Рішення
від 14.07.2020 по справі 935/1150/20
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/1150/20

Провадження № 2/935/469/20

РІШЕННЯ

Іменем України

14 липня 2020 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Янчук В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Кумечко С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коростишів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Коростишівської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувсь до суду з вказаним позовом, в обґрунтування своїх вимог вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , яка до дня смерті була зареєстрована по АДРЕСА_1 . Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку від 20.04.2004 р. серії ЖТ- 036552 ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 3,727 га, що розташована на території Віленьківської сільської ради з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. 20.08.2013 за життя, мати ОСОБА_2 склала заповіт, який на день її смерті не змінено та не скасовано. Відповідно до заповіту, спадкодавець визначив позивача спадкоємцем всього майна, що належало їй на день смерті.

Позивач звернувсь до нотаріуса для оформлення спадкових прав, однак постановою приватного нотаріуса Коростишівського районного нотаріального округу позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як позивач не прийняв спадщину у встановлений законом строк. Позивач вказує, що пропустив строк звернення до нотаріуса з поважних причин, а тому просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини строком в один місяць, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання позивач не з`явивсь, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в матеріалах справи міститься заява, відповідно до якої просить позовні вимоги задовольнити, а розгляд справи проводити без їх участі.

Відповідач - Коростишівська міська рада в судове засідання свого представника не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду подали заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, а рішення прийняти на розсуд суду.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України , фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо ухвалити за відсутності сторін, що відповідає положенню частини 3 статті 211 ЦПК України .

Дослідивши матеріали справи, на засадах змагальності та в межах позовних вимог, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , і вказана обставина підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ( а.с.5).

Відповідно до довідки № 17 від 03.02.2020 Віленьківського старостинського округу Коростишівської міської ради ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті була зареєстрована і проживала в АДРЕСА_1 . Разом з нею на день смерті і на протязі 6-ти місяців за даною адресою ніхто не проживав та не був зареєстрований (а.с.7).

З копії державного акту на право власності на земельну ділянку, серії ЖТ № 036552, вбачається, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 3,727 га, що розташована на території Віленьківської сільської ради, цільове призначення - для ведення товарного сільсьгосподарського виробництва ( а.с.9).

20.08.2013 року при житті ОСОБА_2 , склала заповіт, відповідно до якого заповіла своєму сину ОСОБА_1 все своє майно, з чого б воно не складалось та де б воно не знаходилось, що буде належати їй на день смерті, вказана обставина підтверджується копією заповіту , що посвідчений секретарем Віленьківської сільської ради Коростишівського району Житомирської області та зареєстрований в реєстрі за № 80. На день смерті ОСОБА_2 заповіт не змінений та не скасований (а.с.6).

Постановою приватного нотаріуса Коростишівського районного нотаріального округу Мошковської З.І. від 04.02.2020 за № 83/02-31 року позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 3,727 га, кадастровий номер 1822581600:03:000:0083, яка знаходиться на території Віленьківської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, у зв`язку з пропуском встановленого ст.ст. 1268-1270 ЦК України строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заведена ( а.с. 13).

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень, викладених у п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 року , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК . Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи обставини на які посилається позивач в своєму позові, є спадкоємцем за заповітом, суд вважає, що зазначені позивачем обставини є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та за можливе визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином, суд вважає необхідним позов ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Враховуючи викладене, на підставі ст.1272 ЦК України , керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області.

Повний текст рішення складено: 14.07.2020.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Відповідач: Коростишівська міська рада Житомирської області, місце знаходження вул. Володимирська,1, м. Коростишів, Житомирської області, 12501, код ЄДРПОУ - 04053660.

Суддя В.В. Янчук

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90370736
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —935/1150/20

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні