Рішення
від 08.07.2020 по справі 706/559/20
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/559/20

2/706/321/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2020 року м.Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Орендарчука М.П.,

з участю секретаря Карбівська Я.Є,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Христинівка цивільну справу за позовом Заступника керівника Уманської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: Христинівської центральної районної лікарні до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, в сумі 2127 гривні 89 копійок, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, в сумі 2127 гривні 89 копійок.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що слідчим відділом Христинівського відділення поліції Уманського ВП ГУНП в Черкаській області здійснювалось досудове розслідування укримінальному провадженні за фактом спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 13.12.2019 близько 12:год. ОСОБА_1 , знаходячись, в приміщенні власного житлового будинку, діючи умисно, під час сварки з сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що виникла на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, наніс один удар ножем в область живота зліва, чим спричинив останньому тілесні ушкодження у вигляді непроникаючої колото-різаної рани передньої черевної стінки живота та за очеревинного простору зліва, які ц відповідності до висновку судово-медичної експертизи №05-7-01/944 від 20.12.2019 відносяться до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у кримінальному провадженні №12019250260000462 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 125 КК України та направлено відносно нього до Христинівського районного суду обвинувальний акт.

Ухвалою Христинівського районного суду від 16.01.2020 кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 закрито у зв`язку з відмовою ОСОБА_2 від обвинувачення.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Христинівської ЦРЛ з 13.12.2019 по 17.12.2019, чим ОСОБА_1 завдано закладу охорони здоров`я, відповідно до довідки ЦРЛ від 26.05.2020 №366, матеріальний збиток в розмірі 2127, 89 грн.

Враховуючи те, що -саме злочинними діями ОСОБА_1 потерпілому ОСОБА_2 спричинені тілесні ушкодження, внаслідок яких останній лікувався в хірургічному відділенні Христинівської центральної районної лікарні та враховуючи те, що Відповідачем в добровільному порядку шкода не відшкодована, тому є всі підстави для стягнення з відповідача витрат на лікування потерпілого, тобто матеріальних збитків завданих державі внаслідок вчиненого кримінального правопорушення.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити за наявними матеріалами справи.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явився, проте від нього до суду надійшла заява, в якій він вказав, що позовні вимоги визнає та не заперечує проти їх задоволення

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Розглянувши подані заяви, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Стаття 121 Конституції України визначає, що прокуратура покликана захищати інтереси держави і шляхом звернення до суду з позовом реалізує ці повноваження.

Рішенням Конституційного Суду України №3-рп/99 від 8 квітня 1999 року по справі №1-1/99, встановлено, що прокурори вправі звертатись з позовами в інтересах держави. Оскільки інтереси держави є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Представництво інтересів громадянина або держави здійснюється прокурором також на підставі заподіяння громадянину або держави шкоди внаслідок вчинення кримінального правопорушення чи іншого суспільно небезпечного діяння, передбаченого законом про кримінальну відповідальність.

Предметом позовних вимог у даній справі є відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину.

Судом встановлено, що ухвалою Христинівського районного суду від 16.01.2020 кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 закрито у зв`язку з відмовою ОСОБА_2 від обвинувачення.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Христинівської ЦРЛ з 13.12.2019 по 17.12.2019, чим ОСОБА_1 завдано закладу охорони здоров`я, відповідно до довідки ЦРЛ від 26.05.2020 №366, матеріальний збиток в розмірі 2127, 89 грн.

Христинівська центральна районна лікарня, у якій проводилось лікування ОСОБА_2 являється самостійним лікувально-профілактичним закладом, заснованим на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Христинівського району.

Витрати, здійснені вищевказаною медичною установою на лікування потерпілого від злочину, та непогашення зазначених витрат, призводять до ненадходження коштів до місцевого бюджету, що створює навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують, чим завдається істотна шкода державним інтересам.

Згідно Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України N 545 від 16 липня 1993 року сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

У фактичні витрати лікарні входять такі видатки:

-заробітна плата працівників;

-нарахування на оплату праці;

-видатки на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, медикаментів та перев`язувальних матеріалів, продуктів харчування;

-оплата всіх послуг, в тому числі і комунальних;

-інші поточні витрати лікарні.

Кожен місяць фактичні витрати лікарні - різні, кількість ліжко-днів різна, тому і сума вартості за один ліжко-день кожного місяця змінюється.

Суд вражає, що період лікування потерпілого ОСОБА_2 з державного бюджету витрачено 2127 грн. 89 коп.

Згідно ч.7 ст.128 КПК України особа, яка не предявила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до п.3 постанови Пленуму Верховного суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат № №11 від 07 липня 1995 року питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування тягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року.

Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування тягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року, встановлено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікування потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню в повному обсязі і зараховуються до відповідно державного бюджету згідно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, який належить останній.

Відповідно до ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину.

За таких підстав, суд вважає позов обґрунтованим і таким що підлягає задоволенню, оскільки відповідач вчинив злочин, внаслідок якого потерпілий ОСОБА_2 перебувала на лікуванні в Христинівській центральній районній лікарні, що підтверджується матеріалами справи та наданими належними доказами по справі.

Судові витрати по справі на підставі ст. 141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 267 ЦПК України, суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочення виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 121 Конституції України, ст. ст. 9, 10, 11, 12, 13, 17, 81, 200, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 267 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов Заступника керівника Уманської місцевої прокуратури ( 20300 мЧеркаська область, м. Умань вул. Гайдамацька, 16) в інтересах держави в особі: Христинівської центральної районної лікарні ( 20001, Черкаська область, м.Христинівка вулиця Б.Хмельницького, 2, Код ЄДРПОУ - 02005473) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про відшкодування витрат на лікування особи яка потерпіла від злочину в сумі 2127 грн. 89 копійок задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь держави в особі Христинівської центральної районної лікарні понесені витрати на лікування потерпілого від злочину в розмірі 2127 грн. 89 коп., зарахувавши їх на`рахунок Христинівської ЦРЛ за реквізитами:

одержувач УК в Христинівському районі 24060300, код ЄДРПОУ 37694759, МФО 899998, банк - Казначейство України р/р - НОМЕР_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Держави судовий збір у розмірі 840.80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутніми в судовому засіданні під час проголошення, протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: М.П. Орендарчук

Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90381246
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, в сумі 2127 гривні 89 копійок

Судовий реєстр по справі —706/559/20

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 05.06.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні