Рішення
від 16.07.2020 по справі 569/3418/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3418/19

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2020 року

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі головуючої судді - Панас О.В.

при секретарі судового засідання - Корнійчук А.В.

з участю представника позивача - ОСОБА_1 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне заяву голови Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" Кричфалушій Р.І. про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків, та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, -

в с т а н о в и в:

Рішенням Рівненського міського суду від 16.06.2020 року позов Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків, задовольнити частково. Ухвалено стягнути з ОСОБА_2 на користь Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" збитки (упущену вигоду) в сумі 745 943 грн. 58 коп. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" понесені судові витрати по оплаті судового збору при пред`явленні позову в сумі 10 000 грн. 00 коп. Стягнуто з ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 1189 грн. 15 коп. в прибуток державного бюджету. У задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків, відмовлено. У задоволенні вимоги Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про визнання відсутнім права на користування ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд", відмовлено. У задоволенні зустрічної позовної заяви ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, відмовлено.

Разом з тим, представником позивача адвокатом Грабовським В.А. у судовому засіданні до закінчення судових дебатів 16.06.2020р. заявлено вимогу щодо відшкодування позивачу судових витрат за надання правової допомоги при розгляді зустрічного позову. 23.06.2020 р. до суду надійшла заява позивача згідно якої суду надані докази по оплаті позивачем витрат на правничу допомогу, яка була надіслана до суду 20.06.2020р. , а саме протягом п`яти днів після ухвалення рішення, на підставі ч. 8 ст. 141 ЦПК України .

Сторони у справі були повідомлені про дату розгляду заяви про прийняття додаткового рішення.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав заяву про ухвалення додаткового рішення у межах її доводів та просив її задовольнити шляхом ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат.

Представник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про зменшення розміру витрат на правничу допомогу .

Представник ТОВ "Приват Євробуд" не з`явився до суду, про день, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. Причину неявки суду не повідомив.

Відповідно до ст. 270 ЦПК України , суд вважає за можливе розгляд справи проводити у відсутність учасників справи.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, та оцінивши докази у їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Рішенням Рівненського міського суду від 16.06.2020 р. позов Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків, задоволено частково. Ухвалено стягнути з ОСОБА_2 на користь Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" збитки (упущену вигоду) в сумі 745 943 грн. 58 коп. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" понесені судові витрати по оплаті судового збору при пред`явленні позову в сумі 10 000 грн. 00 коп. Стягнуто з ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 1189 грн. 15 коп. в прибуток державного бюджету. Цим же рішенням у задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків, відмовлено. У задоволенні вимоги Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про визнання відсутнім права на користування ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд", відмовлено. У задоволенні зустрічної позовної заяви ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, відмовлено.

Судом встановлено, що при ухваленні рішення судом не було вирішено питання про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 1 п. 3 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Судом встановлено, що на виконання вимог ч. 8 ст. 141 ЦПК України докази на підтвердження заяви представника позивача адвоката Грабовського В.А. про витрати на професійну правничу допомогу, подані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, тобто у зазначений термін.

Відповідно до ст. 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 цього Кодексу .

Відповідно до ст. 270 ЦПК України , суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

При вирішенні вимог позивача щодо стягнення судових витрат, пов`язаних з правничою допомогою, то суд застосовує такі норми права.

Частиною 8 ст. 141 ЦПК України передбачено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України , судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи. За п.1 ч.3 ст. 133 ЦПК до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

При поданні до суду заяви про прийняття додаткового рішення про розподіл судових витрат долучено Договір про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року укладений між Рівненською обласною асоціацією по сільському будівництву "Рівнеагробуд" та Адвокатським бюро "Віталія Грабовського" в особі керуючого Грабовського В.А., відповідно до якого Рівненська обласна асоціація по сільському будівництву "Рівнеагробуд" (Клієнт) та Адвокатське бюро "Віталія Грабовського" (Бюро) домовилися про наступне: клієнт доручає, а Бюро приймає на себе зобов`язання надавати адвокатські послуги (правничу допомогу) в обсязі і на умовах, визначених даним договором та предметними завданнями, кожне з яких являється невід`ємною частиною даного Договору з моменту його підписання сторонами (пункт1.1 договору). Сторони вправі укласти предметне завдання (Додаток до Договору, який стає його невід`ємною частиною), в якому визначити найменування послуг, їх обсяг, вартість та порядок їх оплати. Адвокатські послуги (правнича допомога) за цим договором вважається наданою з моменту підписання уповноваженими представниками сторін Акту здачі-приймання наданих послуг (пункт 2.2 Договору). За надавання адвокатських послуг (правничої допомоги), визначених у цьому Договорі та в кожному Предметному завданні Клієнт сплачує Бюро винагороду та гонорар адвоката (пункт 4.1 Договору). Винагорода Бюро згідно з цим Договором розраховується відповідно до погодинних ставок Бюро, якщо інше не було погоджено Сторонами в Предметному завданні (пункт 4.3 Договору);

Відповідно до Предметного завдання від 08.05.2019 № 08-05-2019 до Договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019, відповідно до якого Бюро зобов`язується надати Клієнту адвокатські послуги (правничу допомогу) під час розгляду у Рівненському міському суді Рівненської області зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, який прийнятий до спільного розгляду у справі №569/3418/19 за позовом Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків.

Адвокатські послуги (правнича допомога) за даним предметним завданням включають:

аналіз документів, наданих Клієнтом; судової практики та розробку правової позиції по справі;

підготовку та подання відзиву на зустрічний позов ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, який прийнятий до спільного розгляду у справі №569/3418/19 за позовом Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків;

підготовку та подання необхідних процесуальних документів: заперечень, письмових пояснень, клопотань тощо;

підготовка та подання необхідних адвокатських запитів;

здійснення представництва інтересів Клієнта в судових засіданнях під час розгляду Рівненським міським судом Рівненської області зустрічної позовної заяви у справі, визначеній у пункту 1.1 цього предметного завдання;

у разі необхідності надання Клієнту усних консультацій та вчинення інших необхідних дій для виконання умов цього договору;

Пунктом 1.3. предметного завдання передбачено, що за надавання адвокатських послуг (правничої допомоги), визначених у п.1.1., 1.2., 1.2.1.-1.2.6. цього предметного завдання Клієнт сплачує Бюро винагороду та гонорар адвоката, протягом 5 днів з моменту підписання Акту здачі-приймання наданих послуг.

Згідно з пунктами 1.4 та 2 цього предметного завдання, винагорода Бюро згідно з цим договором розраховується відповідно до погодинних ставок, зокрема: Керуючий (Адвокат) 3200,00 грн, а надання адвокатських послуг (правничої допомоги) за даним предметним завданням від імені Бюро здійснюватиме Керуючий адвокат Грабовський Віталій Анатолійович.

Відповідно до п. 1.6. предметного завдання гонорар адвоката за прийняття рішення на користь Клієнта становить 5 відсотків від ціни позову, вказаної в зустрічному позові ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, який прийнятий до спільного розгляду у справі №569/3418/19 за позовом Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" про стягнення збитків. При цьому сторони погодили, що прийняттям рішення на користь Клієнта є наступні результати: а) прийняття Рівненським міським судом Рівненської області рішення у справі №569/3418/19 про відмову у задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна; б) прийняття Рівненським міським судом Рівненської області ухвали у справі №569/3418/19 про закриття провадження у справі в частині розгляду зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна; в) прийняття Рівненським міським судом Рівненської області ухвали у справі №569/3418/19 про залишення без розгляду зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна.

З акту здачі-приймання наданих послуг до Договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року, складеного 19.06.2020 року, вбачається, що Бюро виконані та належним чином оформлені, а Клієнтом прийняті юридичні роботи та послуги, обумовлені п. 1.1, 1.2., 1.2.1 .-1.2.6. предметного завдання № 08-05-2019 до Договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року, а саме:

захист інтересів Клієнта під час розгляду у Рівненському міському суді Рівненської області зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву Рівнеагробуд про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, який прийнятий до спільного розгляду у справі №569/3418/19 за позовом Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву Рівнеагробуд до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Приват Євробуд про стягнення збитків, в т.ч. підготовка відзиву, клопотань, заяв, заперечень та ін. документів, участь в судових засіданнях .

Детальний перелік виконаних робіт:

аналіз і вивчення матеріалів зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна та підготовка й подача відзиву на такий зустрічний позов 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 28 годин всього 89600,00 грн.;

Представництво інтересів Клієнта у Рівненському міському суді у судових засіданнях під час розгляду зустрічного позову ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна, який розглядався у справі №569/3418/19 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 5 годин всього 16000,00 грн.;

підготовка та подача до Фонду державного майна України адвокатського запиту 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 0,3 годин всього 960,00 грн.;

підготовка та подача до Рівненського міського суду заперечення на клопотання ОСОБА_2 про призначення оціночно-будівельної експертизи у справі №569/3418/19 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 0,6 години всього 1920,00 грн.;

підготовка та подача до Рівненського міського суду заяви про розподіл судових витрат у справі №569/3418/19 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 0,6 годин всього 1600,00 грн.;

підготовка та подача до Рівненського міського суду заяви про прийняття додаткового рішення про розподіл судових витрат у справі №569/3418/19 3200,00 грн. (погодинна ставка) - витрати часу: 1 година всього 3200,00 грн.;

Гонорар адвоката за прийняття на користь Клієнта рішення за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву про відшкодування витрат на утримання та поліпшення майна (5% від суми позовних вимог за зустрічним позовом) 16924596,70 грн. (сума позовних вимог за зустрічних позовом) - 5%, всього 846229,84 грн.

Сума, яка складає витрати на правничу допомогу Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" та гонорару адвоката відповідно до укладеного Договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року становить 959509,84 грн.

Окрім того до суду подано: рахунок за надані послуги від Адвокатського бюро "Віталія Грабовського" від 19.06.2020 № 19-06/2020 на суму 959509,84 грн. та платіжне доручення №4 від 19.06.2020 року про сплачу позивачем за адвокатські послуги (правничу допомогиу0 згідно рахунку №19-06/20 від 19.06.20 - 91 100,00 грн.

З матеріалів справ судом встановлено, що відзив на зустрічну позовну заяву від імені Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" підписано 17.05.2019 року представником, адвокатом Грабовським В.А., який викладено на 16 сторінках, до якого додано письмові докази.

Процесуальні документи, підготовлені адвокатом під час розгляду зустрічного позову, також наявні в матеріалах справи: клопотання з доданням письмових доказів від 03.07.2019 року; клопотання про заперечення на клопотання про призначення експертизи від 04.09.2019 року; заява про розподіл судових витрат від 17.12.2019 року.

Таким чином, суду надані належні та допустимі докази понесення позивачем витрат на правничу допомогу адвоката згідно з укладеним Договором про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року та відповідно до предметного завдання від 08.05.2019 року № 08-05-2019.

Разом з тим, відповідно до умов пункту 4.4. Договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року Клієнт оплачує послуги, передбачені цим договором, в національній валюті України гривні протягом 5 (п`яти) робочих днів з дня виставлення рахунку Бюро.

Так, відповідний рахунок щодо оплати послуг адвоката виставлено Адвокатським бюро "Віталія Грабовського" 19.06.2020 року за № 19-06/2020 на суму 959509,84 грн. В той же час, до матеріалів заяви про прийняття додаткового рішення про розподіл судових витрат долучено копію платіжного доручення №4 від 19.06.2020 року, яка підтверджує оплату Рівненською обласною асоціацією по сільському будівництву "Рівнеагробуд" адвокатських послуг (правничої допомоги) адвоката у сумі 91 100 грн. 00 коп. Відповідно до ст.137 ЦПК України, за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правової допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. Частиною восьмою статті 141 ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду. При цьому, склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат. Зазначена правова позиція викладена зокрема у постанові Верховного Суду від 15 квітня 2020 року у справі № 199/3939/18-ц (провадження № 61-15441св19). При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує ЄСПЛ, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, у рішеннях від 12 жовтня 2006 року у справі Двойних проти України (§ 80), від 10 грудня 2009 року у справі Гімайдуліна і інших проти України (§§ 34-36), від 23 січня 2014 року у справі East/West Alliance Limited проти України , від 26 лютого 2015 року у справі Баришевський проти України (§ 95) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим. У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року у справі Лавентс проти Латвії зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір. Відповідно до статті 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору. Згідно з частиною першою та третьою статті 27 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі. До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права. При цьому договір про надання правової допомоги повинен містити детальний опис правових послуг, що надаються, та їх вартість, порядок обчислення гонорару адвоката (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо. Суд враховує правові позиції зазначені вище, згідно з якими при визначенні суми відшкодування витрат на правову допомогу суд бере до уваги дійсність, необхідність та розумність юридичних послуг, вартість яких заявлено відповідачем за зустрічним позовом до відшкодування, виходячи з конкретних обставин справи, а також докази, надані Рівненською обласною асоціацією по сільському будівництву "Рівнеагробуд" на підтвердження витрат, понесених на професійну правничу допомогу, зокрема, договір про юридичні послуги, документи, що свідчать про фактичну оплату таких послуг, детальний опис виконаних робіт (наданих послуг). Отже, у даній справі одночасно розглядався основний та зустрічний позов, за зустрічним позовом представник позивача подавав відзив, викладений на 16 аркушах, з яких 12 аркушів тотожні змісту пред`явленого до суду первинного позову, відтак не можна вважати, що підготовка по зустрічному позову проводилася виключно зі збору нових доказів, а лише ознайомлення з доказами наданими за зустрічною позовною заявою та долучених до них доказів, якими є товарними чеками про придбання товарів. Зустрічна позовна заява містила вимоги майнового характеру, проте, ні у відзиві не містяться, ні в судовому засіданні не проводилися будь-які математичні розрахунки , виходячи з ціни позову. 20.09.2019 р. постановлено ухвалу про закінчення підготовчого судового засідання та призначення справу до судового розгляду (т.2 а.с.289). Судові засідання, проводилися - 27.12.2019р. , засідання тривало з 15.04. до 15.39 год.; 03.02.2020р. судове засідання тривало з 15.10. до 15.52 год.; 12.03.2020 судове засідання тривало з 10.19 год. до 11.07. год. 06.05.20 судове засідання відкладалося, 15.06.2020 судове засідання тривало з 15.42 год. до 16.04 год. ( судові дебати) (т.3 а.с. 6,13,15,18,25). Суд, проаналізувавши матеріали справи, вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правову допомогу при розгляді зустрічного позову у справі в суді Рівненською обласною асоціацією по сільському будівництву "Рівнеагробуд", суд приймає до уваги обставини справи, умови укладеного договору про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 08.05.2019 року, співмірність винагороди за надані юридичні послуги зі складністю справи; час, витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт та розмір зустрічних позовних вимог вважає, що стягнення витрат за надання професійної допомоги адвоката, які поніс відповідач за зустрічним позовом підлягають до задоволення частково. Суд вважає, що заявником не надано доказів щодо обґрунтування визначеної погодинної оплати у розмірі 3200,00 грн., не надано належних доказів, які підтверджують, що на вивчення матеріалів зустрічного позову витрачено 28 годин (дні, години, не зайнятість у цей час іншими справами). Тобто, суд вважає, що сума коштів, яка може бути врахована як оплата за надані послуги становить 9 110, 00 грн., що становить 10% від сплаченої позивачем суми за надані послуги відповідно до наданого суду договору від 08.05.2019р. та підтверджена платіжним дорученням про оплату, що на думку суду є розумним розміром. На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 141, 270, 280-282, п.3 Р. ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України, суд, - в и р і ш и в:

Заяву Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про прийняття додаткового рішення про розподіл судових витрат задовольнити частково. Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" (33028, м. Рівне, а/с -32, ідентифікаційний код 03089383) понесені нею судові витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, пов`язані із розглядом зустрічного позову у розмірі 9 110 (дев`ять тисяч сто десять) грн. 00 коп. Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд. Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Під час дії карантину процесуальні строки розгляду апеляційної скарги продовжуються на строк дії такого карантину. Позивач-відповідач: Рівненська обласна асоціація по сільському будівництву Рівнеагробуд , місцезнаходження: 33028, м. Рівне, а/с - 32, код ЄДРПОУ 03089383. Відповідач-позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 . Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Приват Євробуд , місцезнаходження: Рівненська обл., Здолбунівський р-н, с. Мала Мощаниця, вул. Незалежності, 9А, код ЄДРПОУ 39494203.

Повне додаткове рішення виготовлено 16.07.2020 року.

Суддя: О.В.Панас

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено20.07.2020

Судовий реєстр по справі —569/3418/19

Постанова від 14.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Рішення від 12.10.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні