Рішення
від 17.07.2020 по справі 471/465/19
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/465/19

Провадження №2-о/471/1/20

Номер рядка звіту 2

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" липня 2020 р.

Братський районний суд Миколаївської області

в складі:

головуючого судді - Скарницької І.Б.,

за участю секретаря - Романчук О.О.,

присяжних - Харкевича І.І., Олексієнко Л.В.,

заявника - ОСОБА_1

розглянувши у судовому засіданні в залі суду с-ща Братське цивільну справу № № 471/465/19 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області, управління соціального захисту населення Братської районної державної адміністрації Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки над нею,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просив визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Костувате Братського району Миколаївської області, недієздатним; встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку; призначити її його опікуном.

В обґрунтування заяви посилається на те, що вона є мамою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 є інвалідом 1-А групи інвалідності з дитинства. Діагноз встановлено F-72 - розумова відсталість важка. У таких хворих коефіцієнт розумового розвитку дуже низький, що означає, що вони дуже обмежені до самообслуговування у здібностях до розуміння або виконання вимог або інструкцій. Більшість таких хворих різко обмежені в рухливості, з ними можливі лише рудиментарні форми невербальної комунікації. Вони нездатні або малоздатні до спілкування про свої основні потреби і потребують постійної допомоги й нагляду. Діагностичні вказівки: обмеження до пересування, орієнтації, спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, навчання. Розуміння й використання мови обмежується в кращому випадку виконанням основних команд і виразом елементарних прохань. В зв`язку зі своєю хворобою ОСОБА_2 не усвідомлює значення своїх дій, не може ними керувати, не може сам приготувати їжу, прати, митися, обмежений у пересуванні, і для забезпечення особистих немайнових та майнових прав потребує опіки, потребує постійного стороннього нагляду та обслуговування. На сьогодні і з самого дитинства ОСОБА_3 , саме заявниця здійснює фактичний догляд за ним, оскільки проживає разом з ним. Самостійно останній не може здійснювати свої права, хоча вже і є повнолітнім, а тому й маю намір оформити над ним опіку, що й стало причиною звернення з даною заявою до суду.

У судовому засіданні заявник заяву підтримав та просив про її задоволення.

Заінтересована особа - представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

У судове засідання не з`явився представник управління соціального захисту населення Братської райдержадміністрації Братського району Миколаївської області, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Дослідивши докази у справі, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої А групи безстроково з дитинства (а.с.5).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 96, за результатами проведеної 05.06.2020 року експертизи, встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає на вроджений психічний розлад - помірну розумову відсталість. Не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, (в тому числі брати участь у розгляді даної справи та особисто давати пояснення).

Таким чином, досліджені докази свідчать про внутрішній, психічний стан особи, і в сукупності підтверджують, що ОСОБА_4 страждає вродженим психічним розладом, внаслідок чого у нього виявляється абсолютна неспроможність розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи вище наведене, заява підлягає до задоволення.

Стаття 58 ЦК України визначає, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно зі ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Виходячи з вище зазначеного, а також у зв`язку з визнанням ОСОБА_2 недієздатним, суд вважає за доцільне встановити над ним опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 .

Таким чином, заява ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуном підлягає задоволенню.

Також суд звертає увагу, що приписами ч.ч. 5-9 ст. 300 ЦПК України також встановлено, що рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

З метою дотримання зазначених положень ЦПК України, суд зобов`язаний визначити строк дії даного рішення, який не може перевищувати двох років.

Судові витрати по справі суд відносить на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ганнівської сільської ради Братського району Миколаївської області, управління соціального захисту населення Братської районної державної адміністрації Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки над нею - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Костувате Братського району Миколаївської області - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Костувате Братського району Миколаївської області, опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, становить два роки з дня набрання рішення законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Заявник - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересовані особи - орган опіки та піклування виконавчого комітету Ганнівської сільської рада Братського району Миколаївської області, місце знаходження: вул. Миру, 22, с. Ганнівка Братського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ 04375932;

Управління соціального захисту населення Братської РДА Миколаївської області, місце знаходження: вул. Миру, 104, смт. Братське Братського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ 03194625.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга в порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України, з урахуванням п.3 розділу ХІІ "Прикінцевих положень" ЦПК України.

Повний текст рішення виготовлено 17.07.2020 року.

СуддяІ.Б. Скарницька

Присяжні: І.І. Харкевич

Л.В. Олексієнко

Дата ухвалення рішення17.07.2020
Оприлюднено20.07.2020
Номер документу90446089
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/465/19

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні