Ухвала
від 16.07.2020 по справі 609/1591/19
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 609/1591/19

2/609/108/2020

16 липня 2020 року Шумський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Ковтуновича О.В.

при секретарі: Вознюк В.І.

за участю сторін:

представника позивача: Ходюк К ОСОБА_1

відповідачів: ОСОБА_2 , ОСОБА_2

представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3

представник третої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Шумської районної державної адміністрації Гаврилюк В.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Шумськ цивільну справу № 609/1591/19 за позовом Релігійної організації Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , де третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Шумської районної державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні житловим будинком шляхом виселення, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач Релігійна організації Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України звернулась із позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , де третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Шумської районної державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні житловим будинком шляхом виселення.

В ході розгляду справи представником позивача адвокатом Ходюк К.М. було заявлено клопотання про залучення до справи співвідповідача ОСОБА_7 та про збільшення позовних вимог зі слідуючих підстав:

При ознайомлення із відзивом на позов позивачу стало відомо про укладення договору позички житлового будинку від 12 липня 2019 року. Даний договір укладений між ОСОБА_2 та релігійною громадою Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви в особі ОСОБА_7 . Відповідно до умов даного договору позичкодвець (релігійна громада) передає в користування ОСОБА_2 житловий будинок по АДРЕСА_1 . Даний договір підписаний особою, яка не мала згідно законодавства повноважень на підписання даного договору. Оскільки ОСОБА_7 є стороною оспорюваного правочину, вважає за необхідне залучити її до розгляду даної справи в якості співвідповідача та збільшити позовні вимоги . Просить клопотання задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник ОСОБА_3 заперечили щодо задоволення даного клопотання.

Суд, розглянувши дане клопотання, заслухавши учасників процесу приходить до наступного висновку:

Відповідно до ч. 1, 2ст. 51ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

ОСОБА_7 є підписантом договору позички від 12 липня 2019 року між ОСОБА_2 та релігійною громадою Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви, а отже є стороною оспорюваного правочину. Тому суд вважає, дане клопотання підставним та таким, що підлягає до задоволення.

В ході розгляду справи відповідачем ОСОБА_2 було заявлено клопотання про виклик свідка у справі та витребування документів. Клопотання вмотивоване тим, що згідно правовстановлюючих документів спірний житловий будинок ( АДРЕСА_1 ) належить Парафії АДРЕСА_2 Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви. Із технічного паспорта на спірний житловий будинок, що долучеий до матеріалів справи позивачем, розміри житлового будинку, які вказані у даному докумені не відповідають дійсності . Даний технічний паспорт виготовлявся Шумським БТІ заочно. У зв`язку з цим вважає, що необхідно дослідити правову природу виготовлення технічного паспрорта посадовою особою Шумського БТІ від 26 липня 2019 року ОСОБА_8 . Просить клопотання задоволити.

Представник позивача ОСОБА_9 заперечила щодо задоволення даного клопотання.

Заслухавши думку учасників справи та їх представників, суд вважає, що в задоволенні клопотання відповідача про виклик свідка та витребування документів необхідно відмовити , оскільки виготовлення технічного паспорта на спірний житловий будинок не впливає на вирішення справи по суті , а саме право власності на будинковолодіння сторонами на даний час не оспорюється.

В ході розгляду справи відповідачем ОСОБА_2 було заявлено клопотання про витребування документів. Клопотання вмотивоване тим, що згідно правовстановлюючих документів спірний житловий будинок ( АДРЕСА_1 ) належить Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви. На даний час в с. Людвище Шумського району Тернопільської області діяльність здійснюють дві конфесії. Просить клопотання задоволити, витребувати у Людвищенській сільській раді підтверджуючу інформацію про те, що Релігійна Громада Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви проводить богослужіння в житловому будинку по АДРЕСА_1 .

Представник позивача ОСОБА_9 заперечила щодо задоволення даного клопотання.

Відповідно до ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Заслухавши думку учасників справи та їх представників, суд вважає, що в задоволенні клопотання відповідача про витребування документів необхідно відмовити, оскільки дане питання не є предметом спору по даній цивільній справі.

В ході розгляду справи відповідачем ОСОБА_2 було заявлено клопотання про залучення до справи третьої особи. Клопотання вмотивоване тим, що на даний час в с. Людвище Шумського району Тернопільської області діяльність здійснюють дві конфесії: Релігійна Громада Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви, яка проводить свої богослужіння в житловому будинку по АДРЕСА_1 та Релігійна організація Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Православної Церкви України , яка проводить богослужіння в храмі с. Людвище. Просить клопотання задоволити. Залучити до участі у справі Релігійну Громаду Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви, в якості третьої особи на стороні відповідачів.

Представник позивача ОСОБА_10 К. ОСОБА_11 заперечила щодо задоволення даного клопотання.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, може бути залучено до участі усправі за заявою учасників справи,у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обовязки щодо однієї зі сторін.

Заслухавши думку учасників справи та їх представників, суд вважає, що в задоволенні клопотання відповідача про про залучення до справи третьої особи необхідно відмовити, оскільки дана юридична особа відсутня в Реєстрі юридичних осіб. Даний факт також було підтверджено сторонами по справі.

В ході розгляду справи представником відповідача ОСОБА_3 було заявлено клопотання про зупинення првадження по цивільній справі №609/1591/19. Клопотання вмотивоване тим, що в провадженні Господарського суду м. Києва перебуває справа №910/4647/20 за позовом Управління Тернопільської єпархії Української Православної Церкви до Тернопільської обласної адміністрації про визнання протиправним та скасування пункту 2 розпорядження голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 10 травня 2019 року №261-од Про статути релігійних організацій ПЦУ сіл Залужжя та Людвище Шумського району у новій редакції , яким зареєстровано у новій редакції статут релігійної організації Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Православної Церкви України. Просить клопотання задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 підтримав клопотання свого довірителя.

Представник позивача ОСОБА_10 К ОСОБА_1 заперечила щодо задоволення даного клопотання.

Суд, дослідивши клопотання представника відповідача, заслухавши думку учасників справи та їх представників дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно ст.251 ч.1 п.6 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Оскільки дану справу не можливо розглянути до винесення рішення Господарським судом м. Києва по справі №910/4647/20, суд вважає, що провадження по даній справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 252 , 253 , 260 ЦПК України , суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника позивача про залучення до справи співвідповідача ОСОБА_7 та про збільшення позовних вимог- задоволити.

Залучити ОСОБА_7 в якості співвідповідача у справі № 609/1591/19 за позовом Релігійної організації Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , де третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Шумської районної державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні житловим будинком шляхом виселення.

2. У задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_2 про виклик свідка у справі ОСОБА_8 та витребування документів, а саме технічного паспорта ві 26.07.2019 року на житловий будинок по АДРЕСА_1 - відмовити.

3. У задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_2 про витребування документів, а саме: підтверджуючу інформацію про те, що Релігійна Громада Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви проводить богослужіння в житловому будинку по АДРЕСА_1 - відмовити.

4. У задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_2 про залучення до справи третьої особи на стороні відповідачів Релігійної Громади Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Людвище Шумського району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви - відмовити.

5. Клопотання представника відповідача ОСОБА_3 про зупинення провадження у справі №609/1591/19 - задоволити.

Зупинити провадження у цивільній № 609/1591/19 за позовом Релігійної організації Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Людвище Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , де третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Шумської районної державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні житловим будинком шляхом виселення до вирішення Господарським судом м. Києва справи №910/4647/20.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду через Шумський районний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Повний текст ухвали суду складено 16 липня 2020 року.

Суддя: О. В. Ковтунович

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90428661
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —609/1591/19

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні