Рішення
від 08.07.2020 по справі 446/273/20
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/273/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.07.2020 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі: головуючого - судді Костюк У. І.

з участю секретаря Коваль В.А.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в місті Кам`янка -Бузька цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третіх осіб Кам`янка-Бузького РС ГУДМС у Львівській області, Дернівської сільської ради про визнання особи втратившою право користування житловим приміщеням, позбавлення права користування житловим приміщеням,-

встановив

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 за участі третіх осіб Кам`янка-Бузького РС ГУДМС у Львівській області, Дернівської сільської ради про визнання особи втратившою право користування житловим приміщеням, позбавлення права користування житловим приміщеням.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що він є власником житлового будинку АДРЕСА_1 . У даному будинку крім нього зареєстровані - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .. Більше десяти років відповідач не проживає за зареєстрованою адресою, в добровільному порядку не бажає вчинити дії з метою зміни місця реєстрації. Вважає, що відповідач втратив право користування житлом та просить визнати ОСОБА_2 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням в будинку АДРЕСА_1 шляхом позбавлення його права на користування житловим приміщенням, знявши його з реєстрації в житловому будинку АДРЕСА_1

В судове засідання позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити, проти заочного рішення не заперечує.

Відповідач повторно не з`явився в судове засідання, про причини неявки суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду.

Представник третьої особи Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області у судове засідання подав заяву про розгляд справи за відсутності його представника, проти позову не заперечують.

Представник третьої особи Кам`янка-Бузького РС ГУДМС у Львівськійобласті у судове засідання не з`явився, причин неявки не повідомив.

З огляду назазначені обставини, суд проводить заочний розгляд даної цивільної справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судовезасіданнявсіхосіб, якіберуть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що житловий будинок по АДРЕСА_1 належить ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на будівлі від 23.03.1998.

Відповідно до довідки (виписки з будинкової книги) №23 від 20.01.2020 про склад сім`ї, виданої Дернівською сільською радою Кам`янка-Бузького району Львівської області ОСОБА_1 про те, що за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровнані - ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - дочка, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,- син, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,-інший с/сп.

Актом обстеження житлового від 17.01.2020 №22, виданим виконавчим апаратом Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, про те, що відповідно до проведеного обстеження по АДРЕСА_1 встановлено наступне громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , а фактично станом 17.01.2020, за словами заявника проживає за кордономв Португалії більше 10 років.

Вирішуючи питання про застосування норм матеріального права, які підлягають застосуванню при вирішенні даного спору, суд виходить із того, що спір виник з приводу права користування майном, яке перебуває у приватній власності позивача, а тому застосуванню підлягають відповідні норми ЦК України.

Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ(майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно статті 383 Цивільного кодексу України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім ї.

Згідно статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Суд відхиляє посилання позивача на приписи статей 71,72 Житлового кодексу України, та ст.405 ЦК України,оскільки такі не підлягають застосуванню до спірних правовідносин.

Враховуючи той факт, що відповідач відсутній у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 понад 10 років, не є членом сім`ї позивача, добровільно не бажає знятися з реєстрації місця проживання, суд дійшов висновку про визнання ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням в будинку АДРЕСА_1 шляхом позбавлення його права на користування житловим приміщенням.

Що стосується вимоги позивача про зняття ОСОБА_2 з реєстрації в житловому будинку АДРЕСА_1 , внісши відповідні зміни до Єдиного демографічного реєстру, то така задоволенню не підгягає, оскільки відповідно до ст. 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Керуючись ст.ст. 2, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд

ухвалив :

позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третіх осіб Кам`янка-Бузького РС ГУДМС у Львівській області, Дернівської сільської ради про визнання особи втратившою право користування житловим приміщеням, позбавлення права користування житловим приміщеням задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням в будинку АДРЕСА_1 шляхом позбавлення його права на користування житловим приміщенням.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , інші відомості невідомі.

Третя особа: Кам`янка-Бузький РС ГУДМС у Львівській області, місцезнаходження: вул.Незалежності,27 м. Кам`янка-Бузька Львівської області.

Третя особа: Дернівська сільська рада Кам`янка-Бузького району Львівської області, місцезнаходження с. Дернів Кам`янкаБузького району Львівської області, ЄДРПОУ: 04374002.

Повний текст рішення виготовлено 13.07.2020.

Суддя Костюк У.І.

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено16.07.2020
Номер документу90405895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —446/273/20

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні