Рішення
від 06.07.2020 по справі 686/33595/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/33595/19

Провадження № 2/686/302/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2020 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді - Козак О.В.,

при секретарі - Слободянюк А.Ю.,

за участю: представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_2 до Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності на майно в порядку спадкування,

встановив:

В грудні 2019 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про встановлення факту родинних відносин, визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка все своє життя проживала с.Кудринці Хмельницького району Хмельницької області.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла його баба по батькові лінії ОСОБА_4 , яка була рідною сестрою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Він є спадкоємцем майна за заповітом після смерті своєї бабусі ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 24.04.2014р.. Після смерті ОСОБА_4 він оформив свої спадкові права на земельну ділянку площею 1,65га, яка розташована на території Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області.

Окрім цього, його бабуся ОСОБА_4 мала право на земельну частку (пай) після смерті своєї сестри ОСОБА_3 , однак юридично свої права на земельну частку (пай) вона не оформила, не мала можливості, оскільки хворіла, була людиною похилого віку.

ОСОБА_3 (1922р.н.) і ОСОБА_4 (1924р.н) були рідними сестрами, не були одруженими та проживали однією сім`єю в своєму будинку, обробляли земельну ділянку, вели спільне господарство. Після смерті своєї рідної сестри ОСОБА_3 , його бабуся ОСОБА_4 фактично прийняла спадщину, оскільки на день смерті сестри проживала в будинку, користувалася речами померлої, сплачувала необхідні платежі фактично вступила в управління та розпорядження спадковим майном, що підтверджується довідками сільської ради.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не відкривалася, фактично спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 стала її рідна сестра ОСОБА_4

ОСОБА_3 і ОСОБА_4 обоє народжені в довоєнний період, тому на даний час не збереглися свідоцтва про їх народження, архіви також знищені в воєнний період. Тому виникла необхідність встановити факт родинних стосунків між ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З врахуванням наведеного позивач просить: встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була рідною сестрою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ; визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 2,17 в умовних кадастрових гектарах, що розташована на території колективного сільськогосподарського підприємства Обрій с.Малиничі Хмельницького району Хмельницької області, як за спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила задоволити з підстав викладених у позовній заяві, суду пояснила, що нотаріус в усному порядку відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як відсутні документи, що підтверджують родинні відносини.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що проти задоволення позовних вимог не заперечують.

Заслухавши пояснення представника позивача, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , якій належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП "Обрій" с.Малиничі Хмельницького району Хмельницької області, розміром 2,17 в умовних кадастрових гектарах, згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХМ № 0164247.

Відповідно до листа Хмельницького обласного державного нотаріального архіву №982/01-21 від 16.03.2020р. та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №59811754 від 13.03.2020р. встановлено, що спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , не заводилась.

Згідно довідки виконавчого комітету Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області №1255 від 10.12.2019 року, відповідно до записів у погосподарському обліку 1996-2000 роки після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично в управління та розпорядження майном покійної вступила її сестра ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За життя ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 заповіт, згідно якого на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження - все своє майно, де б воно не було із чого воно не складалось і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті заповіла ОСОБА_2 .

ОСОБА_5 станом на ІНФОРМАЦІЯ_3 проживала в АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_6 - сином, ОСОБА_7 - невісткою, ОСОБА_2 - внуком.

24.04.2014 року державним нотаріусом Хмельницької районної державної нотаріальної контори видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яким посвідчено, що на підставі заповіту від 22.10.1997 року спадкоємцем майна ОСОБА_4 є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається із земельної ділянки, площею 1,65га, розташованої на території Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області.

Судом також встановлено, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була рідною сестрою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Вказані обставини підтверджуються: свідоцтвом про смерть ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 ; свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 ; довідкою Малиницької сільської ради Хмельницького району, Хмельницької області №1255 від 10.12.2019 року; довідкою Малиницької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області №1256 від 10.12.2019 року, згідно якої померла ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала станом на ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Кудринці, Хмельницького району, Хмельницької області разом з сестрою ОСОБА_4 , 1924 р.н.; копіями погосподарських книг; сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ХМ №0164247; свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 24.04.2014 року; витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №20919852 від 24.04.2014 року; листом Хмельницького обласного державного нотаріального архіву №982/01-21 від 16.03.2020р. ; Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №59811754 від 13.03.2020р.; копією спадкової справи №182-14, заведеною до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 .

Свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в судовому засіданні підтвердили те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були рідними сестрами, проживали разом та вели спільне господарство.

Згідно п.1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно ст.529 ч.1 ЦК України (1963 року), при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

З положень ст. 530 ЦК України (1963 року) слідує, що при відсутності спадкоємців першої черги або при неприйнятті ними спадщини, а також в разі, коли всі спадкоємці першої черги не закликаються до спадкування, успадковують у рівних частках: брати

і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері (друга черга).

Відповідно до ст.548 ЦК України (1963 року), для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнятаспадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту

відкриття спадщини.

Згідно ст.549 ч.ч.1,2 ЦК України (1963 року), визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння

спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем

відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті сестри ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте свідоцтва про право на спадщину не отримала.

Згідно п.п.4,5 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1223 ЦК України визначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ст.2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв)", основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Частиною другою цієї статті визначено, що документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленомузаконом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню і слід встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ; визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН: НОМЕР_3 , жителем: АДРЕСА_1 ) право на земельну частку (пай) розміром 2.17 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Обрій с.Малиничі Хмельницького району Хмельницької області, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії ХМ №0164247, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Керуючись ст.ст.2,12,13,76,258,259,263-265 ЦПК України, ст.ст.529,530,548,549 (ЦК України 1963 року), ст.ст.1216, 1218, 1223 ЦК України, п.п.4,5 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, ст.2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв)", суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН: НОМЕР_3 , жителем: АДРЕСА_1 ) право на земельну частку (пай) розміром 2.17 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Обрій с.Малиничі Хмельницького району Хмельницької області, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії ХМ №0164247, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідач: Малиницька сільська рада Хмельницького району Хмельницької області (код ЄДРПОУ:04403723, адреса: 31360, с.Малиничі, Хмельницького району Хмельницької області, вул..Мирна,2).

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області.

В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Дата складання повного тексту рішення суду - 16.07.2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90429933
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, визнання права власності на майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —686/33595/19

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні