Рішення
від 14.07.2020 по справі 365/227/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/227/20

Номер провадження: 2-о/365/14/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14.07.2020 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю

секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

прокурора ХУДЯКОВОЇ М.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 справу окремого провадження за заявою керівника Бориспільської місцевої прокуратури Київської області Головки Л., в інтересах держави в особі Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, про визнання спадщини відумерлою,-

В С Т А Н О В И В:

Керівник Бориспільської місцевої прокуратури Київської області Головка Л. в інтересах держави в особі Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області звернувся до Згурівського районного суду із вищевказаною заявою, посилаючись на те, що прокуратурою встановлено, що на території Войтівської сільської ради знаходиться земельна частка (пай) розміром 3,99 умовних кадастрових гектари, яка належала ОСОБА_1 згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КВ в„– 0109249. ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Право на земельну частку (пай) входить до складу спадщини померлої ОСОБА_1 . Спадкова справа на померлого не заводилась, заповіти ним не складались, свідоцтва про право на спадщину не видавались, спадкоємці відсутні. З часу смерті ОСОБА_1 по даний час спадщина ніким не прийнята. Враховуючи вищевикладене, керівник прокуратури просить суд визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 та складається із права на земельну частку (пай), відумерлою та передати відумерлу спадщину територіальній громаді Войтівської сільської ради.

В судовому засіданні прокурор Згурівського відділу Бориспільської місцевої прокуратури Худякова М.Ю. заяву підтримала в повному обсязі.

Войтівська сільська рада в судове засідання свого представника не направила, про дату, час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Сільський голова Семенець І.І. направив до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, заяву про визнання спадщини відумерлою підтримав.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення повністю.

Судом було встановлено, що ОСОБА_1 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КВ № 0109249 належало право на земельну частку (пай) розміром 3,99 умовних кадастрових гектари без визначення меж в натурі (на місцевості) в землях, що перебували в колективній власності КСП Войтівське , з місцем розташування на території Войтівської сільської ради (копія витягу з Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) - а.с.16-17, копія Сертифікату - а.с18, копія інформації Войтівської сільської ради - ас.12).

Після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай) згідно Сертифікату серії КВ № 0109249.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Спадкова справа до майна померлого ОСОБА_1 не заводилась, заповіти ним не складались, спадщину у встановленому законом порядку ніхто не прийняв, спадкоємці відсутні, на час смерті ОСОБА_1 проживав один (копія актового запису про смерть № 3 від 14.01.2008 року - а.с.8, копія повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть - а.с.9, копії інформаційних довідок зі Спадкового реєстру - а.с.28,29).

В силу положення ч. 1 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Згідно ч. 2 ст. 1277 ЦК України заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1277 ЦК України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

В силу п. 8 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Згідно ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Суд вважає за необхідне, визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 та складається з права на земельну частку (пай), відумерлою та передати відумерлу спадщину територіальній громаді Войтівської сільської ради.

Керуючись ст.ст. 1220,1221,1277 ЦК України, ст.ст.263,265,273,293,294,337,338 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву керівника Бориспільської місцевої прокуратури Київської області Головки Л. в інтересах держави в особі Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області про визнання спадщини відумерлою - задовольнити повністю.

Визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та складається з права на земельну частку (пай) розміром 3,99 умовних кадастрових гектари без визначення меж в натурі (на місцевості), з місцем розташування на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, яке належало ОСОБА_1 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КВ № 0109249, відумерлою та передати її територіальній громаді Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження продовжити на строк дії такого карантину.

Учасники справи : Бориспільська місцева прокуратура Київської області , адреса: вул. Героїв Небесної Сотні, 21, м. Бориспіль Київської області.

Войтівська сільська рада Згурівського району Київської області, адреса: вул. Чкалова, 1, с. Войтове Згурівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362823.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90371322
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/227/20

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні