Рішення
від 06.07.2020 по справі 580/884/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2020 року справа № 580/884/20

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гайдаш В.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Баклаженко Н.В.,

представника позивача - Телющенка В.П. (за довіреністю в режимі відеоконференції),

представника відповідача - Білоуса В.Ю. (за довіреністю),

розглянувши по суті у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку загального позовного провадження в залі суду адміністративну справу за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Чкалова до Головного управління ДПС у Черкаській області про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулось сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ім. Чкалова (далі - позивач) з позовом до Головного управління ДПС у Черкаській області (далі - відповідач), в якому просить визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення від 11.12.2019 №0004060510 в частині збільшення суми податкового зобов`язання з податку на додану вартість за податковими зобов`язаннями на суму 72882 грн. 99 коп. та за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 18220 грн. 75 коп.

Ухвалою суду від 17.03.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач дійшов до помилкового висновку про те, що помилки у датах складання податкових накладних не дають можливості ідентифікувати період проведення господарських операцій мій позивачем та його контрагентами ТОВ Агро профіт Трейд , ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація та ніби то не є для позивача документами, на підставі яких він має право включити суму ПДВ до податкового кредиту, оскільки допущені контрагентами позивача помилки у датах складання податкових накладних не спростовують факт здійснення господарських операцій і відповідно дати виникнення саме першої події (постачання товарів/послуг, або отримання коштів), що підтверджується первинними документами, на підставі яких складались податкові накладні. Тому позивач вважає, що податкове повідомлення-рішення від 11.12.2019 №0004060510 підлягає скасуванню в частині збільшення суми податкового зобов`язання з податку на додану вартість за податковими зобов`язаннями на суму 72882 грн. 99 коп. та за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 18220 грн. 75 коп.

В судовому засіданні у режимі відеоконференції представник позивача позов підтримав у повному обсязі з підстав, зазначених у позові.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, надав суду письмовий відзив на позов та зазначив, що помилки у датах складання податкових накладних не дають можливості ідентифікувати період проведення господарських операцій мій позивачем та його контрагентами ТОВ Агро профіт Трейд , ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація та ніби то не є для позивача документами, на підставі яких він має право включити суму ПДВ до податкового кредиту. За таких обставин представник відповідача вважає, що позов задоволенню не підлягає.

Заслухавши пояснення та доводи представників сторін, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ім. Чкалова зареєстроване як юридична особа 09.10.1992, ідентифікаційний код 03793656.

Головним управлінням ДПС у Черкаській області у період з 30.09.2019 по 11.11.2019 проведено документальну планову виїзну перевірку сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Чкалова з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.07.2016 по 30.06.2019, результати перевірки оформлені актом від 18.11.2019 №80/23-00-05-0107/03793656.

Перевіркою ГУ ДПС у Черкаській області встановлено завищення позивачем податкового кредиту на суму 50266 грн. 32 коп. по взаємовідносинах з ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація у січні 2017 року та завищення позивачем податкового кредиту на суму 22616 грн. 67 коп. по взаємовідносинах з ТОВ Агро профіт Трейд у червні-липні 2018 року, у зв`язку з порушенням вимог податкового законодавства при складанні податкових накладних.

На підставі висновків вищевказаного акту перевірки відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення від 11.12.2019 №0004060510, яким, зокрема, збільшено позивачу суму податкового зобов`язання з податку на додану вартість за податковими зобов`язаннями на суму 72882 грн. 99 коп. та за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 18220 грн. 75 коп.

Не погоджуючись із вказаним податковим повідомленням-рішенням від 11.12.2019 №0004060510, позивачем подано скаргу до ДПС України.

28.02.2020 ДПС України прийняла рішення про результати розгляду скарги, яким залишено без змін податкове повідомлення-рішення від 11.12.2019 №0004060510, а скаргу - без задоволення.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає, що згідно з статтею 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпунктами 16.1.3, 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) визначено, що платник податків зобов`язаний: подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

За приписами п. 44.1 ст. 44 ПК України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом (пункт 57.1 статті 57 Податкового кодексу України).

Згідно пункту 185.1 ст. 185 ПК України об`єктом оподаткування є операції платників податку з:

а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об`єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об`єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;

б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

У відповідності до п. 187.1 ст. 187 ПК України датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно пункту 201.1 статті 201 ПК України податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Відповідно до положень пункту 201.10 статті 201 ПК України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Із матеріалів справи судом встановлено, що між позивачем та ТОВ Агро профіт Трейд укладено договір поставки від 08.06.2018 №01/18 на поставку товару (пивна дробина гранульована). Також до вказаного договору укладено додаткову угоду від 08.06.2018 №1, згідно якої сторони дійшли взаємної згоди внести зміни до договору поставки та викласти п.3.4 у наступній редакції: Датою першої поставки товару вважається дата отримання товару покупцем за видатковими накладними за умови повної оплати його вартості. Сторони домовились, що товар підлягає поставці виключно при 100% передоплаті. У разі не перерахування коштів, товар не передається покупцеві і до нього не переходить право власності на нього .

На виконання умов вказаного договору поставки позивачем отримано від ТОВ Агро профіт Трейд пивну дробину гранульовану на загальну суму 678800 грн., у тому числі ПДВ 135133 грн. 33 коп., відповідно до видаткових накладних від 08.06.2018 №1, від 13.08.2018 №27, від 16.10.2018 №39, від 01.02.2019 №1, від 24.04.2019 №17, від 03.06.2019 №20.

ТОВ Агро профіт Трейд виписані позивачу податкові накладні від 20.06.2018 №3, від 03.07.2018 №1, від 13.08.2018 №6, від 16.10.2018 №4, від 01.02.2019 №1, від 24.04.2019 №1, від 03.06.2019 №2.

Перевіркою ГУ ДПС у Черкаській області встановлено, що дата виписки ТОВ Агро профіт Трейд податкової накладної №6 - 20.06.2018, а дата виписки видаткової накладної №1 - 08.06.2018 (на суму ПДВ 9641 грн. 67 коп.). Крім того, дата виписки ТОВ Агро профіт Трейд податкової накладної №1 - 03.07.2018, а дата виписки видаткової накладної №1 - 08.06.2018 (на суму ПДВ 12975 грн.).

Також судом встановлено, що між позивачем та ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація укладено договір поставки від 30.12.2016 №30/12-16.

На виконання умов вказаного договору поставки позивачем отримано від ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація труби сталеві електрозварні, кільця запорні, кільця ущільнюючі на загальну суму 449349 грн. 84 коп., у тому числі ПДВ 74891 грн. 64 коп., відповідно до видаткових накладних від 24.02.2017 №3, від 04.07.2017 №27, від 07.11.2017 №41, №42.

ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація виписані позивачу податкові накладні від 05.01.2017 №1, від 10.05.2017 №1, від 18.05.2017 №4, від 06.11.2017 №2.

Перевіркою ГУ ДПС у Черкаській області встановлено, що дата виписки ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація податкової накладної №1 - 05.01.2017, а згідно з банківською випискою кошти у розмірі 50266 грн. 32 коп. перераховані позивачем його контрагенту 04.01.2017.

Таким чином, контролюючим органом зроблено висновок, що вищевказані податкові накладні ТОВ Агро профіт Трейд від 20.06.2018 №6, від 03.07.2018 №1 та ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація від 05.01.2017 №1, виписані з помилкою у датах їх складання, не можуть відповідати первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності та заважає ідентифікувати період здійснення операції.

Відповідно до пунктів 1, 2, 3, 5, 14, 18, 20, 21 Порядку заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість. Податкова накладна та додатки до неї складаються в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи. Усі податкові накладні, у тому числі накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 9-15 та 19 цього Порядку, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та за формою, чинною на день такої реєстрації. Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов`язань постачальника (продавця), крім випадків, передбачених Податковим кодексом України та цим Порядком. Дата складання податкової накладної заповнюється цифрами у такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). При цьому крапки, коми та інші розділові знаки в даті складання податкової накладної не проставляються. Податкова накладна складається за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі: здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника); виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв`язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), за винятком тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами; надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника). Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Усі податкові накладні скріплюються електронними цифровими підписами посадових осіб платника податку та електронним цифровим підписом (за наявності), що є аналогом відбитка печатки постачальника (продавця). Податкова накладна не скріплюється електронними цифровими підписами (печаткою) отримувача (покупця) товарів/послуг. Накладання електронних цифрових підписів посадових осіб (печаток) платника податку здійснюється у порядку, визначеному законодавством. У разі здійснення коригування сум податкових зобов`язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов`язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 розділу V Податкового кодексу України постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування складається особами, визначеними відповідно до пункту 1 цього Порядку. Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених цим Порядком. У розрахунку коригування вказуються дата та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни. У клітинках номера податкової накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються. У разі складання розрахунку коригування з метою виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов`язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у розрахунку коригування зазначаються виправлені дані. Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

Таким чином, податковим законодавством України не передбачено скасування раніше складеної податкової накладної, виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

Судом встановлено, що допущені контрагентами позивача ТОВ Агро профіт Трейд , ТОВ Проектно-монтажне підприємство Меліорація помилки у датах складання податкових накладних від 20.06.2018 №6, від 03.07.2018 №1 та від 05.01.2017 №1 не спростовують факт здійснення господарських операцій, відповідно, дати виникнення першої події (постачання товарів/послуг, або отримання коштів), що підтверджується первинними документами, на підставі яких складались податкові накладні, копії яких наявні у матеріалах адміністративної справи, оскільки вказані помилки не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов`язань.

Крім того, помилки у їх оформленні первинних бухгалтерських документів не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов`язаннях платника податків у зв`язку з його господарською діяльністю мали місце.

Таким чином, суд дійшов висновку визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Черкаській області від 11.12.2019 №0004060510 в частині збільшення суми податкового зобов`язання з податку на додану вартість за податковими зобов`язаннями на суму 72882 грн. 99 коп. та за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 18220 грн. 75 коп.

Отже, враховуючи сукупність встановлених вище обставин справи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до повного задоволення.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених цього Кодексу.

При цьому в силу положень частини 2 статті 77 вказаного Кодексу в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись статтями 6, 14, 139, 242-245, 255, 295, 370 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Черкаській області від 11.12.2019 №0004060510 в частині збільшення суми податкового зобов`язання з податку на додану вартість за податковими зобов`язаннями на суму 72882 грн. 99 коп. та за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 18220 грн. 75 коп.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Черкаській області на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Чкалова сплачений судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн.

Копію рішення направити особам, які беруть участь у справі.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у строк, встановлений статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням вимог пункту 3 розділу VI Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України. У разі застосування судом частини третьої статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається у вищевказаний строк з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.А. Гайдаш

Рішення складено у повному обсязі 16.07.2020.

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90417180
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —580/884/20

Ухвала від 30.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 15.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Рішення від 06.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 16.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 29.04.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні