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальним правонаступництвом є заміна сторони у разі переходу прав і обов`язків від однієї особи до іншої (правонаступник) у відносинах, щодо яких виник спір.

Відповідно до статті 442 ЦПК України , у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником може бути подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судові рішення, які набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Вибуття первісного кредитора і заміна його новим не скасовує обов`язковості виконання рішення суду, при цьому реалізувати право на примусове стягнення присуджених судом сум можливо лише шляхом заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні, оскільки новий кредитор, без вирішення питання про заміну сторони у зобов`язанні, не має права звернутися до органу державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення суду.

Такий висновок щодо застосування відповідних норм права, викладений у постанові Верховного Суду від 05 грудня 2018 року у справі № 643/4902/14-ц.

В заяві керівник Генічеської місцевої прокуратури К.Петренко також ставить питання про видачу дублікату виконавчого листа у зв`язку з їх втратою .

Згідно ч.1 п.17.4 розділу ХIII перехідних положень ЦПК України , у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Згідно діючого законодавства, дублікатом є документ, який видається замість втраченого оригіналу і має силу первісного акта. Дублікат видається судом, який ухвалив рішення, після розгляду заяви про видачу дубліката. При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого документа суд повинен перевірити, чи не було воно виконано за втраченим документом, адже за повністю виконаним рішенням дублікат виконавчого документа не видається.

Таким чином, враховуючи, що виконавчий лист по справі відповідно до рішення Чаплинського районного суду Херсонської області №665/462/17 від 28.04.2017 був втрачений, суд вважає за необхідне задовольнити вимогу заявника щодо видачі його дублікату

За огляду на викладене, суд вважає заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 258-260 , 442 ЦПК України ,

УХВАЛИВ:

Заяву керівника Генічеської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі стягувача КЗ Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня Херсонської обласної ради про заміну сторони у виконавчому провадженні та видачу дубліката виконавчого листа задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження у справі № 665/462/17 від 25.05.2017 замість стягувача: комунальний заклад Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня вказати його правонаступника: комунальне некомерційне підприємство Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня Херсонської обласної ради ЄДРПОУ 02009873, місцезнаходження 73013, Херсонська обл., місто Херсон, вул. Українська, будинок 81, МФО 352479, р/р НОМЕР_1 в АТ КБ "Приватбанк".

Видати комунальному некомерційному підприємству Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня Херсонської обласної ради дублікат виконавчого листа по справі відповідно до рішення Чаплинського районного суду Херсонської області №665/462/17 від 28.04.2017 про стягнення з ОСОБА_1 на користь комунального некомерційного підприємства Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня Херсонської обласної ради витрати на лікування потерпілої від злочину у розмірі 1403 одна тисяча чотириста три) грн. 56 коп.

Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів.

Згідно зі ст. 261 ЦПК України , ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя О.В. Березніков

Дата ухвалення рішення10.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90357955
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони у виконавчому провадженні та видачу дубліката виконавчого листа

Судовий реєстр по справі —665/462/17

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Березніков О. В.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Рішення від 28.04.2017

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні