Рішення
від 10.07.2020 по справі 709/865/20
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/865/20

2/709/384/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 липня 2020 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Чубая В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Соломки Л.М.,

представника позивача - Ярмоленко І.В.,

відповідачів - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ПАТ "Черкасиобленерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Чорнобаївський РЕМ до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів, -

в с т а н о в и в:

ПАТ "Черкасиобленерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Чорнобаївський РЕМ (далі - позивач) звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з позовною заявою до ОСОБА_1 (далі - відповідач-1), ОСОБА_2 (далі - відповідач-2) про стягнення коштів.

В обґрунтування позовних вимог зазначалося, що позивач згідно з Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), є правонаступником за договором про користування електричною енергією. Відповідно до вимог ПРРЕЕ та на умовах договору про користування електричною енергією № 114-073 від 31 березня 2016 року, який був укладений між позивачем та відповідачем-1, останню приєднано до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії відповідно до вимог ст. 633 ЦК України. Згідно з публічним договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії побутовим споживачем за адресою: АДРЕСА_1 є власник житлового будинку, а саме відповідач-1 і саме на неї покладається відповідальність за порушення умов даного договору. 30 січня 2020 року працівниками позивача, як оператора системи розподілу (далі - ОСР), на підставі наказу № 8-п/кз від

29 січня 2020 року "Про зміну режиму робочого часу", виявлено порушення відповідачем-2 ПРРЕЕ. Так, відповідач-2 за місцем свого проживання за адресою:

АДРЕСА_1 здійснив самовільне підключення електроустановки до електричної мережі ОСР поза розрахунковим приладом обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку шляхом накиду проводів на ізолятори вводу. Таким чином, спожита електрична енергія не обліковувалась і не сплачувалась. Дане порушення ПРРЕЕ було зафіксовано працівниками ОСР в акті про порушення № 000079 від 30 січня 2020 року. Згідно з рішенням комісії (протокол № 3 від 27 лютого 2020 року) відповідач-2 завдав позивачу протиправними діями збитки, які згідно з розрахунком складають 15764,32 гривень. 12 березня 2020 року відповідачам було направлено лист з копією протоколу № 3 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 27 лютого

2020 року, розрахунком обсягу та вартості не облікованої електроенергії, розрахунковими документами для оплати, договір реструктуризації суми вартості не облікованої електроенергії та з проханням підписати договір реструктуризації заборгованості не облікованої електричної енергії, розрахункові документи для проведення оплати. Даний лист залишений відповідачами без належного реагування. Відповідачі добровільно відшкодувати завдані збитки відмовляються, а тому позивач вимушений був звернутися до суду з вказаним позовом.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 22 червня

2020 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача ОСОБА_3 у судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, посилаючись на викладені в позовній заяві обставини, та просила суд їх задовольнити.

Відповідач-1 у судовому засіданні позов не визнала та пояснила, що про порушення ПРРЕЕ за вказаною адресою їй відомо не було. У належному їй на праві власності будинку проживає її племінник, тобто відповідач-2, який користується електричною енергією.

Відповідач-2 позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення, оскільки допустив порушення ПРРЕЕ. Зобов`язався в подальшому сплатити заборгованість за використану електричну енергію.

Заслухавши пояснення представника позивача, відповідачів, дослідивши письмові докази, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідач-1 зареєстрована та фактично проживає за адресою:

АДРЕСА_2 , що підтверджується довідкою Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області від 19 червня

2020 року № 727 (а.с.38).

З іншої довідки Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області від 27 лютого 2020 року № 351 (а.с. 16) вбачається, що відповідач-2 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 у будинку, який належить його тітці - ОСОБА_1 (відповідач-1).

На підставі договору про користування електричною енергією № 114-073 від

31 березня 2016 року (а.с. 12-13) та відкритого на її ім`я особового рахунку № 114-073 відповідач-1 є споживачем електричної енергії за адресою:

АДРЕСА_1 .

З довідки Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області від 27 травня 2020 року № 725 (а.с. 29) вбачається, що на підставі розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 18 травня 2016 року № 245 "Про перейменування об`єктів топоніміки Черкаської області" вулицю "Гайдара" в с. Загородище Чорнобаївського району Черкаської області перейменовано на вулицю "Героїв Крут".

30 січня 2020 року працівниками позивача виявлено порушення відповідачем-2 ПРРЕЕ, а саме відповідач-2 за місцем свого проживання за адресою:

АДРЕСА_1 , здійснив самовільне підключення до електричної мережі, яка не являється власністю позивача, з порушенням схеми обліку, про що складено акт про порушення № 000079 від 30 січня 2020 року (а.с. 8-9).

На місці виявлення порушення ПРРЕЕ було вилучено та опломбовано в пакет речовий доказ (зразок вилученого кабелю самовільного підключення), що зафіксовано відповідним актом № 000079/1 від 30 січня 2020 року (а.с. 10), в присутності і за підписом відповідача-2.

Комісією встановлено, що відповідач-2 спожив не облікованої електричної енергії у обсязі 6960 кВт. год, вартість якої складає 15764,32 гривень, про що складений протокол засідання комісії з розгляду актів про порушення від 27 лютого 2020 року (а.с. 17-18).

Копія протоколу засідання комісії з розгляду актів про порушення та розрахунок обсягу вартості не облікованої електричної енергії були направлені відповідачам поштою рекомендованим листом (а.с. 25). У встановлений ПРРЕЕ термін нарахована сума відповідачами сплачена не була.

Відповідно до п. 1.1.1 глави 1.1 розділу І ПРРЕЕ ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. ПРРЕЕ є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Пунктом 1.2.1 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ встановлено, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Згідно з абз. 3 п. 1.2.15 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ на роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Відповідно до абз. 2 п. 2.1.3 глави 2.1 розділу II ПРРЕЕ споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу.

Згідно з п. 5.5.5 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті споживача письмово повідомити електропостачальника, оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про розірвання договорів та розрахуватися за електричну енергію, включаючи день виїзду; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У п. 8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Згідно з пп. 6 п. 8.4.2. ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення, з-поміж іншого, самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Пунктом 48 ПРРЕЕ визначено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за порушення ПРРЕЕ, розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без засобів обліку.

У ст. 77 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

При цьому відповідно до ч. 1 ст. 1190 ЦК України особи, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим.

З вказаних норм матеріального права вбачається, що обов`язок відшкодування завданої шкоди покладається безпосередньо на особу, яка її завдала, а солідарна відповідальність декількох осіб можлива лише у разі наявності їх спільних дій чи бездіяльності, що спричинило нанесення шкоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За таких обставин при зверненні до суду з позовом саме на позивача покладається обов`язок доведення належними, допустимими та достатніми доказами своїх позовних вимог з посиланням на матеріально-правову підставу.

Суд ухвалює рішення про задоволення позову, виходячи передусім із доведеності таких вимог позивачем.

Виходячи з вказаних приписів процесуального закону, позивачем не доведено наявність підстав для солідарного стягнення коштів з обох відповідачів внаслідок порушення ПРРЕЕ.

Разом з тим, як встановлено судом і підтверджено матеріалами справи, а також не заперечується відповідачем-2, саме порушення ПРРЕЕ останнім призвело до нанесення позивачу збитків.

Водночас відповідач-2 у добровільному порядку не оплатив вартість спожитої ним не облікованої електричної енергії у розмірі 15764,32 гривень, що також не заперечував.

Враховуючи наведене, оцінюючи належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову шляхом стягнення з відповідача-2 вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 15764,32 гривень.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином з відповідача-2 на користь позивача підлягає до стягнення судовий збір у розмірі 2102,00 (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок) гривень.

Керуючись ст.ст. 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов ПАТ "Черкасиобленерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Чорнобаївський РЕМ до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,на користь ПАТ "Черкасиобленерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Чорнобаївський РЕМ (р/р № НОМЕР_1 , МФО 354507, код ЄДРПОУ 25204583, філія Черкаського ОУ АТ "Ощадбанк" )заборгованість у розмірі 15764,32 (п`ятнадцять тисяч сімсот шістдесят чотири гривні 32 копійки) гривень.

У задоволенні позову в іншій частині - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ПАТ "Черкасиобленерго" в особі структурного підрозділу Чорнобаївський РЕМ судовий збір у розмірі 2102,00 (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок) гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасником справи до або через відповідний суд.

Повне рішення суду складено 15 липня 2020 року.

Суддя В.В. Чубай

Дата ухвалення рішення10.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90433064
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —709/865/20

Рішення від 10.07.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Рішення від 10.07.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні