Рішення
від 16.07.2020 по справі 397/666/20
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/666/20

н/п : 2/397/271/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.07.2020 . Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко Л.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Олександрівка цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду з позовом в якому просить визнати за позивачем право на земельну частку (пай) № 121 площею 3,01 га, що встановлена для члена КСП Україна , яка розташована на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина до якої входить вищевказана земельна ділянка. Вона являється спадкоємцем за законом, у відповідності до Цивільного кодексу (далі ЦК) Української РСР. Оскільки, на день смерті чоловіка вона була з ним зареєстрована та проживала, тому вважається такою, що спадщину прийняла, у відповідності до ЦК Української РСР.

Звернувшись до державного нотаріуса щодо отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, отримала відмову у вчиненні нотаріальних дій по причині відсутності у неї оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Позивач та її представник у підготовче судове засідання не з?явилися, представником надано заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали у повному обсязі та просили їх задовольнити (а.с. 41).

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позову не заперечила (а.с. 40).

Згідно ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали позовної заяви, враховуючи клопотання представника відповідача про те, що не заперечує проти задоволення вимог позивача, таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе розглянути дану цивільну справу у підготовчому судовому засіданні, за наслідками чого винести рішення про задоволення позовних вимог.

У підготовчому судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , дружиною якого є позивач ОСОБА_2 (а.с. 8-9).

Відповідно до довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області № 171 від 25.05.2020, ОСОБА_3 був зареєстрований в АДРЕСА_1 з 01.07.1971 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з ним зареєстрована та проживала його дружина ОСОБА_2 , яка проживає там по даний час. Заповіт від імені ОСОБА_3 не посвідчувався (а.с. 10).

Згідно довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області від 28.05.2020 № 173 по схемі КСП Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області за померлим власником ОСОБА_3 числиться земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № 121 площею 3,01 га ріллі (а.с. 11).

Витягами зі Спадкового реєстру (заповітів та спадкових справ) підтверджується відсутність інформації про наявність заповітів та спадкових справ після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 42-43).

Згідно листа Відділу в Олександрівському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області № 189/101-20 від 03.06.2020, відповідно до Державного акту на право колективної власності на землю по КСМП Україна Соснівської сільської ради серія КР № 0016 від 19.02.1996 списку громадян - членів КСП Україна під № 184, ст. 15 списку, внесений ОСОБА_3 , але викреслений та проставлена відмітка помер . Сертифікат на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_3 не виготовлявся та не посвідчувався (а.с. 13-17).

Відповідно до трудової книжки ОСОБА_3 , довідки правління колгоспу Україна від 29.05.1987, акту інспектора Олександрівського райсоцбезу від 27.10.1987, ОСОБА_3 був членом колгоспу Україна з 1958, з 01.01.1958 по 1987 працював на посадах різноробочого, плотника, коваля (а.с. 18-21).

Державний акт на право колективної власності на землю серії КР № 0016 по КСП Україна Соснівської сільської Ради народних депутатів зареєстровано 19.02.1996 (а.с. 15, 45).

Згідно списку громадян-членів КСП Україна , ОСОБА_3 був членом вказаного підприємства та його прізвище викреслено у зв`язку зі смертю (а.с. 16-17, 46-55).

Згідно подання адміністрації і комітету профспілки колгоспу Україна від 29.05.1987 № 19, ОСОБА_3 представлено до призначення пенсії по старості (а.с. 22-25).

Згідно протоколу комісії про призначення пенсії при виконкомі Олександрівської ради депутатів трудящих Кіровоградської області від 02.07.1987 № 4/71, ОСОБА_3 призначено пенсію по старості (а.с. 26-28).

Листом приватного нотаріуса Олександрівського районного нотаріального округу Котляренком Ю.І. відмовлено ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку, яка належала ОСОБА_3 (а.с. 12).

Таким чином, за ОСОБА_3 на момент смерті числилася земельна частка (пай) № 121 по КСП Україна , членом якої він був, яка знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області , сертифікат на дану земельну ділянку не виготовлявся та не посвідчувався.

Згідно Указу Президента України від 08.08.1995 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Зі змісту наведеного вбачається, що особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акту на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Тобто, таке право виникає у члена КСП з моменту одержання цим підприємством (товариством, кооперативом) державного акту на право колективної власності на землю.

Таким чином, право на одержання земельної частки (паю) у членів КСП виникає не з часу внесення членів КСП до списків, доданих до державного акту на право колективної власності на землю, перевірки, уточнення і затвердження цих списків, а з моменту передачі державного акту про право колективної власності на землю конкретному КСП, членом якого він є.

Отже, право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов:

- перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства;

- отримання цим підприємством державного акту на право колективної власності на землю;

- включення особи до списку, доданого до цього акту.

У Законі України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) зазначено, що право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, в тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законом порядку. Кількість осіб, які мають право на земельну частку (пай), визначається списком, що додається до Держаного акту на право колективної власності на землю, який у разі потреби уточнюється і підписується головами відповідної ради і підприємства.

Відповідно до рекомендацій, викладених у п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член КСП, включений до списку, що додається до Держаного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у томі числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 на момент одержання КСП Україна акту на право колективної власності на землю був його членом та включений до списку.

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК України , якщо спадщини відкрилась не раніше 01.01.2004. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР 1963 .

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР , спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно ст. 525 ЦК Української РСР, часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця.

Згідно ч. 1 ст. 548 ЦК Української РСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК Української РСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов до висновків, що позивач є спадкоємцем за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її чоловіка, який був членом КСП Україна та включений до списку, тобто мав право на земельну частку (пай), проте не оформив його.

Оформити право через нотаріальну контору позивач не має можливості, так як відсутній правовстановлюючий документ, який підтверджує право померлого на спадкове майно, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 200 , 206, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) № 121, площею 3,01 га, що встановлена для члена КСП Україна , яка розташована на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення суду протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 03.10.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Олександрівський районний суд Кіровоградської області).

Позивач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 .

Представник позивача: ОСОБА_1 , місце знаходження: АДРЕСА_3 , ордер КР № 65786 від 10.06.2020, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серія КР № 000259 від 04.01.2019 .

Відповідач: Соснівська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області, 27322, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Соснівка, вул. Миру, 8а, код ЄДРПОУ 04364163.

Суддя: /підпис/ Д.В. Мирошниченко

Згідно з оригіналом.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Рішення станом на ___


20___ року набрало законної сили.

Оригінал судового рішення знаходиться у матеріалах справи №397/666/20.

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області


Д.В.Мирошниченко

Копію засвідчено ___


20___ року.

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90425631
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —397/666/20

Рішення від 16.07.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні