Рішення
від 15.07.2020 по справі 398/1582/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1582/20

провадження №: 2/398/1112/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"15" липня 2020 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі головуючого судді Бугайченко Т.А., за участі секретаря Величко Т.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Олександрії цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом,

Встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області в якому просить суд визнати за ним право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колишньої Користівської асоціації селянських господарств на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області розміром 5,00 в умовних кадастрових гектарах, посвідченого сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії КР № 008726 виготовленого та виданого Олександрійською райдержадміністрацією 25 квітня 1996 року в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба, ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_3 склала на нього заповіт від 19.03.1998 року на все своє майно . Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається із права на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колишньої Користівської асоціації селянських господарств на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області розміром 5,00 в умовних кадастрових гектарах, посвідченого сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії КР № 008726 виготовленого та виданого Олександрійською райдержадміністрацією 25 квітня 1996 року. В квітні 2020 року він, позивач, звернувся із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину після смерті своєї баби, але у вчиненні нотаріальної дії йому було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно. Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії КР НОМЕР_1 008726 виданий на ім`я ОСОБА_3 в процесі переоформлення спадщини був загублений, про що ним було здійснено оголошення в газеті Сільський Вісник . Оскільки у позасудовому порядку він не має можливості реалізувати свої спадкові права, вимушений звернутися до суду із даним позовом.

В судове засідання позивач та його представник ОСОБА_2 не з`явилися, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі та участі позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

В судове засідання представник відповідача Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області не з`явився, направив клопотання про розгляд справи в його відсутність, щодо задоволення позовних вимог заперечень не має.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає , що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого повторно 20.11.2019 року Олександрійським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області (а.с.8).

За життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 19 березня 1998 року секретарем виконкому Новопразької селищної Ради народних депутатів Борматовою О.Г., зареєстрований в реєстрі за № 45, відповідно до якого ОСОБА_3 заповіла все своє майно, де б воно не знаходилося, з чого б воно не складалося ОСОБА_1 (а.с. 13).

Після смерті ОСОБА_3 залишилась спадщина , яка складається з земельної частки (паю) площею в 5,0 умовних кадастрових гектарів, що підтверджується інформацією, наданою відділом Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 06.12.2019 р. № 1386/102-19 , де зазначено, що на підставі записів у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) членів Користівської асоціації селянських господарств Протопопівської сільської ради Олександрійського району зареєстрований сертифікат на право на земельну частку (пай) площею в 5,0 умовних кадастрових гектарів серії КР № 008726 від 25.04.1996 року на ім`я ОСОБА_3 (а.с. 12).

Згідно довідки виконкому Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області за ОСОБА_3 (сертифікат НОМЕР_3 ) закріплено земельну ділянку площею 5,19 га з кадастровим номером 3520386200:02:004:9006 на території Протопопівського старостинського округу Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області та яка перебуває в даний час в оренді ТОВ АПК - Артем (а.с. 11) .

Згідно довідки Протопопівського старостинського округу Приютівської селищної ради № 2058 від 12.11.2019 р. ОСОБА_3 до дня своєї смерті , тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована в АДРЕСА_1 , з 1986 року. В складі сім`ї зареєстрована одна. Земельна ділянка біля будинку не приватизована. Заповіт від ОСОБА_3 в сільській раді не посвідчувався (а.с. 10).

Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 04 березня 2020 року, яке набрало законної сили 06 квітня 2020 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було продовжено строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.32-33).

З копії спадкової справи, наданої Олександрійською районною державною нотаріальною конторою на виконання ухвали суду , заведеної ІНФОРМАЦІЯ_3 після сперті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що 09.04.2020 року ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 . Інших спадкоємців, які б бажали прийняти спадщину немає.

13 квітня 2020 року державним нотаріусом Олександрійської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно (а.с . 9)

Позивачем було здійснено оголошення про втрату сертифікату на право на земельну частку (пай), виданого на ім`я ОСОБА_3 по Протопопівській сільській раді, розміром 5,0 в умовних кадастрових гектарах, серії КР 008726 від 25.04.1996 року, яке було опубліковано в газеті Сільський Вісник № 16 від 17 квітня 2020 року (а.с. 14-15).

Так як спадкодавець ОСОБА_3 померла до 2004 року ( набрання чинності новим Цивільним кодексом ), то підлягають застосуванню норми Цивільного кодексу в редакції 1963 року Згідно ч. 2 ст. 548 цього Кодексу прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Відповідно до п. а ч.3 ст.152 ЗК України , захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Частиною 1 статті 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 прийняв спадщину , але у позасудовому порядку , через втрату правовстановлюючого документу, позбавлений можливості реалізувати свої спадкові права , суд вважає за можливе позов задовольнити.

Враховуючи те, що спір виник не з вини відповідача судові витрати у справі суд залишає по фактично понесеним.

Керуючись ст. 548 ЦК України (в редакції 1963 року), ст.ст. 258 , 259 , 263-265 , 268 , 273 , 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колишньої Користівської асоціації селянських господарств на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області розміром 5,00 в умовних кадастрових гектарах, посвідченого сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії КР № 008726 виготовленого та виданого Олександрійською райдержадміністрацією 25 квітня 1996 року в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Судові витрати у справі залишити по фактично понесеним.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду Кіровоградської області через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , (зареєстрований та проживає: АДРЕСА_2 ),

Представник позивача: ОСОБА_2 (здійснює адвокатську діяльність за адресою: АДРЕСА_3 ),

Відповідач: Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 05378803 (адреса місцезнаходження: смт.Приютівка Олександрійського району Кіровоградської області, вул.Шкільна,4).

Суддя Т.А.Бугайченко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено16.07.2020
Номер документу90412745
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/1582/20

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Бугайченко Т. А.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Бугайченко Т. А.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Бугайченко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні