Рішення
від 14.07.2020 по справі 366/146/20
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 366/146/20 Провадження № 2/366/199/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 липня 2020 року Іванківський районний суд Київської області в складі: головуючої - судді Тетервак Н.А.,

при секретарі - Німченко Н.Ю.,

за участю сторін:

відповідачки - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванків Київської області справу за позовом Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації ( 04053,м.Київ, вул.Січових Стрільців, 45,Код ЄДРПОУ 02012898) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення коштів за навчання,

В С Т А Н О В И В:

22 січня 2020 року позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про стягнення коштів за навчання.

Позивач просить стягнути з ОСОБА_1 кошти за навчання в сумі 61 710,00грн. та судові витрати.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим,що рішенням Київської обласної ради від 30 вересня 2010 року № 809-34-V затверджено Київську обласну програму підготовки лікарських кадрів для лікувальних закладів сільської мережі на 2010-2017 роки, що передбачала навчання студентів в Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця (далі - Університет) за кошти обласного бюджету.

З урахуванням зазначеної програми, 07 червня 2011 року між Головним управлінням охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації (нині - Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, та ОСОБА_1 було укладено Договір, відповідно до якого визначено, що Відповідач навчається в Університеті за спеціальністю педіатрія .

Пунктом 2.2.5 Договору встановлено, що Позивач має право отримати від Відповідача кошти в повному обсязі сплачені за його навчання з урахуванням інфляції та індексації у разі невиконання умов договору та відмови від

відпрацювання на направлення Позивача протягом 3 (трьох) років у лікувально- профілактичному закладі Київської області.

Листом від 29 жовтня 2018 року було повідомлено Позивача, що наказом Університету від 24 червня 2016 року № 1780/л-1 Відповідачем завершено навчання.

Після завершення навчання у вищому навчальному закладі та отримання диплому за відповідною лікарською спеціальністю, студенти зобов`язані пройти навчання в інтернатурі відповідно до вимог Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації медичних факультетів університетів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 вересня 1996 року № 291. Початок навчання в інтернатурі з 01 серпня, тривалість навчання в інтернатурі 1-2 роки.

Отже, Відповідач мав навчатись в інтернатурі до серпня 2018 року.

Рішенням Київської обласної ради від 30 вересня 2010 року № 809-34-V затверджено Київську обласну програму підготовки лікарських кадрів для лікувальних закладів сільської мережі на 2010-2017 роки, в якій не було передбачено навчання- випускників Національного медичного університету імені О. О. Богомольця в інтернатурі.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 вересня 1996 року 291, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 грудня 1996 року за .2 696/1721, затверджено Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації медичних факультетів університетів.

Відповідно до зазначеного Положення підставою для зарахування в інтернатуру є диплом лікаря (провізора) з певної лікарської (провізорської) спеціальності, посвідчення про направлення на роботу за персональним розподілом або довідка про право самостійного працевлаштування.

Відповідач до Позивача не зверталась щодо отримання направлення на роботу за персональним розподілом. Інформація стосовно проходження інтернатури ОСОБА_1 в Позивача відсутня.

Пунктом 2.3.3 Договору визначено, що Відповідач по закінченню навчання в Університеті та навчання в інтернатурі повинен відпрацювати не менше трьох років за направленням, виданим Позивачем в одному з лікувально-профілактичних закладів Київської області.

Відповідач після завершення навчання в інтернатурі повинна була з"явитися до Позивача для отримання направлення на працевлаштування в заклад охорони здоров`я Київської області.

Однак,Відповідачем були порушенні зобов`язання встановлені договором, у зв`язку з неприбуттям Відповідача до Позивача для отримання направлення на відпрацювання в закладі охорони здоров`я протягом трьох років.

Крім того, між Університетом та Відповідачем укладено договір від 21серпня 2010 року № 2010/П-1-12977, відповідно до якого вартість навчання за 6 років, 12 навчальних семестрів складає 74 052,00 гри., вартість за 1 семестр - 6 171,00 грн. Відповідач же заборгував позивачу 61 710,00грн.

Цю суму та судові витрати позивач просить стягнути з ОСОБА_1 .

В судове засідання позивач не з`явився. Надіслав заяву про розгляд справи без участі представника позивача. Позов підтримує.

Відповідача позов не визнала та пояснила,що дійсно навчалася в Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця на контрактній основі за програмою підготовки лікарів- Київської обласної програми підготовки лікарських кадрів по спеціальності педіатрія. З 2011 року по 2016 роки. Після закінчення Університету,яке було узгоджене з Київською обласною державною адміністрацією, вона приїхала в Іванківську центральну районну лікарню, в якій проходила інтернатуру.

Однак,інтернатуру вона проходила за власні кошти….

Після проходження інтернатури вона повернулася в Іванквіську ЦРЛ,яка давала їй направлення в інтернатуру,з проханням працевлаштування,однак,їй відповіли,що роботи(посади,ставок) лікаря-педіатра немає,а запропонували перевчитися на інфекціоніста,після чого вона вимушена була самостійно шукати собі роботу.

Вважає,що позивач сам порушив п.2.1.2 та 2.1.3 Договору від 07 червня 2011 року,згідно якого слідує,що Замовник зобов`язаний:

2.1.2. Надати можливість Учаснику проходження навчання в інтернатурі на базі лікувально-профілактичних закладів Київської області після навчання у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця.

2.1.3. Забезпечити Учасника після закінчення навчання в інтернатурі та отримання звання лікар-спеціаліст працевлаштуванням в одному з лікувально- профілактичних закладів Київської області, які розташовані у сільській місцевості.

Вислухавши відповідачку,дослідивши письмові докази, суд вважає,що в задоволенні позову слід відмовити з наступний підстав.

З Договору між головним управлінням охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації та громадянином України ОСОБА_2 про співпрацю від 07 червня 2011 року слідує,що Головне управління охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації (надалі Замовник), в особі першого заступника начальника, голови комітету з конкурсних торгів головного управління охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації Глушаниці Олександра Федосійовича , який діє на підставі положення про головне управління охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, що затверджено розпорядженням Київської обласної державної адміністрації від 20.12.2006 N 1063, з однієї сторони та громадянина України (надалі Учасник), з іншої сторони (разом сторони) уклали цей договір (надалі договір) про нижчезазначене:

1.1. Підготовка фахівців для роботи у лікувально-профілактичних закладах Київської області.

2.1. Обов`язки Замовника

2.1.1 Замовник зобов`язується провести оплату вартості повного курсу навчання Учасника в Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця на медичному факультеті за спеціальністю`педіатрія .

2.1.2. Надати можливість Учаснику проходження навчання в інтернатурі на базі лікувально-профілактичних закладів Київської області після навчання у Національному медичному університеті імені ОСОБА_3 . Богомольця.

2.1.3. Забезпечити Учасника після закінчення навчання в інтернатурі та отримання звання лікар-спеціаліст працевлаштуванням в одному з лікувально- профілактичних закладів Київської області, які розташовані у сільській місцевості.

2.2. Замовник має право:

2.2.1. Вимагати від Учасника виконання навчального плану.

2.2.2. Контролювати якість отриманих Учасником знань в процесі навчання.

2.2.3. Направити Учасника на роботу після навчання в Національному медичному університеті імені ОСОБА_3 . Богомольця та навчання в інтернатурі на роботу в один з лікувально-профілактичних закладів Київської області, який розташований в сільській місцевості.

Відповідно до п.2.2.2 Договору

2.3.2. Учасник повинен виконувати всі умови цього Договору, дотримуватись вимог чинного законодавства України, Статуту університету з організації надання освітніх послуг, у тому числі не пропускати занять без поважних причин, не допускати академічної заборгованості, порушень Правил внутрішнього розпорядку та поведінки студентів у гуртожитках,корпусах та на території Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

2 3.3. Учасник по закінченню Національного медичного університету в О.О. Богомольця та навчання в інтернатурі за обраною Замовником спеціальністю, відповідно до потреб Замовника та рівня підготовки випускника, повинен відпрацювати не менше трьох років за направленням,виданим Замовником в одному з лікувально-профілактичних закладів Київської області, які розташовані у сільській місцевості.

2. 3.4. У разі неприбуття Учасника за направленням або відмови без поважної причини приступити до роботи за призначенням, звільнення . ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням, він зобов`язаний відшкодувати Замовнику вартість навчання та компенсувати всі їх витрати.

Згідно з статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та з вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З Довідки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця(Деканат медичного факультету №3) слідує,що ОСОБА_1 навчалася на контрактній основі з 2010 року . Термін закінчення університету 2016 р. Видана для пред`явлення за місцем проходження інтернатури.

З копії Диплома спеціаліста С16№053478 слідує,що ОСОБА_1 закінчила у 2016 році Національний медичний університет імені О.О.Богомольця і отримала повну вищу освіту за спеціальністю Педіатрія та здобула кваліфікацію лікар.24 червня 2016 року(а.с. 40).

З НАПРАВЛЕННЯ НА РОБОТУ №1 слідує,що ОСОБА_1 ,яка закінчила НМУ імені О.О.Богомольця в 2016 році за спеціальністю Педіатрія направляється в розпорядження Іванківської ЦРЛ,згідно з контрактом між Київською ОДА для навчання в інтернатурі за спеціальністю Педіатрія та подальшого працевлаштування на посаду лікаря- педіатра. В.о.директора департаменту -О.Ф. Глушаниця,тобто,дане направлення підписано особою, з якою Коробенко укладала Договір від 07.06.2011 року (а.с. 5, а.с.39)- ОСОБА_4 .

З Договору №2 про навчання в інтернатурі від 01 серпня 2016 року слідує,що КЗ ІРР Іванківська ЦРЛ в особі головного лікаря Кадун О.М., що діє на підставі Статуту, далі Виконавець та ОСОБА_1 (далі Замовник) уклали договір про те,що: Виконавець відповідно Київської обласної програми підготовки лікарських кадрів для лікувальних закладів сільської мережі на 2010 - 2017 роки , затвердженої розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 23.09.2011 року № 1055, на безоплатній основі здійснює стажування в інтернатурі

за спеціальністю П е д і а т р і я за навчальним планом і програмою, затвердженими для цієї спеціальності МОЗ України, на строк 12 місяців.

2. Обов`язки Виконавця:

2.1. Організувати та здійснювати стажування Інтерна ОСОБА_1 на заочному циклі за навчальним планом і програмою, затвердженими для цієї! спеціальності МОЗ України: стажування на клінічній базі 12 місяців.

2.2. Забезпечити необхідні умови Інтерну для здобуття знань та практичних навичок з обраної спеціальності.

2.3. Інформувати Замовника/Інтерна про правила та вимоги Щодо організації стажування, його якості та змісту, про права і обов`язки сторін під час стажування.

2.4. У разі, якщо Замовник не приступив до стажування протягом 10 днів з дня початку занять або відрахований з бази стажування, повідомити про це ВНЗ, де проходить очний цикл інтернатури.

2.5.. База стажування не забов`язана працевлаштувати випускників після закінчення інтернатури.

3. Обов`язки Замовника

3.1. Прибути до місця навчання в інтернатурі не пізніше терміну, встановленого цим договором. Якщо Інтерн протягом 10 днів з дня початку занять не приступив до стажування без поважних причин, він підлягає відрахуванню з бази стажування.

3.2. Якісно та добросовісно виконувати навчальні плани і відповідні програми.

3.3. Виконувати вимоги законодавства з організації надання освітніх послуг.

3.4. Дотримуватись вимог Статуту, Правил внутрішнього розпорядку КЗ ІРР Іванківська ЦРЛ , зберігати надане у користування обладнання та майно.

3.5. Після закінчення інтернатури обов`язково відпрацювати у КЗ ІРР Іванківська ЦРЛ на посаді лікаря не менш ніж 3 роки.

4. Відповідальність Сторін

4.1. За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим договором Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. (а.с.43)

З копії Сертифікату №К 1821007 лікаря-спеціаліста слідує,що ОСОБА_1 20 червня 2018 року атестувалася на виконання знань та виконання практичних навиків в атестаційній комісії при Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця та наказом НМУ імені О.О.Богомольця від 27 червня 2018 року №196-іпо їй присвоєно звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю педіатрія . Дійсний по 20 червня 2023 р. Голова атестаційної комісії В.Г.Майданник; Проректор НМУ імені О.О.Богомольця О.М.Науменко(а.с.41).

З Довідки Комунального некомерційного підприємства Іванківська центральна районна лікарня від 21 травня 2020 року №50 слідує,що ОСОБА_5 дійсно навчалася в інтернатурі за спеціальністю Педіатрія і з 01.08.2016 року згідно договору № 2 від 01.08.2016 року, здійснювала стажування на заочному циклі на базі КЗ ІРР Іванківська ЦРЛ за навчальним планом і програмою, затверджених для даної спеціальності МОЗ України.

У зв`язку з відсутністю вакантних посад лікарів-педіатрів в КЗ ІРР Іванківська ЦРЛ після закінчення навчання в інтернатурі ОСОБА_1 було запропоновано пройти спеціалізацію за спеціальністю дитячі інфекційні хвороби або неврологія для подальшого працевлаштування за фахом на посадах лікаря-інфекціоніста дитячого інфекційного відділення або лікаря- невропатолога неврологічного відділення. Від запропонованої пропозиції ОСОБА_1 відмовилася, спираючись на нестачу коштів для оплати курсів спеціалізації .

Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушення зобов`язання є його невиконання або неналежне виконання.

Відповідно до ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини,на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З наданих відповідачем ОСОБА_1 документів слідує,що вона належним чином виконувала умови Договору від 07.06.2011 року:закінчила Університет, за направленням приїхала на роботу в Іванківську ЦРЛ, за власний кошт пройшла навчання в інтернатурі,однак, позивач не забезпечив її роботою за обраною спеціальністю.

Позивач посилається в позові,що відповідач не з`явилася за направленням,однак, в матеріалах справи відсутнє будь-яке Направлення ,яке було предназначено для ОСОБА_1 ,якщо таке було. Відповідач долучила Направлення на роботу Національного Медичного Університету від 05.08.2016 року,яке вона отримала для працевлаштування в Іванківську ЦРЛ,і яке НМУ,як вказано в направленні, узгоджене:згідно з контрактом між Київською ОДА ,а отже,вимоги є безпідставними.

Судові витрати залишити за позивачем.

На підставі викладеного, ст.ст. 526,610,611 Цивільного кодексу України,керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 354 ЦПК України, ст.4 Закону України Про судовий збір , суд -

У Х В А Л И В:

Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації в позові до ОСОБА_1 про стягнення коштів за навчання,-відмовити.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Іванківський районний суд протягом 30 днів з часу виготовлення мотивованого рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 16 липня 2020 року.

Суддя: Н.А. Тетервак

Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90437244
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів за навчання

Судовий реєстр по справі —366/146/20

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні